7 LANGKAH MENGELAK RISIKO KATARAK PADA MATA SEKALIPUN SUDAH LANJUT USIA

Katarak.

Antara penyakit berkaitan mata yang paling banyak terjadi terutamanya di kalangan golongan berusia. Kebetulan, semalam ada sorang kawan tanya pasal mak dia yang ada masalah katarak. Nak beli vitamin untuk mak katanya.

Sebut pasal mak ayah ni memanglah sensitifnya berganda-ganda. Seboleh-bolehnya lah nak mereka sihat dan happy sentiasa meniti usia tua.

Kejadian di sebalik katarak

Katarak ialah keadaan di mana kejernihan kanta mula merosot sehingga mengganggu penglihatan. Ia adalah penyakit yang menyerang organ mata dan boleh terjadi kepada salah satu mata atau kedua-dua mata sekaligus. Mata yang sihat memiliki kanta normal yang menjadi pintu masuk cahaya sehingga ke bahagian belakang mata. Tetapi keadaan ini tidak berlaku kepada pesakit katarak.

Pada penderita katarak, terdapat lapisan berwarna putih-keruh pada kanta mata mereka yang menyebabkan tidak semua cahaya luar boleh tembus masuk ke bahagian belakang mata. Kesannya, pandangan mata menjadi kabur dan semakin lama semakin kritikal.

Kanta mata adalah bahagian jernih di belakang pupil @ biji mata (titik hitam di tengah bahagian mata yang gelap) yang berfungsi untuk memfokuskan cahaya pada lapisan retina. Apabila terjadinya katarak, kejernihan kanta akan berkurangan dan jumlah cahaya yang masuk ke mata akan turut terhalang.

So.. apa yang boleh dibuat untuk bantu masalah katarak ini?

1. Awasi kesan sampingan ubat-ubatan

Lindungi mata dari risiko daripada kesan samping ubat-ubatan tertentu. Penggunaan steroid, ubat penenang, dan ubat alahan kulit boleh menyebabkan terjadinya katarak apabila digunakan dalam dos yang tinggi dan dalam jangka masa panjang

2. Kawal paras gula dalam darah

Untuk seseorang yang mengidap penyakit kencing manis disarankan agar selalu menjaga paras gula dalam darah supaya sentiada berada di paras normal dan ke bawah. Mereka yang mengidap penyakit kencing manis lebih mudah terkena katarak.

3. Lindungi mata daripada sinar ultraviolet matahari

Sinar UV ini akan mempercepatkan perkembangan katarak. Setiap kali keluar daripada rumah dan berada di bawah sinar matahari yang terik, selalulah memakai kacamata hitam sebagai perisai pancaindera yang satu ini.

4. Hindari makanan yang tidak sihat

Makanan yang terkandung lemak tepu seperti mentega, minyak (kecuali minyak zaitun) dan garam dan konsumsi lemaksecara berlebihan telah dikaitkan dengan risiko lebih tinggi untuk terkena katarak. Jadi, hindari daripada mengambil atau kurangkan makanan tersebut dalam diet seharian.

5. Banyakkan makan sayur dan buah-buahan

Banyak mengambil bayam, sayuran hijau (seperti brokoli), tomato, paprika, buah jeruk dan timun akan membantu mencegah kehadiran katarak.

6. Elakkan terdedah dengan logam berat

Bahan-bahan terutama kadmium, tembaga, timah, besi dan nikel juga dapat meningkatkan pembentukan katarak. Minum air yang bertapis dan elakkan sumber-sumber makanan daripada laut yang terdapat risiko pencemaran.

7. Awasi kesan penuaan tidak sihat – punca katarak yang paling banyak terjadi

Kebanyakan kes katarak yang terjadi adalah secara semulajadi akibat proses penuaan yang tidak dapat dicegah. Ia terjadi perlahan-lahan tanpa menyebabkan rasa sakit sehingga ramai yang tidak sedar tentang kewujudannya.

Ianya berlaku seiring dengan usia di mana kanta mata terbentuk daripada air dan protein yang akan semakin berkurangan apabila usia seseorang semakin meningkat.

Tambahkan makanan (buah-buahan dan sayur-sayuran) yang mengandungi sumber antioksidan tinggi dalam diet seharian seperti :

 • delima
 • kranberi
 • aprikot
 • kiwi
 • anggur
 • prune
 • bluberi
 • kurma
 • avokado
 • lobak
 • tomato ceri

Kita tidak boleh menghalang proses penuaan yang akan tetap berlaku walau apa pun yang terjadi, tetapi kita mampu mengawalnya supaya ia menjadi penuaan yang sihat.

Penuaan bermaksud sel-sel tubuh manusia yang semakin berusia seiring dengan umur yang juga semakin meningkat.

Vivix, sejenis minuman sirap botani yang kaya dengan sumber antioksidan terbaik dan berkualiti tinggi seperti anggur muscadine, purple carrot, elderberi dan sejenis herba bernama poligonum cuspidatum.

Vivix mengandungi elderberi yang bukan sahaja tinggi kandungan vitamin A, B dan C yang kaya dengan anti-oksidan tetapi juga sangat baik untuk kesihatan dan kecantikan mata. Oleh itu, tidak hairanlah bila ia dapat memperbaiki penglihatan dan masalah berkaitan mata.

Jom baca Apa Kata Mereka yang telah mencuba Vivix sebagai ikhtiar katarak :

Testimoni Ibu yang Membahagiakan

“Happy sangat Bila Boleh beri kesihatan pada mak..

Mak mengalami masalah katarak mata kedua belah menyebabkan penglihatan mak kurang jelas.. Takut Nak menjalani pembedahan katarak mata saya belikan mak Vivix Shaklee pada 08.02.16

Alhamdulillah mak baru Minum 1/2 botol Vivix , nampak perubahan mata mak terutama sebelah kiri yang bebas dari katarak tersebut.

Bukan itu sahaja, mak juga mengalami masalah lutut, Kini lutut mak semakin ok Dan mak tak perlukan painkiller untuk hilangkan sakit lutut mak..80% tak bergantung ubatan sentetik. BEBAS BAHAN KIMIA.

Badan mak pun semakin ringan nak bergerak. Happy sangat, InshaAllah berbakti pada orang tua adalah satu nikmat yang sangat membahagiakan seorang Anak.

Lagi testimoni Katarak dengan Vitamin Shaklee di SINI

KLIK untuk Order Vivix Sekarang!

atau hubungi saya untuk dapatkan keahlian PERCUMA seumur hidup dengan Pembelian Twinpack Vivix dengan terma dan syarat tertentu.

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Bangi, Kajang dan pengeposan ke seluruh kawasan dan negeri.

Nusaybah Anuwar 019-3832656

1,969 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation