ATASI KENCING MANIS SEBELUM DAN SEMASA MENGANDUNG SECARA SEMULAJADI

Diabetes akan berlaku apabila badan tidak boleh menghasilkan sejenis hormon yang dipanggil insulin dengan secukupnya. Insulin dihasilkan oleh pankreas, dan ia mempunyai dua tugas iaitu:

  • mengawal jumlah gula dalam darah yang digunakan untuk tenaga
  • membolehkan gula yang tidak diperlukan segera disimpan sebagai bekalan

Semasa hamil, badan ibu akan menghasilkan lebih insulin daripada biasa untuk memenuhi keperluan bayi, terutamanya ketika trimester ke dua dan seterusnya.

Jika badan ibu tidak boleh menyediakan insulin tambahan ini, ibu akan mempunyai terlalu banyak gula dalam darah, sehingga didiagnosa menghidap Gestational Diabetis Melitus (GDM).

GDM selalunya akan hilang dengan sendiri selepas bayi dilahirkan, berbeza dengan jenis diabetis lain yang merupakan penyakit seumur hidup.

Ibu berisiko tinggi mempunyai GDM jika :

  • Indeks jisim badan (BMI) melebihi 30kg/M2,
  • Pernah melahirkan bayi yang besar – berat 4kg dan lebih
  • Sejarah kandungan mempunyai diabetes ketika mengandung
  • Ahli keluarga terdahulu menghidap kencing manis yang tinggi
  • Ibu bapa, adik-beradik yang lain ada juga mempunyai Diabetes
  • Hamil ketika berumur lebih 35 tahun
  • Berat badan sebelum hamil melebihi 80 kilogram

Kebiasaannya, GDM tidak menunjukkan simptom tetapi ibu akan mengalami keletihan, dahaga terlampau, membuang air kecil dengan banyak dan penglihatan kabur.

Jadi para ibu, awasilah simptom-simptom ini.

Kesan masalah utama jika terlalu banyak gula dalam darah adalah ia akan merentasi plasenta ke bayi, di mana terdapat risiko yang bayi akan menjadi terlalu besar. Bayi yang besar akan menyukarkan proses kelahiran sehingga memerlukan pembedahan caesarean.

Bayi-bayi yang menerima terlalu banyak gula dalam darah semasa kehamilan akan mempunyai masalah kesihatan selepas kelahiran seperti gula dalam darah yang rendah (hipoglisemia) dan jaundis. Tahap gula dalam darah bayi mungkin perlu diawasi untuk sementara waktu di unit neonatal (NICU).

Ibu-ibu yang menghidap diabetis semasa mengandung memang tak terhenti di situ saja. Kesannya berlanjutan sampai ke anak sekali.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai diabetis juga mempunyai risiko tinggi menghidap diabetis dan masalah kegemukan (obesity) apabila beliau meningkat dewasa kelak. Kesian anak tu kan, tak pasal-pasal “mendapat” sekali.

Di sinilah yang dikatakan penyakit keturunan tu. Sampai nanti, satu keluarga ada penyakit yang sama. Walaubagaimanapun, jangan hanya menyalahkan keturunan.

Penyakit degeneratif seperti kencing manis ini boleh dielakkan dengan mengubah gaya hidup kepada yang lebih sihat seperti menjaga pattern pemakanan dan mengamalkan tabiat bersenam secara rutin, sebelum merancang dan disahkan hamil lagi.

Bersedia untuk menerima kehamilan pun, sama-sama penting juga, tau!

Set Diabetis Shaklee

Vitalea

Mengandungi imbangan vitamin dan mineral yang lengkap untuk mengisi lompong-lompong nutrisi daripada pemakanan harian ibu.

Sejenis multivitamin lengkap dengan kandungan iron dan asid folik yang penting untuk ibu mengandung mendapatkan nutrien yang cukup semasa kehamilan.

Chromium di dalam vitalea membantu mengekalkan bacaan gula yang sihat pada ibu hamil.

Energising Soy Protein

Protein soya ESP adalah antara sumber makanan yang rendah indeks glisemik dan tidak mengandungi kanji. Ianya sangat penting untuk memberi rasa kenyang lebih lama (gula dilepaskan perlahan-lahan ke dalam salur darah) dan sekaligus membantu pesakit diabetis mengawal paras gula dalam darah

Kandungan isoflavones dalam kacang soya membantu mengurangkan risiko akibat diabetis yang bukan sahaja merbahaya pada ibu, tetapi juga boleh membahayakan bayi di dalam kandungan.

Bonus – Protein premium dan berkualiti yang ada dalam ESP bukan sahaja membantu proses tumbesaran, malah pembentukan sel-sel kulit baru yang sihat dan cantik.

SR Vitamin C

Memperbaiki kadar toleransi glukosa di dalam darah. Mengukuhkan kapilari dan salur darah supaya tidak berlaku edema.

Jika bendalir berlebihan tidak dikembalikan ke dalam salur darah, tisu badan akan mengembang dan menyebabkan pembengkakan. Pesakit diabetes adalah golongan yang sangat berisiko mengalami penyakit ini.

Omega Guard

Membekalkan DHA dan EPA untuk perkembangan otak dan kesihatan mata bayi di dalam kandungan. Memelihara kesihatan jantung dan sendi. Mengawal paras kolesterol ibu yang sangat berkait rapat dengan lebihan gula yang tidak dapat diuruskan dengan baik akibat daripada GDM.

Diabetis bukan penyakit main-main.

Lebih-lebih lagi jika ibu didiagnos ketika menghidapnya ketika sedang hamil. Ia salah satu petanda awal yang diabetis boleh datang kembali kepada ibu selepas itu juga.

CARA DAPATKAN SET DIABETIS SHAKLEE

Cara 1 : Boleh terus klik Set Diabetis Shaklee ini dan terus ke laman beli-belah SHAKLEE untuk pembelian. Tunggu ketibaan parcel anda melalui kurier Citylink atau GDEX yang akan terus saja dihantar ke alamat yang telah diberi semasa proses order.

Cara 2 :

Hubungi Puan Nusaybah Anuwar di talian 019-3832656 untuk layak menikmati diskaun 15-20% berserta cadangan, tips, konsultasi dan cara pengambilan produk yang betul sebelum, selepas dan sepanjang bergelar pelanggan setia nusaybahanuwar.com.

Perkhidmatan pengeposan ke serata Malaysia 3-5 hari bekerja.

Life is a Story

Facebook: Nusaybah Anuwar
FB Page: i-Nutrisi / Tips Hamil Sihat dan Cantik
Emel: imanusaybah@gmail.com
Contact No: 019-3832656

“You’re the writer of your life”

2,526 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation