TESTIMONI SIKSA BATUK BERBULAN-BULAN SEMBUH DENGAN ASBAB BERVITAMIN, SUBHANALLAH!

Batuk berbulan-bulan.

Makan ubat batuk tapi makin batuk.

Itu saya.
Saya yang dulu.

Tisu tu pun saya punya.
Baru punya tu.
Tapi jangan rasa geli.
Itu baru sikit.

Saya nak cerita kisah benar ni. Kisah diri sendiri.

Alahan sejuk yang terlampau sampai jatuh selsema, batuk dan demam

Alkisah 2 minggu lepas pergi training anjuran tempat kerja. Janjinya seminggu, dari Isnin sampai Jumaat.

Menjadi mangsa kesejukan “melampau” akibat aircond yang terover sejuk sampaikan datang selsema, batuk dan hampir nak demam. Seram sejuk satu badan. *Dah lama tak sakit pun ye jugak.

Siap cikgu tanya, “demam ni sebab topik belajar ni ke?” Kami jawab, “bukan cikgu, tapi sebab bilik yang sejuk sangat. *Kami tu tandanya lebih daripada satu suara sebab bukan saya sorang yang kena tempiasnya.

Baru ku sedar diri ini masih juga lagi fragile dengan suhu dan cuaca yang terlampau. Kalau dulu alahan resdung, sekarang ni yang tinggal cuma alahan sejuk. Macamana nak pegi Aussie nih.

Hari pertama balik rumah, mula sok-sek.
Masuk hari kedua start bersin-bersin dengan hingus yang cair dan laju. Standby tisu letak atas meja untuk protect daripada meleleh bak paip air yang dah loose.

Usai kelas hari ke tiga ditambah lagi dengan batuk yang kering dan buat tekak perit. Esok paginya tu entah dari mana datang pulak mukus yang buat tekak rasa gatal dan tak selesa. *Bercakap pun sengau gitu.

Combine semua sekali hari khamis yang dah masuk 4 hari tu sampai rasa nak MC sebab kepala pun dah start sakit, mata berpinar-pinar dan badan rasa lesu. *Allah tengah uji dengan tarik nikmat kesihatan.

Ikhtiar dengan vitamin yang ada kat rumah

Balik rumah, mengadu dengan abi. Taknak ponteng kelas sebab sayang tinggal sehari je lagi nak abis. Last day esoknya tu.

Abi suruh rehat dan makan ubat. Saya jawab, “mana ada ubat. Ibu bukannya demam”

Abi kata “makan vitamin awak tu laaa”. *Dia tak cakap pun saya tau yang tu. Tapi haa nampak tak nampak tak.. dia pun dah mula percaya vitamins itu membantu. Tak ajak gi klinik pun tau.

Atas nasihat abi yang dah dah mula tunjuk kredibiliti dan acah-acah jadi perunding makanan kesihatan tu, saya start omega dan nutriferon dalam rutin bervitamins. Kebetulan abi baru stock-up sendiri punya yang dah tinggal kotak dan botol kosong.

Saya memang jarang ambil dua ni sebab dah dilabel sebagai vitamin anak dara 2 orang tu. So untuk korang, ibu berkorban makan vitamin lain yang banyak lagi best-best. Advantage kat ibu dan abi sebab vivix bukan untuk budak-budak.

Lepas rasa makin teruk macam sampai nak semput dan lelah (walopun takde asthma), saya add on lagi vivix dan megadose vitamin C. Madu pun minum jugak, curah atas sudu, perah lemon atas dia dan suap ke mulut.

Baca Juga : Tips mudah menghambat batuk tanpa ubat yang bikin mengantuk

Semua buat sebab tak sanggup nak lalui batuk yang lama dan menyakitkan tu macam sebelum-sebelum ni. Once dah start batuk, sangat lambat nak baik. Tekak geli, gatal kerongkong, dada sakit, hidung tersumbat.

Shaklee Effect

Alhamdulillah.
Segalanya berubah dalam masa tak sampai seminggu. Dalam 3-4 hari macamtu dah beransur pulih semua simptom yang bikin rasa nak marah semua orang dalam rumah.

Tak jadi demam. Batuk gone. Selsema kering. Kahak mencair dengan jayanya dan mudah dikeluarkan dari rongga tekak. Hidung pun kembali berfungsi, dapat hidu semula bau dan menikmati kelazatan makanan yang mama masak.

Syukur.
Memang dah lama tak pergi klinik untuk ambil ubat. Memang dah lama tak simpan panadol untuk emergency. Kata saya, yang penting 1st Aid Kit saya ni ada.

Walopun tak semuanya jugak yang saya makan hari-hari tapi saya akan pastikan diorang yang saya akan ambil dulu sebelum ke klinik atau hospital.

Anak-anak pun bertahan dengan sangat baik walopun ibu dia ni asyik bersin, batuk dan batuk yang selalu je tak sempat nak tutup mulut dulu. Tak ada yang berjangkit atau sambung berjemaah selsema dan batuk dengan ibu dia.

Biiznillah.
Usaha saya.
Asbab vitamins.
Kesembuhan daripada Maha Pencipta.

Tidak melarat dan yang paling utama, tanpa campurtangan drugs medicine yang buat lalok dan mengantuks.

Kadang-kadang orang tak faham apa yang kita rasa. Bila kita stori panjang lebar macamni orang kata kita cuma nak jual produk.

Betul la tuu.. tapi yang lebih tepat sebenarnya “saya nak kongsi kebaikan dan #shakleeeffect yang saya dah rasa.”.

It’s really amazing! Subhanallah.

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD available sekitar Bangi, Kajang dan kawasan berhampiran.

Nusaybah Anuwar – 0193832656

1,113 total views, 4 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation