SERING SENGGUGUT PETANDA SEMAKIN RAMAI WANITA MANDUL TANPA SEDAR

Ramai yang menganggap sakit senggugut setiap kali haid adalah biasa.

Biasalah tu, orang perempuan sakit bila setiap kali datang bulan.

Senggugut? Adik beradik aku yang perempuan memang semua pun senggugut, dah biasa daaaaah.

Sejak dari pertama kali sampai umur akil baligh, sehingga ke usia remaja, sampailah selepas berkahwin, tetap berguling-guling menahan sakit datang haid setiap bulan.

Disebabkan itulah, bila disebut tentang senggugut jawapan yang biasa kita dengar ialah “biasalah”

Baca :

Ada yang lega sekejap selepas berkahwin dan bersalin tetapi ramai yang masih juga menderita sakit di bahagian ari-ari sehingga ke pinggang dan menjejaskan kesuburan.

Endometrium dan Endometriosis

Endometriosis – berlaku apabila tisu daripada selaput dalam rahim bernama endometrium tumbuh di bahagian luar rahim, tempat yang tak sepatutnya :
• Tumbuh di kilang telur (ovari)
• Tumbuh di belakang rahim
• Tumbuh di tiub saluran fallopio
• Tumbuh di dinding dan otot rahim

Sedangkan, selaput ini sepatutnya luruh bersama dengan darah haid. Darah daripada rahim yang bercampur dengan tisu daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman dan bakteria inilah yang dipanggil darah kotor atau darah haid.

Endometrium boleh tumbuh pada tempat-tempat yang luar biasa, dengan saiz yang juga luar biasa besarnya. Endometriosis juga adalah antara penyebab paling utama wanita lambat lekat dan sukar untuk mengandung.

Simptom atau petanda yang paling kerap terjadi adalah rasa sakit di bahagian bawah perut dan denyutan kesakitan luar biasa di kawasan pinggang, sakit ketika melakukan hubungan seks dan apabila membuang air besar ketika sedang haid.

Apa kaitan senggugut dengan mandul?

1. Kerosakan pada kilang telur dan ovari – akibatnya telur atau ovum tidak dapat dikeluarkan seperti wanita normal yang lain

2. Kerosakan pada tiub fallopian – Saluran fallopio yang tersumbat menyebabkan sperma tidak dapat masuk, apa lagi bertemu dengan ovum untuk persenyawaan

3. Kematian benih/telur/embrio – persenyawaan gagal, benih tidak boleh kekal dan bertahan lama keguguran yang kerap dan berulang kali.

Senggugut yang dianggap biasa dan tidak diambil tindakan mampu merosakkan dinding dan otot rahim sehinggalah ke tahap menjejaskan kesuburan – menjadi punca digelar mandul.

Senggugut sebagai simptom utama endometriosis menyukarkan seorang wanita untuk mengandung samada untuk kali pertama selepas berkahwin atau sudah mempunyai anak pertama tetapi sukar untuk mengandung semula beberapa tahun kemudian.

Berkongsi pengalaman berdepan penyakit endometriosis tahap 4 selama 20 tahun, Presiden Persatuan Endometriosis Selangor dan KL, Puan Surita Mogan 40 tahun berkata, sepanjang tempoh itu, kesakitan teruk ketika haid, loya, pengsan dan ketidakselesaan membuang air besar menjadi teman setianya.

Pada mulanya dia agak keliru dengan kesakitan yang dialami kerana ia dianggap biasa oleh orang di sekeliling malah ramai yang menyangka dia hanya membesar-besarkan kesakitan yang dialami.

Saya mengalami kesakitan sebelum, semasa dan selepas datang haid dan hanya diberi ubat penahan sakit oleh pengamal perubatan setiap kali ke klinik. Sehinggalah saya dinasihatkan oleh ibu saudara untuk bertemu pakar dan akhirnya disahkan menghidap endometriosis, adenemyosis dan endometriosis usus.

“Saya lega kerana akhirnya mengetahui punca sebenar kesakitan yang dialami selama bertahun-tahun. Bagaimanapun, saya turut diberitahu kemungkinan untuk saya hamil secara semula jadi amat tipis”, katanya.

Sedutan Harian Metro, Ogos 2015

Di peringkat awal, memang ramai yang tidak sedar sudah wujud masalah wanita ini pada dirinya sehinggalah mengalami kesukaran untuk hamil setelah bertahun-tahun mendirikan rumahtangga.

Baca Juga : Masih Tidak Mengandung Selepas Setahun Berkahwin, Perlukah Risau?

SET SENGGUGUT MENGGUNAKAN VITAMIN SEMULAJADI

GLA Complex Shaklee

GLA Complex

Asid Gamma Linolenik – GLA telah dikaji dapat mengurangkan sindrom prahaid (PMS).

Wanita yang mengalami senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik dengan baik untuk menjadi GLA.

Maka, pengambilan GLA tambahan akan dapat meringankan simptom dan sakit senggugut yang dialami.

Ostematrix Calcium Shaklee - membekalkan kalsium yang lengkap dengan magnesium dan Vitamin D yang membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang kuat

Ostematrix (Kalsium)

Paras kalsium wanita menurun semasa haid lalu menyebabkan otot rahim dan perut mengalami kekejangan. Pengambilan ostematrix dapat menstabilkan semula kandungan kalsium dan berupaya mengurangkan rasa sakit akibat kekejangan dan pengecutan otot rahim yang berlaku.

Sangat ideal apabila digabungkan dengan B-Complex yang berupaya menstabilakn emosi dan mengurangkan rasa sakit yang dialami.

B-Complex Shaklee - membantu menukarkan karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga

B-Complex 

Mengandungi kesemua spektrum lengkap Vitamin B termasuklah vitamin B5, B6 dan B12 dapat mengurangkan stress dan rasa sakit akibat pegecutan dinding dan otot rahim semasa turun haid. Gabungan bersama Ostematrix berfungsi sebagai pengganti kepada ubat tahan sakit yang boleh memudaratkan jika diambil dalam jangka masa panjang.

Sakit orang perempuan ni bukan benda main-main. Ia boleh mengancam nyawa jika dibiarkan melarat tanpa diperiksa dan diambil tindakan sewajarnya.

CARA MENDAPATKAN VITAMIN SENGGUGUT  SHAKLEE

Cara 1 : Boleh terus klik Set Senggugut ini dan terus ke laman beli-belah SHAKLEE untuk pembelian. Tunggu ketibaan parcel anda melalui kurier Citylink atau GDEX yang akan terus saja dihantar ke alamat yang telah diberi semasa proses order.

Cara 2 :

Hubungi Puan Nusaybah Anuwar di talian 019-3832656 untuk layak menikmati diskaun 15-20% berserta cadangan, tips, konsultasi dan cara pengambilan produk yang betul sebelum, selepas dan sepanjang bergelar pelanggan setia nusaybahanuwar.com.

Penghantaran produk melalui khidmat pos ke serata Malaysia 3-5 hari bekerja dan COD di kawasan terpilih.

Life is a Story

Facebook: Nusaybah Anuwar
FB Page: i-Nutrisi / Tips Hamil Sihat dan Cantik
Emel: imanusaybah@gmail.com
Contact No: 019-3832656

“You’re the writer of your life”

1,401 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation