KEBAIKAN DAN MANFAAT ALFALFA

rambut

Sekarang ni musim buah ye? Pagi tadi jiran sebelah rumah kasi sebakul besar rambutan merah-merah semuanya. Dah 2 minggu adik ipar pelawa ikut balik kampung dia meraikan hasil dusun tapi kami yang tidak juga berkesempatan sampai.. tup2-tup sampai jugak seguni dua buah kat sini..puas la hantu durian kat umah ni makan hingga menjilat jari kaki kan abi Khairi Daud??

Kalau durian terkenal dgn Raja Segala Buah, heroin yg satu ni tersohor sbg Raja Segala Tumbuhan.

Kenapa saya cakap macam tu? Jom kenali dulu…

SERBA SEDIKIT SEJARAH KEJADIAN ALFALFA

Tumbuhan alfalfa mengambil masa sekurang2nya 2 thn utk membesar dan memiliki akar tunjang yg tumbuh sgt dalam sehingga mencapai sekitar 4-6 meter. Kerana sistem akar yg pnjg & dalam itulah, tanaman ini terkenal tahan kekeringan. Sistem akarnya membuat alfalfa dpt menyerap pelbagai zat & mineral yang tidak terdapat di permukaan tanah. Ini menjadikan tanaman ini istimewa sehingga dinamakan alfalfa oleh orang Arab yg bermaksud ayah kpd tanaman. Orang Arab mendapati kuda-kuda mereka menjadi kuat dan segar setelah memakan rerumput alfalfa.

Alfalfa (Medicago sativa) termasuk dalam kategori kekacang yg memiliki gred yg paling tinggi dlm keluarga alfalfa. Ia adalah sejenis herba purba berupa rumput yg telah digunakan sebagai ubat herba sejak berabad lama – 2000 thn sblm masihi dlm pengubatan tradisional Cina & ayurveda..

Alfalfa Complex yg dihasilkan oleh Shaklee, ditanam secara organik di California, USA – menggunakan baja kompos, bebas dr pestisid, herbasid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia. Alfalfa biasanya diambil dlm bentuk kekacang, batang, mahupun daunnya yg dikeringkan. Namun begitu, bahagian daunnya adalah yg paling bernilai di bidang perubatan.

daun tumbuhan alfalfa

daun tumbuhan alfalfa

Dedaun alfalfa hanya dituai apabila telah mencapai tahap kematangan, jadi ia dpt mengumpul klorofil yg bnyk melalui proses fotosintesis. Daun-daun ini dikeringkan dgn udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yg terkandung di dalamnya. Manakala bhgn lain yg tidak penting dilupuskan. Kemudian, daun-daun yg telah kering akan dibiarkan menjadi serbuk sblm dikompres menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan di bawah pengawasan & kawalan yg sgt ketat dan teliti oleh Shaklee.

ANTARA KEBAIKAN DAN MANFAAT ALFALFA :

  1. Merawat 3 A : • Arthritis• Asthma• Allergy
  2. Bersifat alkali yg berupaya meneutralkan asid dalam badan: (Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver) :
  3. Menghilangkan toksin dari badan, mencuci hati, usus & darah 3) Kaya dgn klorofil yg dpt membantu masalah kurang darah (anemia)
  4. Bertindak melawan alahan : Memperbaiki masalah kulit (ekzema), hidung sensitif, bau nafas & bau badan
  5. Memperbaiki masalah pencernaan & saluran penghadaman spt kembung,  ulser, gastrik, hepatitis & sembelit
  6. Menyingkirkan lemak dan kolesterol  *kajian klinikal membuktikan penggunaan jgka pnjg alfalfa boleh menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok & darah tinggi. *Alfalfa mengandungi saponin, spt span yg bertindak sbg serat yang berupaya menyerap kolesterol.
  7. Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yg mengandungi phytoestrogens menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). 8) As a galactagouge. Bagus diambil oleh ibu menyusu, kerana ia meransang dan menambah pengeluaran susu ibu (dgn syarat prinsip asas penyusuan “supply vs demand” dipatuhi krn alfalfa bkn tablet ajaib utk memperbanyak susu ibu dgn serta merta)

Setahun yg dulu sy sgt teruja utk mencuba, lalu terus mencuba & kini mampu tersenyum dgn hasil percubaan. Amaran saya ialah, anda jangan terkejut kerana seperti biasa, Shaklee bukan sahaja menawarkan produk yg baik tetapi juga mempunyai nilai tambah lain yg pasti membuat anda tak sangka sama sekali. Mula-mula niat ambil utk kurus sahaja tetapi dalam masa yang sama dapat enjoy pelbagai fungsi kesihatan yg lain..best kan??

Anda juga berminat utk sama2 mencuba keunikan Raja Segala Tumbuhan ini ?

alfalfa tablet

alfalfa tablet

 Hubungi saya Nusaybah Anuwar – 019.3832656

1,834 total views, 3 views today

2 Thoughts on “KEBAIKAN DAN MANFAAT ALFALFA

  1. Pingback: BAGAIMANA RASA ESP SHAKLEE | Nasuha Vita Life

  2. Pingback: PETUA SEMULAJADI UNTUK MERAWAT ALERGIK | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation