KURANG VITAMIN B PUNCA SUKA MARAH ANAK?

Ada ke orang yang hobinya SUKA marah anak? Marah anak sebab kurang vitamin? Tak ada aktiviti lain yg lebih berfaedah ke? Marah anak dibuatnya jadi hobi? Bunyi macam pelik dan ridiculous kan? Ada ke pulak orang yg masa lapangnya suka makan vitamin atau pil hormon? Haaa.. yang ni macam comel je, kan? :) Lets Start.

Tema entri kita hari ni ialah sejak. Baca betul-betul, sejak. Bukan sajak. Takpayah gosok-gosok mata. Iya, temanya sejak.

Ayuh, mari kita sama-sama baca.

Sejak bersalinkan anak kedua ni, saya merasakan bahawa saya sentiasa memerlukan hormon gembira utk mewarnai hidup dan rutin harian saya. Saya bgn tidur aje, celik lah mata si kenit ni. Bila mata dah celik, dia mula lah start jadi DJ. Menangis, merengek, menjerit sampai jadi kaler biru. Bukan hijau, itu hulk hogan. Duk ulang itu aje lah 24 kali sehari sampai dia penat lepas tu tido lepas tu jaga, buka mata dan ulang balik chorus.

hulk hogan

Boleh imagine tak macamana saya nak uruskan diri sendiri tanpa adanya hormon gembira itu?

Sejak berada dalam cuti berpantang ini jugaklah, saya selalu berada dalam keadaan yg agak stress, situasi yg tak best dan mood yg kucar kacir. Walaupun badan saya gagah boleh masak seblah tangan dan dukung anak seblah tangan lagi sebab pagi-pagi minum ESP, tapi fikiran dan minda saya rasa kurang sihat. Buktinya, asik nak bergaduh dgn laki aje. Tengok muka Nasuha pun rasa macam nak telan. Ohhh, sadisnya!

Kenapa jadi begitu? Mungkin juga sebab challenge lain macam yg adik beri pada ibu kali ini. Ibu redha, anak.

Sejak saya berjaya menghasilkan cekodok banana mealshakes tempoh hari pulak, saya semakin cintakan si banana itu. Walhal sebelum ini saya memang kurang sekali menggemari pisang, selain pengat pisang yg kalau dihitung kira sehingga kelmarin dah 8 kali saya buat homemade pengat pisang campur sagu dlm masa seminggu.

Eh?! Bukan seminggu 7 hari aje? Nampak bona pembongak nya pun!

IMG_3453

So, betul kan dalam pisang ada hormon gembira itu?

Sejak menyertai kumpulan MakTakMarahAnak hasil inisiatif dan kerjasama leader-leader yg best dlm rangkaian kami, saya sudah mula ketagih pada vitamin Shaklee yg berwarna kuning dan berbau tengik itu. Sebab paling utama ialah saya sayang anak saya dan saya tak mau marah-marah dia lagi. Bila saya makan B-Complex saya pasti boleh tersenyum sekalipun ternampak dia sedang tercicir berak depan TV. (Sekarang ni Nasuha masih dlm misi potty train)

Best pulak nama group MakTakMarahAnak ni. Siap boleh switch mak singa jadi mak kucing pulak. Ada onggg ni. Boleh buat spare jadi domain name ni. :)

5145676d2ec61_5145676d2fc04

Kerana apa lagi? Kerana sejak kesemua kejadian sejak di atas menjengah dalam kehidupan saya, saya betul-betul rasa semua orang patut makan vitamin B complex Shaklee hari-hari. Mesti makan. Tak boleh tidak. Kalau tak makan, akan jadi MakMarahAnak dan BiniMarahLaki, dua-dua sekaligus.

73603_pasangan_bertengkar_300_225

Mula-mula dulu, bila org tnya pasal vitamin apa yg paling best dan yg sy paling suka? Jawapan saya ialah ostematrix. Boleh jumpa banyak entri saya yg berkisar tentang dia. Cinta pertama lah. Hero lah. Over sangat! Saya selalu agung-agungkan yg easy to swallow tu. Bkn sebab dia mudah ditelan, tapi pasal dia bagi tulang rangka saya sihat dan kuat!

Ohh..nanti dulu. Kali ini bukan giliran story pasal kamu ye. Kamu punya part lain kali kita cerita eh.

Bila blogwalk, saya selalu jumpa blog mami, blog neni dan blog anak sulung dia Hadhatina MKB. Saya suka nama ni ; Hadhatina. Selain sebab dia hebat, nama dia juga unik. Macam nama saya juga lah. Nusaybah. Ada satu je dalam Address Book di LHDNM. Dan kalau saya nak tiru pun boleh. Husband saya nama Mohamad Khairi Daud. So, bila combine jadilah Nusaybah MKD. :)

Berbalik pada kisah tadi, melalui search engine juga lah saya bertemu dgn vlog Puan Hadha yg katanya sukaaaa sangat pada Vitamin B-Complex. Macam tak logik, dia kan bnyk duit, B-complex ni bukannya mahal macam Vivix, murah aje, tapi dia suka. Siap rakam buat video segala. Saya pun study lah, belek buku nutrisi, tanya pakcik google, selongkar rak buku di bookstore. Siap buat eksperimen lagi kat diri sendiri.

Baru sekarang saya jumpa dan paham sangat kenapa saya dan semua orang mesti jadikan B-Complex Shaklee ni Vitamin Wajib. Sebenarnya makin lama terlibat dgn Shaklee ni, makin banyak sebab utk semakin hari semakin sayang. Hari demi hari satu demi satu vitamin yg menambat hati. Sudahlah produk nya banyak, pelbagai, natural, selamat, malah mujarab pula!

MrBean

Oh ya, selingan kejap. Dalam bisnes ni apa yang sgt best ialah kami diajar untuk meniru. Kalau kat sekolah dulu cikgu paling pantang bila kita tiru kawan, kan? Tapi dalam family kami ni, itu yang mak-mak, kakak-kakak dan abang-abang ajar. Malah amat digalakkan untuk saling tiru meniru. Tiru meniru yg macam mana? Kena sertai kami dulu, nanti kita boleh kongsi. Itulah rahsia kejayaan. :)

B-Complex. Selalunya saya akan disipilin makan bila pregnant aje, sebab ada folic acid and boleh control morning sickness dgn baik sekali. Bau dia kurang enak, mudah bertukar warna dan memberi efek kuning berlebihan pada urin yg buat saya tak berapa suka. Mesti ramai yg setuju sama kan?

Ia pembekal hormon gembira! Atau pil suka hati! (Dah macam cerita doraemon pulak.) see…

doraemon-coming

Hormon gembira atau hormon serotonin adalah apa yg kita perlu dan ia banyak sekali terkandung di dalam Vitamin B!

SEROTONIN
Hormon yang juga dikenali sebagai hormon penenang ini dihasilkan di otak tengah dan batang otak. Serotonin sangat membantu seseorang mencapai kepuasan, termasuk kenikmatan yang dirasakan ketika orgasme berlaku. Bersama dengan dopamin, serotonin bertindak sebagai neurotransmitter atau saraf transmisi terpenting, berkaitan dengan ghairah seksual yang dimiliki seseorang. Selain itu, serotonin juga membantu mengatur selera makan dan pola tidur, memperbaiki suasana hati, serta meningkatkan kemampuan menahan rasa sakit.

Rasa penat kerana asyik marah-marah anak? Letih sebab kerap kecik hati dgn suami tapi suami tak faham lepastu baik sendiri tak ada orang pujuk? Stress dgn kerja yg bertimbun di pejabat dan orang sekeliling yg mulut kepochi macam mak nenek?

Kalau ditanya sorang-sorang terutamanya kaum emak, saya percaya..semua orang seboleh-bolehnya mahu anak yg mudah diurus sebab tak mahu marah dekat anaknya lansung pun. Ingat seronok ke marah-marah ni? Boleh buat tension dan hilang mood sepanjang hari. Tapi, itulah doa dan harapan seorang ibu.

Ada pula yg kata, bukan nak marah sangat, tapi terpaksa marah.

090449_teriak362

Eh?! Siapa pulak yg paksa? Bukan itu anak kita sendiri ke? Bukan tak boleh marah lansung, tapi perlu kena pada tempatnya. Dah kalau 24 jam asik nak marah je, memang semua orang yg beranak dapat darah tinggi lah.

Jangan risau, anak bila aktif, itu maknanya sel-sel otaknya sedang berhubung. Kalau dia diam, duduk satu tempat je sepanjang hari, itu yg sepatutnya kita bimbangkan!

Anak itu adalah anugerah * ini mostly semua orang tahu.

Anak juga adalah amanah * ini ada yg tahu ada jugak yg tak tahu.

Selain anugerah dan amanah, anak sebenarnya adalah ujian * ini ramai yg tak tahu, jadi tak perasan bahawa ujian Allah juga boleh dikirim melalui Sang Anak yg Dia kasi pinjam. Jadi, seboleh-bolehnya elakkan dari marah pada anak atas setiap kesalahan yg dia lakukan terutamanya dlm lingkungan umur yg otaknya sedang pesat berkembang (2-5 tahun). Dia belum mengerti.

Kalaupun dia patuh dgn arahan kita, tapi ia sebenarnya lebih kepada takut, bukan hormat. Di lain masa nanti bila kita tak ada bersama dia, di belakang kita, tak mustahil dia akan ulangi lagi kenakalan itu. Bahkan yg lebih teruk akan dia lakukan. Itu namanya budak-budak.

Ini saya dah eksperimen sendiri pada anak di rumah. Setiap kali bila saya dapat tangkap Nasuha tengah main bedak, lumur krim lampin, tuang minyak telon, saya akan dapatkan dia tanpa marah, cakap perlahan-lahan kenapa tak boleh main benda begitu dan ajak dia cuci semua tangan dan kaki yg comot. Dia akan lebih mudah menurut, lebih mendengar kata dan tanpa dolak dalih dia akan terus buka baju dan tanggalkan seluar.

Tapi sebaliknya jika kita marah atau pukul, dia akan mengamuk, menangis, protes, meronta-ronta tak mahu bersihkan badan dan kita akan jadi lebih marah, penat dan tension. Hubungan dgn anak pun akan jadi hambar. Emosi dia pun sedikit sebanyak akan tercalar. Itu saya yang dulu. Dua-dua saya pernah buat. Dan saya dapat rasa perbezaan yg sangat ketara pada Nasuha. Dia semakin rapat dengan saya berbanding sebelum ini.

Apa yg saya buat?

Saya praktik hari-hari makan vitamin B Complex Shaklee tanpa miss.

Kenapa mesti B-Complex Shaklee?

Sebab, kalau dalam kategori vitamin, hanya Shaklee yg ada di rumah sejak setahun yg lepas. :)

Vitamin B jenama lain boleh tak?

Bukan tak boleh, tapi saya tak pasti bagaimana proses pembuatannya dan bagaimana pula kesannya pada tubuh kita. Saya tak ada pengalaman.

Testimoni yg saya kongsi ini hanya dari pengamal vitamin Shaklee. :)

Outputnya saya jadi lebih waras. Sangat jarang beremosi dan marah-marah. Hubungan dgn suami pun jadi lebih erat. ehemmm…

Mujur saya cepat sedar. Jika tidak, saya akan menyesal kemudian hari. Tak mungkin saya dapat ulangi momen begini bila Nasuha telah dewasa kelak. Tentu sekali saya akan rindu saat-saat indah yg telah saya sia-siakan.

woman

Saya tahu ramai sekali ibu-ibu yg ada dilema begini. Termarah anak dulu, kadang-kadang terpukul, lepastu sebak bila tengok muka anak menangis lalu ketiduran di sofa, kemudian emak pulak sambung nangis sorang-sorang dalam bilik air sebab menyesal.

Mulai dari hari ini, jangan ulangi lagi! Kalau rasa nak marah jugak. Banyak istighfar. Baca doa.

Doa Untuk Menghilangkan Rasa Marah

Inginkan hidup lebih yg lebih bahagia dan menikmati suasana hati yg lebih baik dgn banyak tersenyum, suka ketawa, gemar bergurau senda, sentiasa happy go lucky serta jauh dari stres adalah impian setiap orang.

Jom cipta suasana bahagia itu dengan mencukupkan hormon dalam badan supaya ia stabil dan relevan dengan jenis makanan yang kita ambil. Percayalah, hormon yg tidak seimbang adalah punca kemarahan dan ia harus segera dibendung agar tidak melarat dan merosak hubungan kita dan orang yg kita sayang terutamanya anak-anak!

Jika perlu, kita boleh mengambil vitamin dan mineral untuk menyeimbangkan kadar kortisol (hormon penyebab stres) dalam tubuh.

Dan jangan culas menjauhi makanan kecil yang terlalu manis dan goreng-gorengan yang bakal mengganggu penghasilan hormon serotonin.

be5d654f32680723695c67feb60d33ef

Mahu menambah kandungan Vitamin B dalam badan?

Nak top-up kekurangan hormon serotonin dengan tablet yg mudah ditelan ?

1743639_10205124906905762_4543688947347104320_n

butang-beli-02

2,177 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation