SHAKLEE VITAMIN E

Makanan yang mengandungi Vitamin E

Untuk memenuhi keperluan vitamin E sejumlah 30 I.U. tersebut kita memerlukan makanan yang banyak mengandungi vitamin E.

Antaranya adalah :

1. telur – mengandungi vitamin E, lutein dan zeaxanthin yang memberikan perlindungan terhadap sinar ultraviolet.

2. bayam – mengandungi vitamin E dan vitamin C, lutein dan zeaxanthin.

3. tomato – Tomato mengandung lycopene yang menurunkan risiko kulit terbakar dan juga menurunkan risiko kanser kulit.

4. coklat hitam – Selain banyak mengandung vitamin E, coklat mengandungi hormon endorphin yang bisa membuat orang merasa rileks. Banyak wanita suka makan coklat untuk meningkatkan mood-nya di kala PMS. Coklat juga sangat baik untuk kesihatan kulit. Menurut penelitian coklat boleh menghilangkan kulit kemerahan dan menurunkan risiko kanser. kandungan kalori pada coklat cukup tinggi. Jadi jangan terlalu sering makan coklat duhai para wanita. :)

5. brokoli – Selain kandungan kalsiumnya,  brokoli juga mengandungi vitamin E. Brokoli terkenal memiliki kandungan antioksidan tinggi.

6. minyak zaitun – Minyak zaitun adalah salah satu sumber vitamin E terbaik. Minyak zaitun mengandung 1,74 IU per satu senduk makan.

Suplemen vitamin E

Cara mendapatkan vitamin E yang terbaik adalah dengan mengambil  makanan yang mengandungi vitamin E itu. Diet yang seimbang dengan makanan yang bervariasi, sudah cukup untuk  memenuhi keperluan vitamin seharian.

Namun kadang-kadang kerana kesibukan tugas, kita tidak sempat mengambil makanan yang banyak mengandungi vitamin E tersebut. Di pasaran sekarang banyak dijual suplemen vitamin E. Jika tidak sempat mengambil makanan yang mengandungi vitamin E itu secara rutin, maka suplemen vitamin E boleh diambil sebagai suplemen tambahan.

Pada umumnya vitamin dan mineral boleh dibeli tanpa consultation Mr.Doc kecuali keranaa alasan khusus. Misalnya, jika anda mempunyai masalah pendarahan. maka berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil vitamin E, kerana vitamin E dapat memperlambat pembekuan darah.

Image234524338

*Vitamin E tidak boleh diambil oleh pesakit SLE*

1,269 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation