KENALI GEJALA AWAL DIABETIS

3D-Man-Diabetes-300x239

Diabetes adalah penyakit dimana meningkatnya paras gula dalam darah seseorang yang disebabkan kurang atau rendahnya prestasi kerja hormon insulin di dalam tubuh.

Diabetes mempunyai 3 jenis iaitu diabetes type 1 yang biasanya terjadi pada kanak-kanak dimana hormon insulin di dalam tubuh mereka bekerja dengan sangat minima sehingga mengakibatkan peningkatan gula darah.

diabetes-mellitus

Jenis diabetes yang kedua adalah diabetes type 2 yang biasanya terjadi pada orang berusia separuh umur. Perkara ini berlaku disebabkan ketidakmampuan tubuh menghasilkan hormon insulin.

Manakala yang ketiga adalah gestational diabetes yang sering dan biasanya terjadi pada wanita hamil.

161757933(1)_600x450

Diabetes boleh bertukar menjadi silent killer yang dalam diam-diam akan membahayakan kesihatan tubuh kita secara keseluruhan. Oleh sebab itu adalah sebaiknya kita mengambil tahu serba sedikit petanda awal sekiranya diabetes mula menyerang tubuh kita.

Mudah letih
Ketika menderita penyakit diabetes, hormon insulin kita tidak lagi aktif bekerja sehingga terjadi penumpukan glukosa. Akibatnya tubuh akan terasa lemas dan kita pula akan mudah letih.

Kulit kering
Kulit menjadi kering sebab adanya neuropati perifer pada tubuh penderita diabetes yang dapat mempengaruhi circulation dan fungsi kelenjar peluh.

Mudah haus
Ini adalah salah satu tanda yang paling umum yang terjadi pada penderita diabetes. Hal ini terjadi disebabkan ginjal menyerap sebagian besar cairan sehingga mengakibatkan Anda mudah haus.

Penyembuhan luka yang lama
Hal ini terjadi sebab hormon insulin tidak bekerja, sehingga menyebabkan sistem kekebalan tubuh mula lemah dan mengakibatkan proses penyembuhan luka menjadi lama.

Penurunan berat badan yang drastik
Jika Anda mengalami penurunan berat badan yang drastik sedangkan Anda sedang tidak berdiet atau menjalani program pembentukan badan, Anda patut berwaspada. Sebab hal ini boleh menjadi petanda awal Anda terkena diabetes. Penurunan berat badan ini terjadi akibat ketidakmampuan tubuh untuk melepaskan tenaga.

Kemerosotan penglihatan
Peningkatan kadar glukosa akan merosak pembuluh darah dan mengurangkan cairan yang ada dalam kanta mata Anda. Hal ini lama kelamaan akan mempengaruhi penglihatan Anda dan dapat menyebabkan kebutaan.

Kesemutan tangan dan kaki
Kelebihan glukosa dalam darah mempengaruhi sistem saraf. Hal ini menyebabkan ketidakmampuan untuk merasa dan juga munculnya rasa seperti terbakar di tangan dan kaki.

Sakit kepala
Seorang yang menderita diabetes juga akan mengalami rasa sakit kepala yang amat sangat.

Jangkitan kulit
Ketika sistem kekebalan tubuh menurun, ada kemungkinan munculnya jangkitan kulit dan juga luka yang memerlukan waktu yang lama untuk proses penyembuhan.

Rasa lapar yang berlebihan
Ketika banyak cairan yang dikeluarkan dari dalam tubuh, ia akan meningkatkan rasa lapar.

Diabetes adalah penyakit yang boleh menjadi pembunuh jika kita tidak berwaspada tentangnya sejak dari awal.

Oleh kerana itu hindari beberapa pola hidup tidak sihat yang mengundang kehadiran penyakit ini.

diabetes_600x450

 

KENALI GEJALA AWAL DIABETIS, ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!

 

1,609 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation