SEGALANYA TENTANG SHAKLEE

Setiap kali bercerita tentang kesihatan dan kepentingan pengambilan vitamin dalam diet seharian, pelbagai respons yang kita terima..

herm… tak perlu kot.. saya masih muda dan sihat..

erkk… mahal lah setiap bulan nak beli vitamin.. lagipun saya tak ada penyakit kronik..

arghh… sekarang ni tak pernah makan vitamin pun, saya tetap hebat bersukan..

Tetapi TAHUKAH ANDA ?

Pengambilan vitamin akan lebih berkesan dan efektif sekiranya diambil ketika tubuh badan kita sihat? Penyerapan zat dan nutrient juga akan lebih optimum jika sel-sel tubuh kita berkeadaan baik dan tidak bermasalah.

Dan secara teorinya, vitamin atau suplemen yang diambil akan lebih mudah diserap oleh badan ketika tubuh kita dalam keadaan rehat. Jadi, masa sebelum tidur adalah masa yang terbaik untuk mengambil vitamin. Akan tetapi, tidak semua orang berkesempatan makan vitamin ini just before sleep!

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik tersebut.

Bagaimana pula jika terdapat dakwaan begini ?

Dah sebulan lebih makan vitamin ni tapi tak ada sebarang kesan pun? Jerawat pulak yang makin banyak..

Saya ambil Set Kurus Shaklee, tapi kenapa berat tak turun-turun jugak? Buang duit aje..membazir..

Sebagai seorang SID yang professional dan berpengetahuan, saya akan pastikan factor-factor ini diambilkira :

Healing Crisis

imagesCAFA86IS

Krisis pemulihan sebenarnya adalah kesan baik yang menunjukkan bahawa tubuh kita sedang bertindakbalas dengan vitamin yang dimakan. Ia juga sebagai petanda bahawa sel dan organ dalaman kita sedang dirawat, lebih-lebih lagi jika seseorang itu mempunyai penyakit. Berikan masa sekitar 3-6 bulan pada tubuh anda untuk benar-benar serasi dahulu seterusnya menampakkan kesan positif vitamin-vitamin ini. Vitamin semulajadi sememangnya mengambil sedikit masa untuk diserap ke dalam tubuh di mana kesan pemulihan akan dirasai pada minggu-minggu awal pengambilan. Ingat, vitamin berfungsi memulih daripada akar umbi, bukan sekadar menyembuh dan menghilangkan symptom kesakitan seperti ubat-ubatan.

Jadual Pengambilan

imagesCAJA77NH

Ini adalah sangat penting bagi memastikan kesan positif vitamin dapat diserap secara maksima oleh tubuh. Sebagai contoh pengambilan B-Complex dan Vitalea adalah sesuai pada waktu pagi kerana ia berfungsi menukar makanan kepada tenaga, begitu juga dengan ostematrix di mana ia lebih sesuai diambil bersama minuman bersusu dan seeloknya sebelum tidur bagi penyerapan kalsium yang lebih baik selain membantu utk tidur lebih lena.

Kuantiti pengambilan air putih

imagesCARQGMVN

Cuba semak semula kuantiti pengambilan air putih kita sehari-hari. Adakah secukupnya dengan keperluan tubuh kita? Kita digalakkan untuk minum sekurang-kuranya 3 liter air putih sehari bagi membantu penyerapan vitamin secara optimum. Ia juga penting untuk proses detoksifikasi agar toksin dapat dikeluarkan dengan lancar daripada badan.

Tabiat Pemakanan

imagesCAXH7ZBA

Kurangkan pengambilan makanan yang tidak sihat seperti fast food, makanan yang tinggi kandungan lemak, makanan manis dan berminyak. Faktor pemakanan adalah sangat penting bagi apa jua program kurus dan lansing yang kita ikuti. Jika difikir secara logic sekalipun, mana mungkin terdapat produk yang benar-benar berkesan menurunkan berat badan tanpa perlu mengawal tabiat pemakanan. Jika ada sekalipun, ia sudah tentu bersifat sementara dan membahayakan kesihatan.

Faham fungsi setiap vitamin

imagesCA93MDPS

Sesetengah vitamin bertindakbalas dengan factor pemakanan seperti vitamin yang bersifat larut air, larut lemak, serta larangan bagi kombinasi vitamin yang akan menghalang penyerapan vitamin² lain.

Pengambilan kafein

mausehat

Memang nikmat sangat bila dapat menghirup secangkir kopi o panas yang kawww di petang hari bersama cucur bawang kan? perghh… tetapi barang yg sedap bukan semua nya baik. Ia boleh menjejaskan penyerapan nutrisi vitamin yang diambil. Ini tidaklah bermakna kita harus berhenti terus daripada minum kopi, dan nescafe kesukaan, tetapi seeloknya dikurangkan atau dijarakkan dengan pengambilan vitamin. Kalau boleh terus stop juga adalah lebih baik, bukan?! :)

Tidak konsisten

imagesCA8UE49F

Makan vitamin tidak secara berhemah dan berdisiplin. Bila rasa nak makan, makan. bila malas tak payah makan. Kadang² lupa terus. tak kisah sebab tak nampak kesan dan perbezaan. Kesudahannya, berhenti separuh jalan.. Memang alamatnya, takkan ada penyelesaian pada masalah yang dihadapi.

Dos pengambilan

imagesCAIZN6Z7

Banyak makan vitamin bukanlah jawapan kepada kemujarabannya. Ia bukan sahaja boleh meningkatkan kepekatan darah, malah akan mengakibatkan pembaziran kerana sebahagiaannya akan dikeluarkan semula begitu sahaja melalui air kencing. Namun, jika keadaan tubuh kita sedang memerlukan seperti sedang demam atau selsema, dos pengambilan boleh ditingkatkan sesuai dengan keperluan pada waktu tersebut.

Faktor persekitaran

depress

Lifestyle, pencemaran, kurang rehat, dan keadaan emosi yang terlalu stress juga sedikit sebanyak menyumbang kepada kemujaraban sesuatu produk, vitamin atau makanan tambahan yang dimakan. Faktor ini juga akan menyebabkan kita mudah kehilangan vitamin C dalam badan.

Sabar dan Yakin

imagesCAM7DKCW

Sabar adalah kunci kepada setiap apa yang kita buat dan amalkan. Sekiranya kita sabar dan tawakkal dalam usaha kita meningkatkan kesihatan agar lebih baik, Allah pasti akan memberikan ganjaran itu sebagai balasan suatu kesabaran.

positif

Begitu juga dengan set-set lain yang terdapat dalam jaringan produk yang Shaklee tawarkan. Contohnya seperti Set Penyusuan Shaklee – Apabila bila badan kita segar bugar, sihat, bertenaga, tiada masalah kemurungan ia amat membantu oksitosin dirembeskan dengan baik sekaligus berupaya meransang penghasilan susu yang lebih banyak.

Jangan pula beranggapan vitamin sebagai pil atau tablet magik yang berupaya menjadikan impian kita suatu kenyataan tanpa disipilin, kesabaran dan pantang larang. Kalau dah suka hati mentekedarah, suka hati makan ikut suka, jangan lah pula berhajat besar nak bersuka hati dengan output yang best ya!

Saya sekadar berkongsi sedikit ilmu yang ada dan kita yang lain sekadar berusaha melalui medium ini untuk menambahbaik kehidupan. Tiada jaminan yang boleh Shaklee berikan, kerana semuanya milik Allah yang Maha Pencipta.

Banyaknya sebab? Sebab yang berpunca daripada alasan-alasan kenapa saya setia, sayang dan makan Shaklee.

SEGALANYA TENTANG SHAKLEE, YANG ANDA PERLU DAN PATUT TAHU

Ingin menjadi seperti saya ?
SMS/Call/WhatsApp : NUSAYBAH 019-3832656.
Jom-sertai-shaklee

1,323 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation