KENAPA PERLU AMBIL SUPLEMEN

Kesihatan adalah tenaga, kecergasan dan kesejahteraan. Kita akan sedar dan mengetahuinya apabila kita sendiri merasainya dan apabila kita sendiri melihatnya. Kehidupan yang sihat adalah sesuatu yang menarik, seronok dan membahagiakan. Orang yang sihat sentiasa bertenaga dan kelihatan hebat!

Extended family sitting outdoors smiling

Jadi, apa yang kita perlu ada, buat dan amalkan untuk kekal sihat?

Kenapa dan mengapa suplemen atau vitamin penting dalam kehidupan kita ?

PENCEMARAN ALAM SEKITAR

Kita sering terdedah kepada pencemaran alam sekitar dan radikal bebas yg boleh menjejaskan kesihatan badan.

KEKURANGAN ZAT DAN NUTRIEN

Badan kita memerlukan dos yg lebih tinggi bagi sesetengah zat/nutrient, selain daripada sumber pemakanan seharian kita. Hakikatnya nutrien hanya boleh didapati daripada pemakanan. Contohnya, vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja masih tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan kepada penyakit dan anti-penuaan.

KUALITI SUMBER MAKANAN

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas Tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari Tanah yang subur. Penggunaan racun serangga, racun perosak atau bahan kimia lain, mungkin akan menjejaskan dan mempengaruhi kualiti buah-buahan dan sayuran tersebut.

GAYA HIDUP

Mengamalkan gaya hidup dan trend masa kini yang tidak sihat seperti kehidupan yang sibuk, kurang melakukan aktiviti fizikal/bersenam atau bersukan/merokok, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.

TABIAT PEMAKANAN

Rutin dan pengambilan pemakanan seharian kebanyakan rakyat Malaysia yg tidak menghiraukan pengambilan diet seimbang serta tidak mematuhi pyramid makanan yang dicadangkan oleh Kementerian Kesihatan. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya di luar dan pada sebelah malamnya pula akan memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang memang tidak dititikberatkan. Apa yang penting, cuma kenyang!

KEADAAN KESIHATAN TUBUH

Akibat dari pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alcohol, antibiotic boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet tidak sihat yang tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam berlebihan akan mengurangkan tempoh simpanan zat makanan dalam tubuh.

Fotor1124164539

Kehilangan nutrien dalam makanan, terutamanya di kedai makan, restoran makanan segera dan sebagainya. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa proses memasak.

MENGAPA SHAKLEE

  • SHAKLEE – Berasaskan sumber semulajadi yang tulen dan bebas dari bahan pengawet, tiruan, pemanis, pewarna dan perisa
  • SHAKLEE – Setiap bahan diuji dengan kawalan kualiti untuk ketulenan dan bebas dari bahan berbahaya seperti racun serangga
  • SHAKLEE – Setiap ramuan botanical turut diuji dan menjalani ujian klinikal oleh pihak ketiga
  • SHAKLEE – Setiap produk mengandungi ramuan aktif yang tepat untuk kesihatan yang optimum secara konsisten
  • SHAKLEE – Mematuhi garis panduan Good Manufacturing Practice piawaian kawalan kualiti yang lebih ketat berbandingan yang lain
  • SHAKLEE – Produk terserlah di seluruh dunia dengan membantu para atlit dan angkasawan untuk merealisasikan misi mereka
  • SHAKLEE – Produk ini telah disahkan HALAL untuk pasaran Malaysia oleh ISA – Islamic Services of America, Badan HALAL yang diiktiraf JAKIM.

SENTIASA SELAMAT, SENTIASA BERKESAN, SENTIASA MESRA ALAM !

Nutrisi Shaklee telah membantu mewujudkan kehidupan yang lebih sihat kepada berjuta-juta orang selam lebih 50 tahun. Alamilah kehebatan kesihatan dengan produk nutrisi Shaklee!

1,624 total views, 1 views today

One Thought on “KENAPA PERLU AMBIL SUPLEMEN

  1. Pingback: PELUANG KEMBALI SEMBUH PESAKIT KANSER | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation