PENGALAMAN SAYA : PART 2

BABAK KEEMPAT

IMG_1418

Sbnrnya spnjg mlm sy xdpt tido..mana taknya..setiap kali sy dpt mimpi, ade je org dtg kacau..tak sempurna cerita dlm mimpi sy tu..dlm gelap tu sy xnmpk sesiapa..yg sy tau susu..niple..susu..niple..itu sahaja.. hermm tp mcm si kakak berbaju ungu td laahh.. ahhh..sah..betull.. eh, ini ke wad yg dokter sebut tadi? ohh..maknanya sy dah di hospital kan la ni.. lnsung xsedar dah dikuarantin rupanya sy..tertido pnya psl..teruknya sy.. nmpk pulak abi terlentok atas kerusi..kesian.. malas nak cerita, iye, kakak tu dtg sbb nak kasi gas tu dkt sy lg..4 hourly dia jwb bila ibu tnya.. entah ape maksud,bahse dia lah tu..sy tanak pk sbb sgt sakit hati tido terganggu..

Esok pg dokter yg semalam tu dtg jenguk sy..hahaha..br nmpk jelas hari ni..ade uban dah dia tu..dah tua jgkla tu maksudnya.. dia bercakap itu ini dgn abi..ibu cuma dukung sy smbil biar dokter tu periksa dada sy, sentuh dahi sy..

Tengahari tadi sy didukung ke bilik x-ray utk prosedur sterusnya. kejap je, xsempat nak menangis. penat juge sbnrnye menangis ni, tp sbg sy..dah tak ada cara lain lg utk beritahu apa dlm hati sy ni selain menangis dan ketawa. tak mungkin pulak sy kena ketawa dlm situasi sakit ni kan?

Balik bilik sy sambung tido. ibu mkn mknn patient tak pelawa pun. pdhl tu sy pnye. terliur rsnya.. menyesal kat rumah xmkn bnyk².. kat sni mana ada utk sy. semua ibu & abi yg belasah..

Takde yg menarik..bosan..sy tido..tido dan tido.. cukup time gas tu dtg.. ikut mood jgk.. kalau letih sy diam layan kan saje, tp kalau energy bnyk sy nanges cukop2..puas..hehehe.. kesian ibu..sorry ibu..iman nak uji ibu je…

Kejap2 sy batukk..perit tekak ni hoi..rs kahak ade je ujung2 tekak tu. tp sy tak tahu mcmana nak buang ptuii kan dia..susah btul..sudahnya sy telan jek..pekat.. selsema pun sama..meleleh je hingus sy ni..nak bernafas pun susah..nak hisap nenen pun tak feel..

BABAK KELIMA

IMG_1385

Dah masuk hari ke-2 ni sy rs sihat skit..yg tak best nye bila dah sihat ni feeling² bosan pulak tak boleh crawling sesuka hati..wayar ni buat sy rs semak laa..nak tarik kang bahaye, so sy buat² kentut kuat bnyk kali biar ibu igt sy berak.. untung² terkeluar sesuatu.. so boleh la sy lps drpd si wayar. sekejap pun jd dah..sejak dah besar ni sy kerek cuci bunt*t kat bilik air terus. bersih skit kan..bkn apa geli jgk dgn ta*i sendiri. bau dia boleh tahan..hehehe.. ibu & abi bercuti utk jaga puterinya yg cntik ni. perasan. dah mc kat hotel 3 beranak ni. kakak nurse pun silih berganti. comel² semuanya. kakak tu bgtau ada appointment dgn dokter physio ptg ni..ape pulak tu? haru biru..mcm² procedure kena ikut. apekan daya sy skrg di hospital..kena la i follow..i follow..

pukul 5.30 ade org ketuk pintu.. dokter lain pulak ni? sahhh..dia ni la yg nak buat physio utk sy tu..hermm..siap berjemput dpn pintu. ade konspirasi la tu. bodek sy spy kejap lg behave.. adoiii..takottnyeee saya ibu..

Kami trun level 2 masuk bilik dokter tu.. mula² dia hulur tgn salam dgn abi & brief apa itu bronchopneumonia.. sy tgk sekeliling cuba nak hilangkan perasaan takut ini. oohh.. E & T specialist dia ni. muka biasa² je..rupanya pakar..ngeh².. suara dia lembut sgt. sy hmpir jatuh cinta. nasib baik dia bkn lingkungan umor sy. lebih tua dr abi sy rasa.. dia guide ibu step utk cairkan kahak buat tekupan kat dada & blkg sy.. ibu khusyuk dgr dan ikut apa yg dia ajar.. dia ambil sy, peluk sy dan demo dpn ibu & abi.. sy rs sgt comfort hingga terlelap.. (trick kot² boleh terlepas..hihihi) harapan…

bermula lah episod baru dlm hidup sy di usia 7 bln. abi volunteer pegang sy sbb ibu tak sanggup. abi baringkan sy meniarap atas katil tu. dokter masukkan satu tiub halus yg disambungkan ke sebuah mesin ke dlm lubang hidung. fungsi nya mcm pam..ini utk sedut kahak sy yg ada dlm paru² katanya..sy menangis sekuat hati tp tak mampu utk hentikan semua ni sbb mereka nak bantu sy spy dpt keluarkan kahak² jahat yg selalu ganggu tidur sy. ibu cuba snap picture tp dokter tu ckp “pls jgn ambil ape² gmbr sbb sy ni pemalu”. sopan btul ayat yg dia guna spy ibu tak rasa malu…tp sy nak tarik blk kata² sy td, dokter ni tak sebaik yg disangka. dia buat sy rs seolah² didera.. sempat dia bergurau dgn abi “lps ni abah kasi sponge bob pun tak lut” elehh..tak kelakar lah!

BABAK KEENAM

Alhamdulillah..sy rs semakin sihat. Mlm td sy tidur nyenyak sgt. ibu kata nafas dah tak ada bunyi kuat mcm sblm ni. Atuk, tok wan & maksu lawat sy kat sni setiap malam slps mghrib bwk mknn best² utk abi & ibu.. sy? isap nenen jek spnjg kat wad ni. Opah dtg sekali je ms hari mula² sy admitted. abi dah tak kasi dia dtg sbb dia suka menangis.. sedih tgk sy dgn wayar katanya. opah tu selalu fikir bkn²..

IMG_1681

1,313 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation