KISAH DOKTOR ANTI-SUPLEMEN YANG DAPAT PENGAJARAN BERHARGA LEPAS ISTERINYA SENDIRI SAKIT DAN AKHIRNYA SEMBUH

Dr Ray D. Strand, MD :

betapa bahayanya jika kita menganggap semua doktor adalah ahli kesihatan. Beliau telah berulangkali mengulangi pesananan daripada (American Medical Association) selama 23 tahun berkhidmat sebagai doktor.

Bahkan, Dr Strand mengakui telah mengatakan kepada para pesakitnya, sebuah kalimat yang sangat mendorong saya untuk meneliti vitamin dan alternatif bagi pengobatan tradisional barat di awal 1980-an, yaitu: “Vitamin-vitamin hanya menghasilkan air seni yang mahal saja,” di halaman xv dari kata pengantar dalam salah satu bukunya pada tahun 2002 yang berjudul: “Apa Yang Tidak Diketahui Dokter Anda Tentang Nutrisi, Mungkin Dapat Membunuh Anda.”

Namun, setelah menyaksikan kesembuhan isterinya dari penyakit fibromyalgia*1 lewat mengkonsumsi suplemen kesehatan, ketika segala sesuatu yang ia pelajari di sekolah kedokteran telah gagal untuk menyembuhkannya, ia segera menemukan berapa ribu hasil studi double-blind, plasebo-terkontrol yang telah diterbitkan dalam Journal of American Medical Association dan New England Journal of Medicine yang menunjukkan efektivitas antioksidan dalam mengobati berbagai penyakit.

Mungkin ada yang pernah baca atau dengar tentang beliau, atau pernah baca buku beliau.

Beliau adalah Dr Ray Strand, seorang doktor lulusan University of Colorado Medical School, & practice medicine selama berbelas tahun. *Boleh cari dan baca lanjut lagi tentang latar belakang beliau nanti.

ray_strand_malaysia

Seperti juga kebanyakan doktor-doktor yang lain, Dr Strand juga TAK PERCAYA pada suplemen. Bagi beliau:

– makan makanan seimbang dah cukup
– suplemen tak memberi apa-apa kebaikan pun
– siapa yang beli suplemen ni, dia cuma membazir duit je
– siapa yang jual suplemen pula, semuanya mata duitan
– suplemen biasanya dijual secara MLM, nampak sangat memang nak duit je

Pendek kata, semua tentang suplemen ni, memang dia tentang habis-habisan lah. Orang sihat nak buat apa gedik-gedik ambil suplemen kan. Kalau rasa nak beli sangat pun, just beli je dekat farmasi.

Kenapa? Dah tentu-tentu lagi murah dan senang nak dapat (ini saya tambah) sebab saya dulu pun macam beliau juga. Pengunjung setia farmasi kot. Punya ekstrem sampaikan saya letak nama farmasi as my blog domain. Sampai hampir nak kena saman sebab guna nama tu. Opps itu panjang cerita nanti saya story bab tu.

OK sambung balik kisah Dr.Strand ni, bagi beliau, kalau bab kesihatan ni jangan tanya orang lain, doktor je yang tahu, sebab diorang semua memang pakar dan layak cakap pasal kesihatan. Dah belajar medic bertahun-tahun, kan.

Kau orang yang tak ada background medical ni tak usah la memandai-mandai nak ambil tugas doktor pula. Doktor saja yang boleh cakap pasal kesihatan & they are ‘healthcare expert’. (belajar lama kot nak dapat gelaran doktor tu)

Sehinggalah suatu hari isteri kesayangan dia jatuh sakit.

Sejak isteri dia sakit, diorang ikhtiar cari macam-macam ubat untuk legakan sakit isterinya. Isteri dia kena fibromyalgia. Orang yang sakit fibromyalgia ni rasa dia, sakit di seluruh tubuh badan.

Macam-macam ubat, macam-macam pakar dia bawa jumpa isteri dia. Ofcourse lah nak yang terbaik kan. Isteri doktor ni, bukan calang-calang.

Sehinggalah ada sorang kawan diorang ni contact dan ceritakan tentang suplemen. Knowing him daripada awal cerita kan, dia ni kan memang anti-suplemen. Hehehe.

Tapi tapi tapi, this time is different sebab dia sendiri as a doktor pun dah tak tahu lagi apa nak buat, dah habis daya orang kata. Then dia cakap kat wife dia “OK la awak try la.. lagipun nothing to lose pun”.

Nak tahu apa yang jadi seterusnya?

3 hari lepas makan suplemen tu, wife dia nampak OK.

3 bulan lepas tu, wife dia dah tak mengadu sakit dah.

Dr Strand jadi pelik. Apahal ni? Takkan sebab suplemen kot?

Tidak. Tak mungkin. Dah macam-macam pakar yang usaha nak ubati bini aku, semua pun tak berjaya. Takkan hanya dengan makan suplemen je dia boleh sihat balik? Gila lah penipu. Mesti ada benda tak elok dalam suplemen ni.

Tapi sebab wife dia makin bertambah sihat, dia bagi la wife dia teruskan makan suplemen berkenaan. Lega kot, sekian lama mencari penawar, tup tup boleh sembuh dengan makan benda yang dia anti sangat sebelum ni. haish.

Dalam hati dia tetap tak puas hati. Dia wat ‘clinical trials’ sendiri. Dia dapatkan consent pesakit-pesakit fibromyalgia dia dan dia test beberapa orang daripada mereka dengan pemberian suplemen.

Haruslah turunkan “ego” kan, sebab rasa tak puas hati tu. Mana boleh nak senang-senang mengalah tanpa bukti. “Aku ni doktor kot, ” mungkin itulah kata-katanya dalam hati.

4-5 bulan lepas tu pesakit-pesakit beliau tu datang ucap terima kasih kat dia sebab ‘giving my life back’.

Sejak tu Dr Strand sedar, dia sebenarnya bukan ‘healthcare expert’ sebaliknya ‘disease care expert’. Banyak sangat benda lagi dia tah tahu rupanya.

So dia tukar practice dia kepada ‘Nutritional Medicine’.

Ini kisah benar tau. Bukan daripada entah siapa-siapa, tapi daripada pengalaman real seorang ahli perubatan yang akhirnya bertukar tanggapan dan lebih terbuka dalam kerjaya profesionalnya.

Mungkin kau orang boleh baca kisah yang lebih kurang sama dengan Doktor ni di : Expert yang tak malu mengaku apa yang dia tahu walaupun ada sebilangan lain sepertinya yang “garang”

Boleh Google pasal siapa dia Dr Ray Strand, baca kisahnya atau baca buku-buku tulisan dia.

Antaranya:

  • Bio Nutrition,
  • What Your Doctor Doesn’t Know about Nutritional Medicine May Be Killing You,
  • Death by Prescription, etc etc.

Begitulah kisah Dr Strand yang anti suplemen.

Thanks for sharing Dr Strand! Terima kasih !

Life is a Story
Facebook: Nusaybah Anuwar
FB Page: i-Nutrisi / Tips Hamil Sihat dan Cantik
Emel: imanusaybah@gmail.com
Contact No: 019-3832656

“You’re the writer of your life”

 

113 total views, 3 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation