MAINTAIN SUSU DI BULAN PUASA

Bermula seawal bulan Rejab seterusnya menginjak ke Sya’aban, pelbagai macam jadual disusun untuk menghabiskan sisa baki puasa ganti yang masih terhutang.. Tak ketinggalan ibu-ibu yang melahirkan atau berpantang di bulan puasa tahun sebelumnya. Walau macamana payah pun, seboleh-bolehnya memang nak ganti sampai habis.. Masing-masing berazam tidak lagi membayar fidyah disamping mampu mengekalkan title ibu menyusu tanpa kehilangan momentum dan rentak..

Rata-rata gusar akan demand dan penghasilan susu selama genap sebulan yang entah bagaimana coraknya kelak sejak terbit fajar hingga terbenam matahari.. Ramai juga di kalangan kawan-kawan yang bertanya, minta berkongsi tips maintain susu di bulan puasa.. hermm…

Saya kongsikan sedikit tips dan apa yang saya amalkan 2 tahun kebelakangan ini, sejak menyusukan si buah hati Iman Nasuha yang banyak mengajar saya erti sabar dan pengorbanan menjadi seorang yang bergelar ibu…

  1. MESTI bersahur – Menjadi seorang yang bernama SAYA, mewajibkan diri sendiri utk tidak meninggalkan amalan bersahur dengan pengambilan sumber karbohidrat, selain memenuhi sunnah yang membezakan puasa orang Islam dan bukan Islam.
  2. Minum air yang mencukupi – Minum air yang mencukupi ketika sahur dan selepas berbuka puasa sangat-sangat membantu mengelakkan dehidrasi pada tubuh yang telah kekurangan air sepanjang tempoh siangnya. Saya akan pastikan 2-3 liter air kosong dihabiskan sepanjang malam selepas berbuka sehingga menjelang waktu bersahur.
  3. Amalkan makan kurma – Ini juga sunnah. Saya akan menjamah sekurang-kurangnya seulas kurma sebagai pembekal tenaga segera buat diri yang keletihan sepanjang hari.
  4. Say NO pada minuman bikarbonat – Ohhh..yang satu ni memang dah lama saya tinggalkan. Terlalu sayang rasanya pada diri setiap kali terasa nak meneguk minuman manis begini..
  5. Lebihkan pengambilan buah dan sayuran – Sejak berpantang, saya gemar makan sayur berdaun hijau yang terbukti berupaya menambah susu badan secara semulajadi.
  6. Ambil suplemen tambahan – Ibu hamil dan menyusu memerlukan 470 – 500 kcal lebih dalam keperluan diet harian. Makronutrien seperti karbohidrat, protein dan asid lemak (DHA) adalah sangat penting bagi menyokong perkembangan janin di dalam kandungan dan memenuhi keperluan bayi yang masih menyusu.PhotoGrid_1402840215247Gabungan TRIPLETS Energizing Soy Protein (ESP), Mealshakes dan Performance Drink membantu kekal bertenaga sepanjang hari
  • ESP – Minuman berprotein tinggi dengan kandungan 14 gram protein soya dan 500gram kalsium bagi setiap hidangan
  • Performance Drink – Membekalkan elektrolit dan mengekalkan pengaliran bendalir dalam badan dan berupaya mengelak dehidrasi
  • Mealshakes – Makanan tambahan yang rendah indeks glisemik dengan 19 vitamin merupakan sumber terbaik serat dan protein

Ia bukan sahaja sesuai sebagai pemakanan sihat yang lengkap dengan nutrisi tambahan yang diperlukan tubuh, malah sangat tepat untuk diambil sepanjang tempoh sebulan berpuasa.

Bagi ibu-ibu yang masih tercari-cari produk penambah susu, jangan terkeliru dengan produk ini kerana ternyata fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita ketika seharian berpuasa dan menyusu/mengepam. Ia juga membantu mencegah rasa dehidrasi akibat tidak makan dan minum sewaktu berpuasa di siang harinya.

Kini, emak, ibu dan mama tak perlu risau lagi jika terlajak tidur, terlambat bangun sahur atau buntu ingin memasak menu bersahur setiap hari.

Ibu menyusu yang risau susu merudum ? Tak perlu risau lagi!

Ibu hamil yang bimbang tak larat berpuasa ? Jangan bimbang!

Kanak-kanak yang baru belajar berpuasa ? Penghidap gastrik tegar ?

SEMUA DENGAN HANYA SATU FORMULA!

Kekal bertenaga dan maintain susu di Bulan Ramadhan. Dapatkan SET MIGHTY 3 GEMS SHAKLEE ini !

SMS/Call your SID : 932852 – Nusaybah 019-3832656.

1,285 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation