TIPS PENGENDALIAN EBM

storing ebm

EBM – Expressed Breast Milk

  • Botol susu di tag dari no 1-5
  • 4OZ atau 3OZ akan di isi pada setiap botol
  • Bagi susu ikut turutan 1-5 (sebab no.1 dan 2 adalah frozen milk (thawed), dan 2,3,4 fresh milk)
  • Bagi susu pada setiap 2 atau 3 jam (tapi kalau die lapar lagi xpe, bagi je, yang penting botol 1-3 ,mesti dihabiskan terlebih dahulu). Jika tak habis, susu tersebut MESTI dibuang kerana susu yang telah melalui proses pencairan (thawed) dan dipanaskan tidak boleh disejukkan/dibekukan/disejukbekukan semula.

CARA NAK PANASKAN SUSU

  • Keluarkan susu dari freezer untuk panaskan (susu tu akan ada 2 lapisan foremilk & hindmilk, jadi sebelum panaskan ibu goncangkan botol tu dulu untuk sebatikn susu. Jangan goyang sekuat hati macam bancuh susu tepung tau. Nanti hilang zatnya)
  • Masukkan dalam warmer dan suhu dr 40-70. Jangan melebihi 70 degrees. (masukkan susu dalam warmer terus)
  • Rasa susu sebelum bagi iman nasuha minum.

NOTA KAKI :

  • Susu yang belum minum tapi dah dikeluarkan dari peti ais perlu dihabiskan dalam masa 3-4 JAM.
  • Susu yang dah diminum  tapi tak habis time tu perlu dihabiskan dalam tempoh 1-2 JAM selepas itu.
  • Susu frozen yang dah dicairkan (thawed ebm) perlu habiskan dalam masa 24 JAM.
  • Tidak boleh panaskan susu perahan terus di atas api dapur, ketuhar gelombang mikro (microwave oven) atau didihkan susu perahan.

 

“Susu ibu adalah makanan terbaik sehingga 6 bulan. Tidak perlu makanan tambahan sampai umur 6 bulan. Bermula dari umur 6 bln baru boleh diperkenalkan dengan solid food+susu ibu.

Mudah2an iman nasuha dapat fully breastfeed until 2 years. Amin..”

1,249 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation