SAKIT PADA PERGELANGAN TANGAN SELEPAS BERSALIN, KENAPA DAN MACAM MANA NAK ATASI

Selain sakit-sakit belakang, sakit di kawasan pergelangan tangan dan jari adalah antara common issue yang selalu terjadi kepada ibu-ibu dalam pantang dan selepas bersalin.

Sakit, kebas, rasa menyucuk-nyucuk, susah nak bengkokkan jari, berdenyut, sukar mengggenggam, rasa “menyentap” setiap kali ingin menggerakkan ibu jari.

Ada yang cerita dia punya sakit tu sampaikan masa pegang anak sendiri pun nak terlepas. Berlanjutan sampai anak umur setahun, dan ada yang lebih.

Kita yang terbayang ni pun, rasa siksa dan sakit sama juga. Banyak benda kot, nak buat guna tangan.

DeQuervain’s Tenosynovitis

Tergeliat lidah nak sebut kehkeh.

Rasa sakit di pangkal ibu jari yang diakibatkan oleh keradangan pada tendon yang bersalut dalam “sarung” atau terowong di pergelangan tangan.

2 tendon yang terlibat ialah extensor pollicis brevis dan abductor pollicis longus. Bengkak pada tendon dan sarung tendon menyebabkan kesakitan dan ketegangan di sepanjang pangkal ibu jari. Sakit akan semakin kuat apabila membuat genggaman pada jari tangan, menggenggam sesuatu atau apabila memusingkan pergelangan tangan.

De Quervain boleh berlaku secara perlahan-lahan atau sakit yang tiba-tiba apabila tendon menjadi bengkak atau menebal kerana penggunaan yang berulang-ulang menyebabkan kesukaran pergerakan melalui terowong yang disalutinya.

Sindrom ini biasanya terjadi disebabkan oleh aktiviti yang melibatkan penggunaan tangan yang berulang atau pergerakan pergelangan tangan, mengangkat bayi dengan kerap, penglibatan aktif dalam sukan yang melibatkan tekanan pada tangan dan pergelangan tangan seperti bermain golf, tenis, badminton yang boleh menyebabkan kesakitan bertambah teruk.

Kenapa ibu mengandung?

Sindrom ini sangat berkait rapat dengan kehamilan kerana pertambahan berat badan akibat pengumpulan air di dalam badan semasa mengandung.

Bagi golongan pesakit yang tidak mengandung, radang sendi, reumatoid atritis, kecederaan pada pergelangan tangan atau parut tendon boleh menyekat pergerakan tendon. Sakit dan bengkak di sekitar pangkal ibu jari ini boleh merebak sehingga ke lengan.

B-Complex Shaklee

B-Complex Shaklee - membantu menukarkan karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga

Mengandungi 8 jenis spektrum vitamin B yang lengkap termasuklah Vitamin B1 dan Vitamin B12 yang sangat sinonim untuk kesihatan saraf

Boleh diperolehi daripada sumber beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum, hati, ikan, produk tenusu, daging, telur

  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • menukar karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • memulihkan gangguan yang berlaku pada saraf

Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan kelemahan pada sistem saraf, kehilangan daya memori, gangguan pada pembentukan sel-sel tubuh, kurang fokus pada sesuatu perkara dan masalah depresi (tekanan perasaan)

Ramai kawan-kawan yang mengakui sejak konsisten mengamalkan vitamin B-Complex ni, diorang dah sangat kurang marahkan anak-anak dan sangat jarang terasa hati dengan suami tau!

Deep sangat, sebab rasa terkena dekat diri sendiri yang selalu aja tersinggung dan naik hantu dengan hal remeh-temeh.

Tapi, itu dulu laaaa.. Sekarang saya pun dah lebih tenang, bahagia dan cool macam diorang jugak :)

Omega Guard Shaklee

Omega Guard Shaklee - kaya dengan EPA dan DHA yang berfungsi menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata

Minyak ikan dihasilkan dari berbagai jenis ikan yang tinggi kandungan lemak omega-3. Asid lemak omega 3 adalah essential fatty acid yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh melainkan melalui memakan ikan atau mengambil suplemen minyak ikan.

Omega Guard Shaklee adalah supplement terbaik untuk anti radang kerana mengandungi Omega 3 tulen bergred farmaseutikal dengan EPA (eicosapentaenoic) dan DHA (docosahexaenoic).

Ia berupaya menahan pengeluaran hormon leukotrienes yang merupakan bahan utama punca radang, antara punca yang menyebabkan kesakitan dan rasa kebas di kawasan pergelangan tangan tersebut.

Pengambilan secara konsisten dapat meredakan rasa sakit, mengawal keradangan dan mengurangkan bengkak.

Ostematrix Shaklee

Ostematrix Calcium Shaklee - membekalkan kalsium yang lengkap dengan magnesium dan Vitamin D yang membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang kuat

Tablet kalsium yang lengkap dengan semua elemen mineral yang perlu untuk membantu penyerapan kalsium secara optimum ke dalam sistem tubuh.

Kandungan magnesium membantu meredakan kesakitan, memperbaiki tekanan, merehatkan otot dan saraf dengan efisein kerana kesemua elemen dapat diserap dengan baik.

Mengekalkan kesihatan tulang dan rangka adalah sangat penting kerana ia merupakan organ utama yang membolehkan pergerakan otot-otot dan anggota lain dengan bebas.

Jadi dapatkan segera produk ini dengan menghubungi saya di talian 019-3832656 atau email kepada imanusaybah@gmail.com

Semoga bermanfaat!

94 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation