UNTUNG KE BISNES SHAKLEE, EH BOLEH BUAT UNTUNG KE BEB?

Ada ke orang yang sanggup bermati-matian buat bisnes tapi tak kisah ada untung ke tidak?

Herm.. memang macam over sikit bila guna perkataan “bermati-matian” di situ kan?

Bukan apa, saya perhatikan zaman hari ini (terutamanya sejak setahun dua ni) ramai sangat yang berlumba-lumba nak pulun berbisnes. Samapi bergolok bergadai dan sanggup berhutang sana sini yang finally boleh menjerut diri sendiri dan rasa nak mati bila akhirnya bisnes terpaksa bungkus.

Ramai tau yang dah terjebak dan menjebakkan dirinya dalam kes-kes macamni.

Baru je sembang panjang lebar dengan kakak ipar yang datang rumah last week, lepas tu sambung lagi pulak dengan abi petang semalam.

Saya kata, syukur sangat finally saya dapat jumpa satu bisnes yang sebati dengan jiwa saya, yang modalnya sangat minimum tapi masa depan dan untungnya sangatlah berbaloi.

Actually topik sembang kami tu pasal scammers yang banyak sangat muncul sekarang ni. Yang semuanya makan untung atas orang bawahan yang didaftarkan untuk dapatkan balik modal yang dah dilebur atau bahasa mudahnya “head hunting”

Herm… tau kan, unsur bisnes macamni tak patuh shariah? Sebab ada unsur penindasan dan “easy money” atas kesempitan orang lain.

Bila dah berniaga ni, semua orang mengharapkan untung dan sangat takut dengan kerugian. Paling tidak, sekurang-kurangnya dapatlah semula duit modal untuk kelansungan bisnes.

Dalam Shaklee, sejak saya daftar sebagai ahli makan sendiri masa tahun 2013 dulu, saya belum pernah kerugian lagi. Dengan modal ahli cuma Rm65 waktu tu, saya dah dapat berkali ganda return pun tanpa menindas sesiapa. In fact, dah dapat bantu anak-anak Shaklee dapat rasa untungnya jadi member walopun hanya daftar untuk makan sendiri.

Herm. Actually saya jadi ahli Shaklee tak bayar apa-apa pun sebab belian masa tu layak dapat free membership. Siap dapat bonus lagi masa 1st month tu. Serius tak sangka macamni punya best benefit jadi pengedar bebas Shaklee (sedangkan masa tu tak pernah jual sebotol vitamins pun lagi)

Seronok memang seronok sebab selain dapat tolong orang lain improve kesihatan diorang, saya jugak dapat untung jualan dan insentif bulanan atas usaha saya tu.

So, kalau beli apa-apa produk, janganlah seronok sangat nak minta kurang, nak catu harga murah, atau kecek diskaun (selain memang time promosi) sebab di situlah sebenarnya letaknya untung peniaga. Mana ada orang nak buat bisne sekadar nak berpenat lelah kan?

Dengan kata lain, harga retail adalah untuk pembeli biasa. Harga ahli cuma untuk ahli. Maka akurlah. Kita tak tau, mungkin dengan untung runcit itulah yang dia akan gunakan untuk kos transportation, rolling modal, packaging, atau buat marketing. Kesiaannnn dia.

Saya?
Memang lagi suka kalau customer yang dah tetiap bulan beli tu terus jadi ahli sebab banyak untungnya tau (terus dapat 20%). Takpayah dah nak risau atau compare harga sana sini. Nak belajar macamana dapat supply vitamins free dekat satu keluarga pun saya boleh share tau! 😉

Saya memang menunggu dan mencari mereka-mereka yang mahu untuk jadi lebih baik daripada saya. Setakat 3-4 angka extra sebulan tu, boleh sangatlah beb!

“Help others to help yourself, money will follow”

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia untuk makan sendiri dan serius berbisnes.

COD sekitar Bangi, Kajang dan kawasan berhampiran serta penghantaran melalui kurier terpilih dalam tempoh 1-3 hari waktu berkerja.

Hubungi Your Biz Mentor : Nusaybah Anuwar 019-3832656

461 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation