5 VITAMIN PENTING SEMBUHKAN TULANG PATAH LEBIH CEPAT DARI JANGKAAN DOKTOR

Tulang adalah tisu aktif yang sentiasa diganti dan dibentuk sepanjang hidup manusia.

Proses pembentukan dan penggantian tulang ini sangat penting dan perlu seimbang kerana ia akan sentiasa berlaku selagi kita menyedut dan menghembus nafas.

Walaubagaimanapun proses ini akan merosot perlahan-lahan apabila usia semakin meningkat bermula selepas umur 35 tahun.

Dalam proses penghasilan tulang, tubuh memerlukan kalsium dan fosfat untuk penghasilan tulang yang kuat. Jika tahap pengambilan dan penyerapan kalsium tidak mencukupi maka proses pembentukan tulang dan tisu akan terjejas seterusnya akan meningkatkan risiko kerapuhan tulang.

Ini akan menyebabkan seseorang terdedah kepada risiko tulang retak, tulang, tulang patah dan sebagainya yang melibatkan kecederaan tulang.

Apabila kita semakin berusia, proses penyerapan kalsium dalam usus secara semulajadinya akan semakin perlahan dan berkurangan disamping pengurangan tahap vitamin D.

Antara faktor yang berperanan besar dalam kesihatan tulang adalah pengambilan kalsium dan vitamin D yang mencukupi, serta amalan senaman yang konsisten.

5 nutrisi ini telah dibuktikan menjadi faktor yang membantu proses penyembuhan menjadi lebih cepat.

1. Antioksidan – Vivix

Kaya dengan antioksidan yang membantu penyembuhan sel dan memperbaiki sel tulang dan otot yang cedera sehingga ke peringkat DNA.

Apabila berlaku kecederaan, banyak sel-sel yang akan terjejas di bahagian yang tercedera termasuklah sel-sel keseluruhan tubuh yang perlu bekerja keras untuk membantu penyembuhan semula.

Sel-sel ini memerlukan tenaga yang banyak untuk membaikpulih dan menghasilkan sel-sel baru yang lebih sihat.

2. Protein ESP – Energizing Soy Protein

Mengandungi kombinasi asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh tetapi sangat diperlukan untuk kesihatan tulang dan membantu mengurangkan risiko kehilangan jisim otot apabila usia semakin meningkat.

Soya adalah sumber protein terbaik untuk membaikpulih luka dalaman dan luaran, pembentukan tulang baru yang cepat dan kuat. Tanpa protien yang cukup, tulang lambat tumbuh dan menjadi tidak solid.

Protein merupakan sebahagian besar daripada tubuh kerana setiap sel dan komponen tisu badan manusia adalah protein. Otot kita terdiri daripada 20% kandungan protein. Pengambilan Protein yang mencukupi penting untuk pembentukan serat otot yang baru dan mengekalkan jisim otot.

3. Kalsium – Ostematrix

Membekalkan kalsium, vitamin D dan mineral tambahan yang diperlukan oleh tulang. (Vitamin D diperlukan dalam proses penyerapan kalsium di dalam badan).

Setiap orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 1,000 mg kalsium sehari untuk memenuhi keperluan kalsium harian.

Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium, vitamin D, boron, copper dan zinc yang memerlukan satu sama lain untuk kadar penyerapan maksimum dalam pembentukan tulang.

Tulang yang baru dan mengalami kecederaan memerlukan kalsium dalam kuantiti yang banyak untuk memberikan struktur tulang yang padat dan kuat.

4. serbuk-kolagen-shaklee

Kolagen

Memiliki fungsi yang hampir sama pentingnya dengan kalsium. Ia bertindak sebagai agen pelekat supaya tulang cepat bercantum dengan sendi, membentuk struktur tulang yang kuat dan padat.

Kolagen diibaratkan sebagai simen dan kalsium pula sebagai batu-bata di dalam struktur binaan sesebuah bangunan. Sekuat mana pun tulang seseorang, ia tidak akan dapat digerakkan tanpa sendi yang sihat dan fleksibel. Sendi berperanan menyambungkan 2 tulang supaya dapat bergerak dan melakukan aktiviti fizikal.

5. Omega 3 – Omega Guard

omega-guard shaklee

Omega-3 berfungsi untuk :

  • membantu mengurangkan pembengkakan di sekitar kawasan tulang yang mengalami kecederaan retak atau patah.
  • mengelakkan terjadinya keradangan atau “inflammation” yang berlaku di dalam badan menyebabkan osteoclast, sel yang bertindak dengan menguraikan sel-sel tulang, diaktifkan
  • menggalakkan pembentukan sel osteoblast – sel pembina tulang kita dapat dihasilkan.

Hasil kaji selidik yang dibuat mendapati bilangan rakyat Malaysia yang menghidap sakit tulang dan sendi adalah lebih ramai daripada yang disangka adalah satu bukti bahawa ramai daripada kita kekurangan nutrisi.

Mungkin ayah kita, ibu kita, orang-orang yang kita sayang atau diri kita sendiri adalah salah seorang yang termasuk di dalam statistik.

Diet sihat dan seimbang akan membekalkan nutrien, vitamin dan mineral yang sepatutnya diperlukan oleh tubuh untuk membina tulang yang kuat.

Apabila berlaku kemalangan yang menyebabkan kecederaan patah tulang, nutrisi-nutrisi ini memang sangat penting supaya proses penyembuhan menjadi lebih cepat.

ikonbelisekarang

Life is a Story

Facebook: Nusaybah Anuwar
FB Page: i-Nutrisi / Tips Hamil Sihat dan Cantik
Emel: imanusaybah@gmail.com
Contact No: 019-3832656

“You’re the writer of your life”

1,793 total views, 2 views today

One Thought on “5 VITAMIN PENTING SEMBUHKAN TULANG PATAH LEBIH CEPAT DARI JANGKAAN DOKTOR

  1. Pingback: 5 LANGKAH MEMPERCEPATKAN PENYEMBUHAN TULANG PATAH SECARA SEMULAJADI | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation