PEPPERMINT GINGER, TABLET HALIA WAJIB CUBA OLEH MAK MENGANDUNG DAN ORANG BANYAK ANGIN MACAM SAYA!

Alahan ketika mengandung seperti pening kepala, loya, mual dan muntah adalah sesuatu yang normal di fasa awal kehamilan (kebiasaannya semasa trimester pertama). Ianya dikenali juga sebagai morning sickness yang merupakan salah satu petanda paling ketara bahawa seseorang wanita sedang hamil.

Morning sickness, alahan yang dialami dengan symptom loya, dan kira-kira 1/3 daripadanya mengalami muntah-muntah. Bermula pada bulan pertama disahkan hamil dan berterusan hingga ke minggu 14-16. Ada juga yang berterusan loya dan muntah-muntah sepanjang kehamilan mereka. Ada yang sampai hari nak bersalin pun masih begitu. Bukan setakat pening-loya-muntah pagi-pagi lepas bangun tidur je, tapi sepanjang kehamilan. Kesian kan.

Walaupun tidak terdapat fakta khusus tentang apa yang menyebabkan alahan-alahan ini semasa mengandung, tetapi ia dikatakan sangat berkait rapat dengan gabungan beberapa perubahan fizikal yang berlaku dalam tubuh badan ibu termasuklah perubahan hormon. Dengan kata lain, dah start masuk roh baby dalam rahim gituh.

Selain mual dan loya, perut ibu juga sering berasa sebu dan tidak selesa menyebabkan tidak ada makanan yang dibenarkan masuk ke dalam tekak kerana bimbang akan dimuntahkan semula. Mual, loya, muntah, muntah dan muntah!

Teremosi pulak. Sebabnya saya sendiri pernah melihat rakan terdekat yang setiap kali mengandung mengalami alahan teruk begini.

Bab morning sickness ni biasanya akan berakhir sebaik masuk ke trimester kedua (ketika usia kandunga 3 atau 4 bulan). Ia tidak menyakitkan bayi dalam kandungan, cuma jika berlaku muntah-muntah yang terlalu teruk dikhuatiri akan menyebabkan penurunan berat badan yang serius.

Dalam situasi macam ni, pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin B sangat penting di awal kehamilan kerana selain membantu membekalkan nutrien untuk pembentukan saraf tunjang bayi, ia juga dapat meringankan alahan. Kena banyak ambil makanan seperti pisang, kurma, sumber kekacang dan sayuran berdaun hijau. Sebab tu doktor selalu rekomen ambil asid folik, asid folik, asid folik. Lagi bagus kalau boleh ambil suplemen vitamin B Complex yang complete semuanya.

Berbalik pada kawan yang tadi tu, dia sampai lembik, lunyai dan selalu saja MC. Nak tengok muka boss pun loya katanya. Siap rasa tertekan sebab nak uruskan diri sendiri pun langsung tak bermaya. Hah, sampai macam tu sekali. Tak cukup dengan itu, sehingga perlukan Unpaid Leave sebab kelayakan cuti sakit habis. Sampai dikenakan tindakan tatatertib sebab terlalu kerap tidak hadir bertugas. Sehinggakan hampir dibuang kerja. Kesian sangat..

Peppermint-Ginger Plus

Bahasa Melayu sebut sebagai Halia yang kita tau rasanya berangin (mint). Salah satu vitamin feveret saya yang memang jenis banyak angin nih. Pantang ada orang usik sikit..erkk.erkk.. bunyinya. hahaha..

Sebab apa lagi??? Tentulah sebab rasanya yang menyegarkan. Sangat membantu melegakan rasa berangin yang menyebabkan perut tidak selesa.

Macam ibu-ibu mengandung yang selalu rasa sebu, pedih ulu hati, mual, loya..

Apa yang ada dalam dia ni?

Ia terkandung rumusan 4 herba utama tradisional :

  1. Peppermint (pudina)
  2. Ginger (halia)
  3. Anise (bunga lawang)
  4. Fennel (jintan manis)

Ginger root with mint leaves

Ada rempah 2 sekawan di situ. Nasib tak ada buah pelaga dan cengkih. Femfeeling nak masak kari ayam pulak. bhahahaha..

Bahan-bahan ni semua bukan setakat dapat jadi penyedap masakan je, malah ada khasiat tersendiri tau!

Ginger, herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman yang nyaman, menyegarkan dan melegakan senak perut.

Pudina – membantu melegakan gastrik, pedih ulu hati, loya-loya, membantu kalau selesema

Halia – keluarkan angin dalam badan, membantu proses pencernaan, mengurangkan ketidakselesaan perut dan loya

Bunga lawang – mengurangkan kembung perut, mengurangkan demam, membantu masa selesema dan batuk

Jintan – membuang angin, mencuci usus, memecahkan lemak

Kombinasi herba dari timur dan barat ini kesemuanya mempunyai kelebihan tersendiri yang dipercayai dalam perubatan tradisional, telah digunakan sejak berkurun lamanya untuk memberi kelegaan pada tubuh.

  • Melegakan otot perut dengan memberi kesan penenang
  • Mengurangkan gastrik akibat lebihan angin dalam usus
  • Merangsang rembesan enzim dan jus gastrik untuk pencernaan makanan
  • Mengurangkan pedih ulu hati, kembung perut
  • Mencegah rasa loya, muntah, sendawa dan mabuk laut
  • Menyelesaikan masalah penghadaman dan rasa sakit pada abdomen

Penghidap gastrik tegar boleh menjadikan peppermint ginger ini sebagai teman rapat kerana ia dapat membantu menghilangkan kembung dan melegakan kesakitan yang dialami akibat gastrik.

Masyarakat China telah menggunakan halia lebih daripada 2 ribu tahun sebagai home remedies bukan sahaja ketika mengandung, malah juga sebagai herba yang mujarab semasa menjalani tempoh berpantang.

peppermint ginger shaklee

Selain dimakan dengan cara menelan tablet, ianya juga boleh dihancurkan menjadi serbuk dan dibancuh dengan air suam untuk dibuat minuman.

Haa macam banyak sangat pulak kegunaan Peppermint Ginger ni kan. Ada sesetangah orang yang tak tahan bau sesetengah vitamin (especially masa mengandung) macam vitalea or B-complex tu..boleh telan sama-sama dengan Peppermint Ginger ni. Rasa nyaman je kat tekak. Seriously.

Kalau belum pernah cuba, cer try… bagus untuk mak mengandung yang alahannya teruk, ayah yang tak mengandung pun boleh. kasi buang angin.. Lepas ni dah takyah order teh halia dekat kedai mamak dah. Boleh bikin sendiri kat rumah je.

Boleh telan terus macamtu aje atau minum sebagai teh. Sedappp, rasa teh herba gitu.

Buat mereka-mereka yang selalu susah nak keluarkan angin-angin jahat dalam badan tu (macam saya), peppermint ginger lah jawapan untuk anda. Eh, kisah betul ni. Makcik urut dalam pantang tu siap cakap yang saya ni banyak angin jahat, sebab bila urut-urut duk keluar angin ikut mulut (sendawa). Katanya sistem penghadaman tak cantik, tak ikut flow yang betul. Sepatutnya angin keluar ikut punggung.

Sebab tu matsalleh kalau sendawa dekat meja dalam majlis formal dia akan cakap “excuse me” (sambil tutup mulut dan tunduk tersipu malu). Bagi mereke sangatlah kurang adab tau tak? Again, ini kisah dedulu la… sekarang ni saya dah bebas masalah tu dah.. :)

Untuk mak-mak mengandung pula, mungkin inilah yang anda perlukan dan cari-cari. Semestinya selamat dan semulajadi.

peppermint-ginger-plus

Berapa orang belum cuba lagi Peppermint Ginger Plus?

Simpan sebotol kat rumah, buat standby di saat-saat kecemasan.

Dapatkan segera. Cuma 50 sen sebiji.

Konsultasi berterusan dan panduan pemakanan akan diberikan secara percuma.

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia.

COD sekitar Bangi, Cyberjaya dan Putrajaya.

Nusaybah Anuwar 019-3832656

2,990 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation