RESULT CHECKUP SEMUA CUN MELECUN DENGAN SET MENGANDUNG SHAKLEE

Awak makan vitamin Shaklee kan? Teruskan ye. Gula, berat, hB semua cun ni. Kita jumpa lagi next month – Dr. Khamsiah, Klinik Pakar Wanita An-Nur –

Statement paling membahagiakan kami laki bini masa chekup semalam.

Abi : Sebab tak payah nak cover bil vitamin hospital yang dokter kasik

Saya : Ofkos sebab semua result chantek dan baby pun molek-molek aje kat dalam. Dah 1.1 kg pun berat dia :)

set mengandung lengkap shaklee

Status paling hot jugak di Fb mak yang selalu krik krik krik je kalau ade sebut pasal Shakelee.. lol.

Selain hB yang selalu tak menentu (turun naik suka hati)… Berat badan, tekanan darah tinggi dan bacaan gula adalah antara yang paling ditakuti oleh mak mengandung kan.

Ini sayalah. Kawan-kawan mak yang lain pun saya rasa macamtu jugak sebab so far kalau berkumpul ramai-ramai geng makyong, topik yang keluar mesti berunsurkan cabaran pregnancy masing-masing.

Saya alhmdulillah, sejak kenal Shaklee masa pengujung pregnancy anak sulung dulu, memang dah sepenuhnya percaya dengan Set Mengandung Shaklee yang serba lengkap ni.

Makanya bila mengandung lagi anak kedua pun terus setia dengan Shaklee, disambung masa berpantang dan menyusu. Semuanya jenama Shaklee.

Dah jatuh hati sangat kata orang. Tak sempat membazir atau terbuang sebab habis dimakan. Tahu kan, vitamin Shaklee ni takde masa tertentu je yang boleh makan. Memang sesuai dalam kebanyakan keadaan. Dah namanya pun nutrisi kan. 😊

So far memang bacaan semua seperti yang diharapkan. Anak-anak dapat menyusu penuh dan emaknya ni pun dapat kembali ke berat idaman dengan cepat. Yeayyy!

Cakap berdasarkan pengalaman memang senang sebab kita bukan teka dan reka, tapi memang mengalaminya sendiri.

Sedikit tips buat ibu mengandung.

Jangan abaikan 8 perkara wajib ni :

  1.  Pregnancy checkup :
  • masa mula-mula tahu positif mengandung
  • pastikan pemeriksaan berkala ikut jadual sepatutnya
  • jumpalah doktor dengan kadar segera kalau-kalau ada tanda-tanda berikut :
    • pendarahan faraj
    • keluar cecair yang berlebihan dari biasa (dikuatiri keputihan tidka normal atau air ketuban bocor)
    • pergerakan janin yang kurang atau tidak seperti kebiasaan
    • rasa sakit perut secara tiba-tiba
  1. Pemakanan

Makanlah dengan seimbang. Pelbagaikan jenis makanan dan seimbangkanlah mengikut keperluan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan ibu.

  • Trimester pertama – 2000 kcal yang diperlukan (tak perlu kalori tambahan)
  • Trimester kedua – tambahan 360 kcal diperlukan = 2360 kcal sehari
  • Trimester ketiga – tambahan 470 kcal diperlukan = 2470 kcal sehari

*dikira mengikut bmi normal seorang ibu sebelum mengandung

Makanlah tambahan pil zat besi (iron tablet) dan susu penuh krim atau tablet kalsium sekiranya ada yang dibekalkan oleh doctor.

  1. Pertambahan berat badan

Pertambahan berat badan yang sihat untuk ibu mengandung ialah :

  • Usia kandungan 3 bulan pertama – 0.5 kg – 1 kg sebulan
  • Usia kandungan 4-5 bulan – 1 kg – 1.5 kg sebulan
  • Usia kandungan seterusnya – 0.5 kg seminggu
  1. Penjagaan gigi
  • Jaga kebersihan gigi – akan mula cenderung untuk sakit dan bermasalah jika ibu kekurangan kalsium
  • Lakukanlah pemeriksaan lanjut di klinik gigi
  1. Pengambilan ubat-ubatan
  • Elakkan mengambil sebarang jenis ubat tanpa preskripsi, nasihat atau pengawasan doktor yang bertauliah
  1. Bersalin di hospital
  • Patuhi nasihat pegawai perubatan jika diarahkan bersalin di hospital
  • Pastikan juga jarak rumah dan hospital tidak terlalu jauh

Baca Juga : Persiapan wajib tahu dan buat sebelum bayi lahir

  1. Jarakkan kelahiran
  • Sebaik-baiknya 2 tahun untuk memulihkan kesihatan ibu
  • Dapatkan nasihat perancang keluarga daripada pegawai kesihatan

Baca Juga : Bagaimana saya menjarakkan kelahiran dan merancang kehamilan seterusnya dengan formula vitamin

  1. Aktiviti harian
  • Teruskan aktiviti harian
  • Tidur dengan rehat yang mencukupi
  • Elakkan stress dan jaga diet
  • Jaga kebersihan diri dan tempat tinggal
  • Guna pakaian dan kasut yang sesuai

Baca Lagi : Ada apa dengan Set Mengandung Shaklee sampai ramai sangat suka nih?

Bak kata Tuan Doktor yang banyak dah berhadapan degan mak buyong ni :

pesanan-dr-hamid-arshat-untuk-ibu-mengandung

So, siapa yang kata ambil vitamin masa mengandung nanti baby besar, mak gemok dan susah turun berat badan?

Selain cukup makan, nutrisi memang tersangatlah penting sebab nak bekalkan nutrien yang seimbang pada baby. Bukan semua makanan yang kita duk makan hari-hari tu cukup nutrisi tau!

Nah, belanja sikit result lepas minum air gula ai yang tersangatlah membanggakan ini.

20170404_212448-04

Beli Set Kehamilan Shaklee Sekarang!

set mengandung shaklee

Boleh hubungi saya untuk pertanyaa mengenai produk Shaklee atau konsultasi berterusan, eksklusif untuk pelanggan nusaybahanuwar.com yang dikasihi.

SID Pro
Facebook : Nusaybah Anuwar
FB Page : i-Nutrisi / Tips Hamil Sihat dan Cantik
Shaklee ID : 932852
Emel : imanusaybah@gmail.com
Contact No : 019-3832656

214 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation