RAHSIA DI SEBALIK STATUS SAYA SEBAGAI SEORANG PENGEDAR SHAKLEE YANG SAH DAN AKTIF BERBISNES

Mentor dan idola inspirasi saya

Saya percaya, resepi paling senang untuk berjaya dalam apa jua yang kita buat adalah dengan adanya mentor atau ada orang panggil sifu.

Rahsia yang bukan lagi rahsia. Tinggal kita je yang nak ikut resepi tu atau derhaka dengan resepi sendiri yang belum tentu sedap dan menjadi, lepas tu “tohok” ke tanah nak makan pun tak lalu.

To be frank, sejak kenal dengan bisnes suplemen ni lah saya mula belajar apa itu bisnes. Walaupun sebelum tu dah banyak benda yang saya jual dekat orang termasuklah strangers, kawan-kawan dan family terdekat. Daripada yang kecik dan remeh sampailah ke sebesar-besar perkara saya belajar.

Walaupun segan nak cerita, tapi dengan kumpulan inilah saya belajar untak memberi di kala tiada, memberi tanpa syarat atau mengharapkan balasan. Saya belajar untuk selalu berfikiran positif walaupun kadang-kadang tu rasa poyo sangat nak hadap sendiri. Sejak itu, saya mula percaya dan rasa akan “kuasa doa” yang kalau dulu selalu rasa “cliche” je bila sebut.

To be frank juga, saya hadapi sangat banyak “healing crisis” yang rasa dia macam nak bersalin kulit. (baru saya tau bukan ambil suplemen je ada healing). Saya selalu dipesan, “jangan banyak tanya, buat je dulu”. Tiru je apa yang orang dah buat. Tak perlu tunggu semua sempurna untuk bermula. “Just Do It!”. Pedulikan apa orang kata.

Saya disuruh bermimpi dengan tindakan, dan rasa tercabar sendiri untuk bertindak. Kalau zaman sekolah dulu cikgu marah kita meniru, tapi berbeza dalam Shaklee. Dalam bisnes ini, tiru-meniru itu amalan mulia dan petanda kejayaan. ?

Saya suka menulis dan berkongsi pengalaman yang ada. Jadi setiap mereka yang buat saya terinspirasi daripada hasil penulisan yang “ada roh dan perasaan” akan buat dirinya menjadi perhatian dan idola saya. Saya jumpa ramai bakat-bakat menulis dalam group ohsem ini. Kesemua mereka berkongsi dari hati, yang bkn dibuat-buat, yang kembali menyuburkan minat menulis saya dengan perkongsian-perkongsian mereka yang acapkali menyentuh jiwa.

Tak percaya?

Cuba klik #tsunamishaklee dan baca kisah-kisah benar perjalanan hidup mereka ini.

Dalam family, abah juga orang bisnes yang juga seorang penulis. Mungkin darah yang mengalir ini yang buat saya masih bertahan hingga ke hari ini walopun ada je org kata “eh, belum kaya-kaya lagi?”

Terima kasih bekas moyang saya yang sehingga kini pun sarat dengan aura, nanny saya yang sentiasa meriah dengan idea bernas, juga emak bisnes yang bertanggungjawab menjebakkan saya dalam bidang yang tak pernah saya bayangkan ini. Ia sangat seronok rupanya.

Ingat lagi dulu saya pernah marah-marahkan beliau kerana turunkan ilmu dan kata-kata¬†motivasi sebab kata saya, “saya tak mau berbisnes, jangan paksa-paksa atau berani-berani suruh saya menjual”. Bukan main sombong lagi saya masa tu. Nmpaknya sekarang saya dah kena “sumpah”. Malu sungguh diri sendiri bila fikir balik.

Saya bersyukur dipertermukan dengan bisnes ni, daapt kenal dengan ramai supermak yang lansung tak lokek ilmu walopun tak pernah bersua muka. Saya kagum melihat wanita dengan muka lembut dan kulit yang mulus, tapi hakikatnya mereka memiliki jiwa sekuat besi.

Rakan-rakan SID Shaklee saya semua cantik-cantik tau!

Terima kasih granny cery mamafaiz

Terima kasih Lyna Noh

Terima kasih emak Bahiah Hanaffiahfiah

Terima kasih rakan-rakan sidelines dlm ireach family

Awak-awak semua inilah sumber inspirasi yang banyak mengajar dan beri saya pengajaran berguna yang tak mungkin saya dapat di tempat lain.

Mereka-mereka inilah watak yang selalu berada dalam kisah dan perjalana bisnes Shaklee saya.

“Jika kita berjaya memotivasikan diri sendiri, itu hebat. Tetapi andainya kita boleh menjadikan org lain turut termotivasi sama seperti kita, itu barulah hebat sangat!

Kelas terkini anjuran #ireachfamily – OrlandoTourKL

Ini sharing daripada pengasas group support kami yang saya sempat join walaupun last minit punya perhitungan. Rasa bertuah sangat.

Live sharing daripada yang dah dengar sendiri perkongsian pengalaman 365 hari astronout kembar di space center.

Setahun OK.

Astronout hensem negara kita yang baru pergi 10 hari pun dah kekok nak berjalan dan gerakkan tangan lepas balik ke bumi. Bayangkan macamana diorang bertahan dekat atas tu sampai beratus-ratus hari.

Antaranya, kena ikat diri sendiri yang terapung all da time tu utk membolehkan otot-otot terus “hidup”.

Diorang wajib buat exercise at least 2 jam sehari untuk elakkan jisim tulang menyusut dan rapuh sebab tak ada tarikan graviti. Tu belum part nak buang air dan kemana perginya hasil kumbahan diorang lagi tu.

Terus rasa takkan izinkan anak dan bakal anak jadi angkasawan. Hehehe. Tapi tapi tapi at da same time terus rasa minat nak tengok cerita sains fiksyen.

Kata mereka, sejak landing belum sempat rehat lagi sebab setiap minggu round seluruh Malaysia jumpa anak cucu.

Makin datang kelas rasa makin banyak taktau. Tapi yang pasti makin rasa bertuah dan sayang dengan #ireachfamily yang super best dan ohsem ni.

*Bersama mentor yang selalu memberi inspirasi. Berkali ganda jauh lebih cantik daripada dalam gambar.

orlando-tour-kl-ireach-family

Saya mencari-cari rakan bisnes yang ingin sama-sama berjuang ke arah taraf kesihatan yang lebih baik.

Hubungi saya sekiranya anda ingin menjadi salah seorang daripadanya

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Kajang, Bangi dan kawasan berhampiran

Nusaybah Anuwar 019-3832656

366 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation