OH WANITA! KEPUTIHAN ADALAH SERIUS, IA BOLEH JADI PENYAKIT KELAMIN

Penyebab-Keputihan-Wanita

Keputihan. Sangat sinonim dengan kaum wanita. Ramai yang menghidapinya dan ramai juga yang masih tidak pasti apakah dia walaupun ia berlaku dalam kain sendiri!

Bagaimakah yang dinamakan keputihan ?

Masalah keputihan adalah masalah yang telah sekian lama menjadi persoalan yang tidak berpenghujung buat kaum wanita di seluruh dunia. Tidak banyak wanita yang tahu apa itu keputihan dan ramai yang sering menganggap remeh tentangnya.

Masalah keputihan tidak seharusnya dipandang ringan kerana akibatnya adalah sangat buruk jika lambat diambil tindakan pencegahan. Ia bukan sahaja boleh mengakibatkan kemandulan dan masalah hamil luar rahim, malah keputihan juga mungkin boleh menjadi punca gejala awal kanser pangkal rahim, yang boleh berakhir dengan kematian.

Apakah itu keputihan ?

Keputihan adalah kombinasi dari cairan dan sel yang keluar melalui vagina. Fungsinya pula adalah untuk membersihkan dan melindungi vagina. Vagina ialah aset bagi seorang wanita. Boleh jadi punca kebahagiaan, juga punca keretakan rumahtangga.

Bagaimana mengenali keputihan ?

Rujukan Web BabyCenter.Com :

Statistik menunjukkan hampir 75% wanita yang sudah berkahwin berhadapan dengan masalah keputihan berikutan oleh aktiviti seksual.

Lelehan lendir daripada faraj yang lebih banyak daripada kebiasaan adalah normal bagi wanita hamil. Lelehan yang sihat bersifat cair dan berwarna seperti susu tidak perlu dibimbangkan. Tetapi anda harus berwaspada dengan cecair yang keluar jika ia mempunyai ciri berikut :

  • lelehan itu menjadi pekat, berwarna putih seperti krim atau kelihatan seperti keju
  • terdapat kegatalan pada sekitar rafaj
  • sakit atau warna kemerah-merahan di dalam atau sekeliling faraj
  • merasa sakit ketika melakukan hubungan intim
  • merasa pedih semasa membuang air kecil

Keputihan diakibatkan oleh kulat mikroskopik atau yis yang dipanggil candida albicans. Kulat ini ada dalam badan setiap orang. Ia merupakan sebahagian daripada sistem penghadaman kita dan secara umumnya, bakteria dalam badan mengawalnya.

Ramai yang menganggap menceritakan mengenai masalah alat sulit atau alat kelamin kepada orang lain sesuatu yang tidak patut dilakukan kerana ia adalah sangat memalukan. Akibatnya ramai wanita mengambil sikap berdiam diri apabila berhadapan masalah ini kerana rasa malu dan tidak mahu diketahui oleh orang lain.

Hakikatnya pada zaman sains dan teknologi ini, hal berkaitan masalah membabitkan kawasan paling sensitif bagi wanita seperti ini tidak sepatutnya disembunyikan. Malah ianya sama sekali tidak wajar dibiarkan berlarutan.

Dalam kehidupan seharian, penjagaan alat sulit dianggap penting kerana berkait rapat dengan perkara yang berlaku kepada hampir semua wanita seperti pengeluaran darah haid serta hubungan seksual dan kehamilan bagi wanita yang sudah mendirikan rumah tangga. Alat sulit yang tidak dijaga sepenuhnya akan menyebabkan jangkitan kuman yang menjadi punca kepada masalah keputihan serta penyakit-penyakit berkaitan hubungan seks.

Berfikirlah lebih daripada sekali, malah berkali-kali untuk kesihatan mahkota cum alat reproduksi cum aset pencetus kebahagiaan rumahtangga ini!

kamar romantik

Serius dengan masalah ini, tetapi mahukan penjelasan yang lebih lagi?

Malu untuk berkongsi perihal kisah dalam kain tapi mahu mencuba alternatif ini?

Anda mempunyai pilihan samada untuk terus membiarkan masalah serius wanita ini berlarutan ATAU mengambil langkah pertama supaya semuanya semakin bertambah baik.

Lagi kisah tengang keputihan dan testimoni di SINI.

Dapatkan Set Keputihan Shaklee hanya melalui Kaedah Online yang sangat mudah :

Garlic Complex –

Tablet Anti-Fungal/Anti-Kulat/Antibiotik Semulajadi yang bertindak melawan alergi dan mempertingkatkan sistem imun tubuh seperti kulat, virus dan yis candida.

Garlic Complex Shaklee

Alfalfa Complex –

Raja Segala Tumbuhan yang kaya dengan klorofil yang berupaya melawan alahan dan sangat baik untuk kesihatan dalaman wanita

Alfalfa Complex Shaklee 700 tablets

GLA Complex –

Kombinasi borage seed, blackcurrant dan EPO yang berperanan menstabilkan hormon wanita disamping mengawal selia hormon estrogen dan testosteron.

GLA Complex Shaklee

butang-beli-02

Hubungi saya untuk harga menarik dan konsultasi percuma.

Pengedar sah Shaklee di seluruh Malaysia.

COD sekitar Bangi, Putrajaya dan Cyberjaya :

Nusaybah Anuwar  019-3832656

2,088 total views, 1 views today

3 Thoughts on “OH WANITA! KEPUTIHAN ADALAH SERIUS, IA BOLEH JADI PENYAKIT KELAMIN

  1. Pingback: CARA MENGATASI KEPUTIHAN SECARA SEMULAJADI | Life is a Story

  2. Pingback: PENTINGNYA PAP SMEAR CEGAH KANSER WANITA | Life is a Story

  3. Pingback: KEPUTIHAN WANITA DAN PETUA BAWANG PUTIH | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation