RAHSIA TURUN BERAT BADAN DENGAN PROTEIN ESP

Semalam petang masa main timbang-timbang berat dengan kakak, terjerit-jerit dia bila resultnya berat turun 8 kilo. Hah?! Banyak tuuu!!!

Eksaited bukan main dia bagitau saya betapa dia hari-hari bersahur dengan ESP je selama berpuasa ni. Memang bertahan kenyang sampai petang dan yang penting sekali boleh bantu perut untuk bebas gastrik.

Mengikut syor daripada institut perubatan, keperluan protein bagi seseorang pada setiap hari adalah berbeza di mana sekurang-kurangnya 0.8 gram protein diperlukan untuk setiap kilogram berat badan seseorang. Perbezaan ini bergantung kepada umur, size badan, aktiviti rutin dan tahap kesihatan semasa.

kepentingan protein dalam diet seharian dan menurunkan berat badan

 

 

 

 

 

Protein adalah nutrien yang sangat penting untuk pembinaan tisu badan dan bertindak sebagai komponen utama dalam pembentukan hormon kita. Struktur asas tubuh manusia terdiri daripada sel yang membentuk tisu, seterusnya membina organ dan menjalankan fungsi sistem keseluruhan tubuh kita.

Protein dalam diet seharian kita termasuklah daripada sumber haiwan dan tumbuhan seperti susu, telur, daging, bijirin dan kekacang. Namun begitu, protein juga sangat mudah termusnah sekiranya dimasak dalam suhu yang tinggi.

Dalam menu kita sehari-hari juga kita tidak pasti setakat manakah zat-zat ini dapat dikekalkan dalam sumber bahan mentah yang kita beli. Entah dah 2 hari dipetik sebelum dipasarkan, tidak betul-betul matang atau sudah terlalu ranum ketika dipetik. Itu belum lagi dikira tentang kadar penyerapan nutrien tersebut yang rata-ratanya tak dapat diserap secara optimum disebabkan oleh timbunan toksin, pelbagai rintangan penyakit dan sebagainya.

Protein ESP adalah sumber protein terbaik yang menyediakan 14 gram protein soya bukan GMO yang berkualiti tinggi dengan semua asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia secara semulajadi.

ESP Shaklee - protein soya Non-GMO tanpa kolesterol yang membekalkan tenaga berpanjangan

 

 

 

 

 

 

Protein soya Shaklee yang dikenali sebagai ESP ini dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identity Preservation Program (IPP) di mana sumber dari kacang soya dipantau dan dijaga denga teliti dari proses tanaman sehinggalah tiba saat pemprosesannya.

Antara kelebihan ESP ialah :

  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menopaus
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah

Jadi… Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?

1. Pelajar atau pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi-pagi tu akan terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management.) sesuai sangat untuk orang yang dalam misi kurus, yang nak jaga kalori intake.

2. Lelaki : boleh melindungi dan menghindari daripada penyakit (heart, cancer etc)

3. Ibu mengandung : untuk kehamilan yang sihat – bayi membesar dengan sempurna (well-grown baby), mengurangkan masalah dan komplikasi ketika di akhir kehamilan (less late pregnancy discomfort).

4. Ibu menyusu : semasa menyusukan anak, ibu memerlukan lebih kalsium dan protein yang akan disalurkan pula kepada bayi yang menyusu. Kekurangannya akan menyebabkan sumber protein diambil dari makanan seharian yang dimakan oleh ibu. Ia akan membuat ibu mudah letih dan secara tidak lansung boleh menjejaskan susu badan.

5. Golongan yang sering sibuk : menyediakan hidangan lengkap yang mengenyangkan untuk mereka yang sering sibuk disamping dapat membekalkan tenaga berpanjangan.

5. Wanita : Keanjalan kulit (protein sangat penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan oleh kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Pendek kata semua orang sangat memerlukan protein untuk kesihatan tubuh yang optimum dan ESP adalah pilihan yang terbaik untuk bekalan protein berkualiti tinggi yang tinggi kalsium, rendah lemak, rendah kalori, bebas laktosa, bebas kolesterol, rendah indeks glisemik dan mengandungi vitamin B yang penting untuk pertumbuhan dan tumbesaran sihat.

Oleh sebab itulah mereka-mereka yang telah mencuba ESP sebagai salah satu sumber protein dalam diet seharian akan jatuh hati, dan terus-terusan mengamalkannya dalam menu pemakanan mereka. Badan rasa sihat, perut rasa kenyang yang berpanjangan dan boleh menurunkan berat badan pula!

Best ke best? Mana tak seronoknya kalau begini kan?

Saya sendiri dah 4 tahun dapat berpuasa penuh sejak mengamalkan minum satu hidangan ESP setiap kali bersahur walaupun bergelar ibu mengandung dan menyusukan! :) :) :)

544 total views, 4 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation