MENGHILANGKAN SELAPUT KATARAK DI MATA TANPA SAKIT ATAU PEMBEDAHAN DENGAN CAROTOMAX

Semalam ada orang datang repeat 2 botol carotomax lagi. Yeay!

Bukan carrot cake, bukan baby carrot, tapi vitamin mata yang namanya carotomax. ?

Repeat sebab apa?

Mestilah sebab mujarab khenn. Dah masuk botol keenam pun yang dia beli kali ni. Hakak yang introduce ni pun rasa puas hati sangat!

Last time share pun sebab pengalaman sendiri yang tak sampai 2 minggu habiskan sebotol carotomax dan terus terpaksa tinggalkan spek mata silau yang baru siap tu. Ngehngehngeh.

Kalau saya start ambil carotomax sebab silau yang naik tinggi mencanak, kawan yang repeat beli carotomax ni pula untuk emak dan ayahnya yang kedua-duanya ada selaput katarak.

Jom kita kenal pula siapakah gerangan cik carotomax ni?

Kalau ada yang tanya, inilah nama lain bagi vitamin A Shaklee.

Vitamin A – dikenali juga sebagai retinol. Bunyi pun dah macam retina kan. Sah dah ini vitamin untuk mata. :)

Sumber vitamin A yang boleh didapati daripada makanan ialah hati, kuning telur, susu, mentega, minyak ikan, serta sumber karoten daripada sayuran berwarna hijau dan buah berwarna kuning dan jingga seperti oren dan betik.

Kesan kekurangan vitamin A yang biasa berlaku ialah gangguan penglihatan, rabun malam, buta, katarak dan daya tahan tubuh atau sistem imun yang mula merosot.

Eh, tapi tahu kan kalau terlebih ambil vitamin A, kesannya akan menyebabkan toksisitisi. Betul ke istilah ni? Maksudnya di sini, vitamin A yang overdose boleh jadi bahaya!

Tetapi setelah pigmen beta karoten ditemui pada tumbuhan sejak tahun 1932, ia didapati lebih selamat daripada mengambil vitamin A dalam bentuk larut lemak seperti hasil tenusu, kuning telur dan hati.

So, kalau ada yang tertanya-tanya ada beza ke vitamin A dengan beta karoten, jawabnya yes, memang ada. Beta karoten jauh lebih selamat diambil sebagai sumber vitamin A. :)

Ada apa dalam carotomax

Dalam carotomax ada 6 variasi karotenoid yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buah yang ada kandungan fitokimia (zat dan nutrisi semulajadi tumbuhan) yang sangat penting untuk mata, kulit dan membran mukus yang sihat.

Kalau masa kecik-kecik dulu mak selalu suruh makan sayur sawi dan carrot sebab nanti mata sihat kan. So, memang betullah ajaran mak-mak kita tu. Cuma dia takdelah sebut karotenoid semua.

Yes memang banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan mata jika tubuh kita kekurangan nutrisi daripada sumber vitamin A.

Sedikit tentang katarak

Katarak ialah selaput berwarna putih-kelabu yang timbul di permukaan kanta mata yang akan menyebabkan penglihatan kabur. Kanta mata seseorang yang normal mesti mengandungi banyak air dan oksigen yang cukup untuk membolehkannya ditembusi oleh cahaya.

katarak-pada-mata

 

Tidak menunjukkan sebarang tanda atau menyebabkan rasa sakit kecuali kemampuan untuk melihat yang akan terganggu.

Katarak sangat sinonim berlaku pada warga emas yang telah lanjut usia. Semakin bertambah tua umur seseorang, kanta mata juga perlahan-lahan akan menjadi keruh sehingga terhasilnya selaput. Jadi katarak adalah penyakit yang biasa terjadi seraya kita bertambah tua.

Ramai di kalangan pengidap katarak yang akhirnya mengalah dan bersetuju untuk membuat pembedahan untuk menggantikan kanta yang rosak dengan kanta palsu.

Katarak yang dibiarkan melarat dan tidak diambil tindakan sejak di peringkat awal adalah penyebab utama buta kekal di seluruh dunia. Bukan senang kalau berkait dengan pancaindera yang satu ni. Walaupun bukan buta sejak lahir, tapi ia boleh jadi kecacatan seumur hidup.

Boleh baca lanjut lagi tentang katarak di SINI

Testimoni 1 : Silau hilang hanya dalam masa 2 minggu dengan carotomax!

Saya sendiri ada pengalaman yang teramat syiok dengan carotomax ni. Walaupun confident dah duk rasa diri ni sangat suka makan sayur bayam hijau dan lobak yang oren tu. Sumer karotenoid katanya kan.

Rupa-rupanya semua tu belum cukup. Mesti juga disertai dengan tabiat dan gaya hidup yang sihat untuk jaga mata.

Bila setiap malam menghadap telefon dengan kesamaran cahaya lampu tidur yang malap, mataku letih dan tak mampu dah nak dipaksa untuk bertahan. Padanlah tiba-tiba rasa pening nak pitam. Rupanya bacaan silau dah mencanak naik!

Sempatlah pergi buat kaca mata sebab dah rasa terlalu kronik dia punya silau tu, tahap mata jadi berair dan tak boleh bertahan lama dah.

Lepas siap kaca mata baru, masalah lain pulak timbul. Pening sebab tak dapat biasakan diri. At last, dapat ilham untuk cuba dengan si oren carotomax ni dan dalam masa yang sama stop habit buruk suka skrol skrin dan tekan keypad telefon dalam gelap.

Dannnn… surpriseeee!!!

Terpaksa pulak simpan kaca mata baru ku itteww. Memang habis sebotol carotomax, tapi tak sampai 2 minggu boleh bebas mengenyit mata kat husband dah. Yeay!

Bila mendalami lagi tentang carotomax ni, ia rupanya bertindak menghasilkan “ungu visual” yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan dalam gelap. No wonder la boleh settle masalah rabun malam, rabun dekat, mata kering dan lesu semua tuuu. :)

Testimoni 2 : Selaput katarak “lucut” lepas habis 2 botol carotomax yang tak sampai RM200!

Sambung sikit lagi.

2 botol memang tak sampai RM200 pun. Tapi pakcik tu tak kisah pun sebab anak dia yang jadi ahli Shaklee yang belikan. Jangan tanya harga ahli, sebab memang semestinya eksklusif untuk ahli dan jauh lagi jimat.

Tak sampai RM200 tau. Bertahun kot pakcik tu simpan selaput katarak dia sebab takut nak buat operation yang kosnya entah berapa ribu ringgit lah tu.

Kawan yang repeat order tu kata, selaput katarak yang ada dekat mata hitam ayahnya dah mula menggumpal dan lucut. Begitulah lebih kurang cerita dia.

Buktinya, bila bangun pagi ada seolah-olah selaput “tahi mata” yang tertanggal di bawah kelopak. Dan kemuncak yang lebih amazing, penglihatan jadi lebih jelas!!

Teruja okeh!

Yang ada masalah lebih kurang sama tu apa lagi, cepat-cepatlah miliki carotomax yang best ni.

Order carotomax sekarang!

caroromax-shaklee-untuk-rabun-dan-silau

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Kajang, Bangi, kawasan berhampiran dan pengeposan ke semua tempat

Nusaybah Anuwar 019-3832656

1,836 total views, 9 views today

One Thought on “MENGHILANGKAN SELAPUT KATARAK DI MATA TANPA SAKIT ATAU PEMBEDAHAN DENGAN CAROTOMAX

  1. Pingback: KATARAK HILANG TANPA PEMBEDAHAN MAHAL | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation