JANGKITAN YANG BIASA BERLAKU DI MUSIM PERAYAAN TAHUNAN DAN TIPS MENGELAKNYA AGAR TIDAK MELARAT

Dalam keghairahan nak menyambut perayaan tahunan ni, kesihatan diri sendiri dan ahli keluarga tetap harus  diutamakan. Ofkos anak-anak adalah kelompok yang paling gembira, lagi-lagi kalau yang dah tau apa erti “duit raya”. hehehe…

Herm.. sebenarnya perkongsian ni saya tulis di facebook masa menjelang Syawal haritu, tapi baru berkesempatan nak share kan semula di blog kesayanganku ini. :)

Aidilfitri atau Aidiladha, kedua-dua nya ada ibadah sunat masing-masing yang jadi medan pada kita untuk menambah saham dan pahala kan.

Tapi ehh, raya haji pun ada dapat duit raya ke? :)

Selain tip-tips larangan mendekati dan mencium baby yang masih fragile yang banyak dikongsikan tu, anak-anak lain yang bukan lagi baby pun jangan kita lupakan. Walaupun sistem imun diorang ni dah lebih baik, tapi di setiap tempat yang kita pergi, kita dan mereka terdedah kepada peluang-peluang jangkitan daripada kuman dan virus yang tak kelihatan di mata kasar. Lebih-lebih lagi di musim perayaan ni.

Sambil-sambil makan dan berziarah tu, eloklah kalau perkara-perkara penting ini diperhatikan sesama suami isteri. Setidak-tidaknya ia dapat dielakkan atau dikesan dengan lebih awal sebelum menjadi lebih teruk. Tak seronoklah kalau tengah-tengah bernafsu makan ketupat rendang kat rumah nenek tiba-tiba kena berkejar ke hospital pulak kan.

Antara kemungkinan penyakit dan jangkitan yang biasanya berlaku ialah :

1. Jangkitan pada sistem pernafasan, rongga hidung dan saluran sinus, tekak, tonsil dan paru-paru (pneumonia)

Simptom biasa yang kelihatan adalah demam, batuk, selsema, hidung tersumbat, sakit tekak, sesak nafas, kelihatan lemah, pasif dan menolak makanan kerana tekak yang perit dan tidak selesa menyebabkan selera makan menurun.

Virus hfmd, demam campak dan chicken pox pun sangat laju menjangkiti. Mak ayah kena ekstra peka untuk elakkan cuti raya bertambah jadi cuti jaga anak di wad.

2. Jangkitan usus dan salur pencernaan yang menyebabkan cirit-birit, muntah-muntah, sakit perut, kembung dan dehidrasi. Kebiasaannya kita akan hilang selera makan dan akan kehilangan banyak air juga.

#performancedrink adalah antara yang bagus. Minuman oren penghilang dahaga dan pemberi tenaga tanpa bikarbonat atau gula tambahan. Boleh jadi pengganti air garam ORS untuk elak dehyrate. Seperti juga air 100 plus, performance drink ini berfungsi sebagai air isotonik namun ia lebih sihat dan tanpa gula sintetik.

Selalulah perhatikan anak-anak jika mereka mula demam, kelihatan tak larat, sejuk kaki dan tangan, bernafas laju atau pampers kering (tidak kencing lebih daripada 4-6 jam)

Selain bertindak sebagai pemerhati, kita sebagai ibu bapa boleh mengambil tindakan pra-pencegahan agar kesan atau jangkitan penyakit yang berlaku lebih mudah ditangani. Penyakit dan jangkitan virus ni kalau dia dah datang, bukan senang-senang nak “nyahkan” pergi.

Tips mengelak jangkitan penyakit di musim perayaan :

1. Jaga kebersihan tapak tangan terutamanya sebelum dan selepas makan.

2. Tutup mulut semasa batuk atau bersin dgn sapu tangan atau tisu, bukan direct pada tapak tangan!

3. Pastikan anak mendapat rehat dan tidur yang cukup supaya sistem imun tidak terjejas.

4. Elakkan daripada berada hampir dengan mereka yang mempunyai gejala penyakit mudah dijangkiti seperti selsema dan batuk yang sangat mudah berjangkit hanya melalui titis air hidung dan air liur.

5. Pastikan makan makanan yang bersih dan masih elok (tidak basi atau tercemar). Berhati-hati juga dengan lauk-pauk dan juadah raya yang dihidangkan, mana tahu ada lalat yang berkeliaran dan meninggalkan najisnya di situ.

Bawalah bersama 1st aid kit untuk kegunaan di saat-saat kecemasan supaya kita masih mampu bertenang dan kurang rasa gelabah jika berlaku sesuatu.

Macam anak-anak dara saya yang berdua ni, vitamin favourite diorang semestinya #chewablevitaminc, #omegaguard yang baik utk kesihatan paru-paru dan #nutriferon untuk memperkukuhkan sistem pertahanan badan.

Bagi saya dan abi pulak tentunya #garliccomplex dan #sustainedreleasevitaminc yang jadi perisai pilihan sejak dulu. Sihat dan flawless gituh. :)

Ain Sufi dah start simptom batuk-selsema sejak malam tadi. Gigih ibu bagi makan vitamin lebih daripada dos biasa bila nampak hingus dah mula keluar bila dia bersin. Vitamin ni fungsi dia tak sama macam ubat yang kesannya segera. Sebab tu, vitamins kena jadi pelengkap nutrien setiap hari untuk elakkan jangkitan dan memperkasa antibodi.

Maka, bila sakit dah mula tunjukkan gejala, memang kena bagi megadose supaya kesannya juga extra tanpa perlu campurtangan ubat lain yang terkandung drugs.

Kata orang, better save than sorry. Mencegah lebih baik daripada mengubati. :)

Begitulah kalau dah suka sangat mengunyah ais batu. Tah siapa yang ajar dia. Nyilu gigi ibu tengok krup krap, krup krap dia hancurkan air batu dalam mulut.

Boleh roger saya untuk dapatkan set vitamin kanak-kanak dan dewasa yang boleh tingkatkan sistem pertahanan badan.

Konsultasi dan panduan pemakanan eksklusif diberikan percuma!

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Bangi, Kajang dan kawasan berhampiran

Nusaybah Anuwar 019-3832656

322 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation