PERUBAHAN YANG BERLAKU SELEPAS BERSHAKLEE YANG BUAT SAYA RASA INILAH BISNES MLM TERBAIK PERNAH SAYA JOIN

Sangat banyak perubahan yang berlaku selepas saya bershaklee.

Bershaklee ni ada 2 maksud.

  1. Mula makan vitamin Shaklee
  2. Declare diri sebagai pengedar Shaklee dan jual vitamin

Memang banyak sangat.

Kalau nak cerita satu-satu saya pun tak mampu. Sungguh. Memang terlalu banyak.

Daripada yang manis-manis sehinggalah yang masam dan pahit.

Masih saya ingat macamana mula-mula dalu saya terjebak dengan Shaklee kerana alami sakit pinggang dan krem yang teruk masa preggy anak sulung. Siap insof tanak mengandung dah lepas tuh.

Saya ada ceritakan di sini Bagaimana saya mula kenal Shaklee, percaya dan jatuh cinta

Masih saya tak dapat lupa bagaimana saya begitu “marah” kan mak Shakeli saya sebab tiba-tiba add dalam group bisnes. Kononnya tak suka disuruh-suruh or dipaksa. (Last-last diri sendri yang “terbuat sales tanpa sengaja”) hehehe…

Benar. Saya memang lansung tak terfikir akan buat bisnes suplemen, sebab bagi saya semua suplemen sama. Berlambak di pasaran kalau nak beli.

Apa masalahnya sampai kena buat bisnes bagai setakat vitamin je?

Nak buat bisnes? MLM pulak tu.
Not so me. (Tangan di bahu mata ke atas)

Itu belum kira lagi macamana saya rasa ditipu dan tertipu dengan bisnes lain seumpamanya sampai putus sahabat lagi. Saya serik dan usahakan benteng supaya tak terpengaruh buat kesekian kali.

Masalahnya tak MLM lansung pun. serius tak sedar Shaklee ni MLM.

Ada yang kata saya memang ada darah bisnes sebab abah pun berniaga. Tapi saya sendiri tak percaya sebab tak pernah rasa pun minat dan bakat tu ada.

Sebab :

1. Saya tak pernah buat direct sell
2. Saya tak pernah minta org beli
3. Saya tak pernah cari downlines

Ok. Cukup dulu 3 sebab.

Apa yang saya buat cuma berkongsi pengalaman diri sendiri dan family tersayang sebagai pengguna produk Shakee.

Saya jugak tak pernah merasa duduk-duduk goyang kaki dan dapat imbuhan macam yang orang selalu kata tentang badi MLM. Saya nampak “usaha” yang terbayar dengan “kejayaan”, bukan “harapan setinggi langit”, mahupun “bulan dan bintang”.

Bukan senang-senang dapat tapi bila dah dapat ia sangatlah berbaloi dengan kudrat dan keringat.

Selepas itu perlahan-lahan bonus saya mengembung daripada 2 angka kepada berangka-angka yang masuk tiap-tiap pertengahan bulan. Alhamdulillah.

Tak ada apa yang saya dapat pun kalau ada yang jadi ahli Shaklee di bawah seliaan saya (so called downlines) selain kesihatan dan duit ekstra (kalau mereka mahu). Satu bukti bisnes ini tidak ada unsur #headhunting yang sama sekali tidak patuh syariah. Kebanyakannya pun mula-mula serah diri dengan sendirinya sebab nak harga murah. Rugi kata mereka setiap bulan beli barang dengan harga retail.

Termasuklah juga yang datang sebab mahukan konsultasi. “Saybah konsult best” katanya. Yang sampai panggil saya doktor pun ada. Hahaha. Kot iye pun, nutritionist sudahlah. Kuikuikui.

Apa yang buat saya masih kukuh bertahan sehingga hari ini ialah bila saya dapat buat sesuatu yang saya suka. Membantu orang lain yang memerlukan tanpa perlu berlakon, berpura-pura atau jadi orang lain.

Siapa yang tak suka kan bila sentiasa ada berita gembira dan doa-doa yang menusuk kalbu.

Saya juga dapat melampiaskan minat menulis saya melalui blog ini serta menambah ramai rakan-rakan alam maya. Tulisan dari hati yang juga menyentuh hati.

Itu belum diambil kira bila saya terima banyak testimoni-testimoni kejayaan dan kesihatan yang bikin sebak lagi.

Ada yang mengandung.
Ada yang bebas cyst.
Ada yang berhenti merokok.
Ada yang dapat fully breasfeed.

Macam-macam success story yang Allah izinkan berlaku disebalik ikhtiar mereka-mereka ini dengan Shaklee.

Saya gembira dan sangat seronok!
Saya rasa bisnes ini sangat real!

Kalau dikatakan sejak melibatkan diri dengan Shakeli kesihatan mereka jadi bertambah baik, saya pula dah dapat rasa lebih daripada itu.

Antaranya,
Saya dapat kenal ramai rakan-rakan positif.

Saya rasa kuasa kasih sayang dan aura bekerja berjemaah.
Saya percaya akan kebergantungan kepada Sang Pencipta.

Saya juga rasa diri lebih bermotivasi dan yang paling penting saya mula berani berimpian.

Kalau dulu saya rasa serik dah nak mengandung lagi, tapi kini saya dah beranak lagi sorang pun dengan #setkehamilan #setberpantang dan #setmenyusu Shaklee. Si kenit dah cukup 2 tahun pun sekarang.

Banyak lagi sebenarnya yang merubah persepsi saya tentang kehidupan sejak saya kenal Shakee, nanti saya kongsikan lagi dalam entri seterusnya.

Atau kalau ada yang nak rasa sama keseronokan saya ni, boleh sembang tepi. Kita cerita-ceriti. Memang takkan abis semua kalau saya cerita hari ni.

perubahan-selepas-bershaklee

Inilah cek pertama yang saya dapat lepas join member. Tapi sekarang jangan tanya berapa RM sebab nanti ada yang kata “eh senangnya buat Shaklee, lepas tu tak ada dah yaneg nak beli dengan saya sebab semua nak jadi ahli Shaklee yang kaya rohani dan cergas jasmani.

Cek ni saya sengaja tak cash kan sebab nak buat kenangan. Sihat dapat, duit pun dapat. Siapa nak bagi kan?! ??

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Kajang, Bangi dan kawasan berhampiran.

Hubungi Nusaybah Anuwar 019-3832656

511 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation