TESTIMONI PARUT HODOH CHICKEN POX HILANG DALAM MASA SEBULAN

Chicken pox adalah atau cacar air adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus bernama “varicella zoaster”.

Antara gejala yang paling ketara dan mudah dikenali ialah demam beberapa hari yang diikuti dengan beratus-ratus biji ruam pada kulit yang meggelembung dan berisi cecair yang akhirnya akan melepuh dan berkuping. Ruam ini akan memenuhi seluruh badan tetapi kebiasaannya akan lebih tertumpu di kawasan muka dan tengkuk.

Cacar air boleh menyerang sesiapa sahaja tidak mengira peringkat umur. Dalam kebanyakan kes, mereka yang telah mendapat cacar air tidak akan mengalaminya lagi buat kali kedua. Walaubagaimanapun, terdapat juga mereka yang dijangkiti lebih daripada sekali dalam hidup mereka.
Remaja dan orang dewasa yang mengalaminya akan lebih terdedah kepada risiko komplikasi yang serius termasuk radang otak dan paru-paru.

Apa yang paling membimbangkan ialah kesan parut yang hodoh dan kehitaman di sekitar kawasan yang ditumbuhi gelembung-gelembung air ini.

Tak syok betul kalau dah tua-tua baru kena, lepas tu bertanda sana-sini. Gatal-gatal dah satu hal, bukan senang pulak tu nak hilang tandanya. Kalau taknak garu, kena pantang makan. Benda-benda gatal tak boleh, telur tak boleh, ayam tak boleh, kicap pun kena pantang sebab nanti tinggal kesan parut yang susah nak hilang.

Jom lihat apa kata kakak ini, apa yang dia lakukan, bagaimana beliau menghilangkan parut chicken pox yang dialaminya.

Testimoni Visual

Ubat Chicken Pox Dewasa Sampai Dia Jadi Miss Universe Semula from iReach HD on Vimeo.

Masa kecik tak pernah kena, tapi tiba-tiba dah jadi mak budak ni berjangkit pula dengan anak. Parut yang sangat teruk, kulit bercapuk dan gatal adalah sesuatu yang sukar diungkap dengan kata-kata.

Happy nya dia lepas dah kembali cantik. Memang gerun bila lihat wajahnya yang berparut teruk tu dan hampir tak percaya bila lihat dia yang sekarang ni.

Memang bukan pilihan kan untuk berada dekat dengan penghidap chicken pox. Seperti yang diketahui, ia sangat mudah berjangkit melalui air liur dan sentuhan. Sebab itulah sesiapa yang telah diserang virus ini perlu dikuarantin. Tapi sebagai ibu, siapa lagi yang nak jaga anak sendiri yang dah terkena kan.

Saya sendiri pun memang masa kecik dulu dah pernah dapat, tapi tak ada guaranti yang ia takkan berulang. Tak dapat bayangkan bila diri sendiri yang terkena di usia sekarang ni. Memang boleh buat self-confidence jatuh tergolek-golek.

Nasib baiklah ada set vitamin kecantikan yang membantu memulihkan semula kulit wajah yang dah tercela akibat parut yang hitam tu. Sedap bila dikopek, tapi meninggalkan kesan yang dalam dan bertanda buruk. Kalau gatal sekalipun, gosok-gosok lembut je, jangan sesekali garu sebab kuku sangat berbisa tau.

Samalah juga kisahnya macam parut jerawat yang boleh buat muka jadi berlubang macam bulan. :) Jadi, jangan kopek-kopek parut ye, tak kiralah kesan jerawat atau luka, sebab ia lebih memburukkan keadaan. Sabar dan konsisten dengan petua nenek atau tips menghilangkan parut yang ingin diamalkan, inshaAllah anda akan kembali cantik semula. :)

870 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation