HORMON GHAIRAH DAN GEMBIRA

hormon-(skeptic.com)-dalam

FAKTA FISIOLOGI

Tubuh manusia terdiri daripada pelbagai hormon yang memiliki fungsi dan tugas masing-masing. Kesemua hormon harus dalam kuantiti yg seimbang agar tidak menimbulkan kesan buruk pada tubuh. Ada empat hormon yang paling dominan dalam otak manusia termasuklah dopamin, serotonin, estrogen dan testosteron.

Dua yg terbelakang tu dah biasa kita dengar kan? Estrogen dan testosteron adalah berkait rapat dengan kesuburan dan system reproduksi kita.

Bagaimana pula dengan yg dua lagi hormon yg di depan tu?

Ada orang yang apabila dia bersedih akan makan lebih banyak daripada biasa sampai jadi gemuk gila dan ada pula orang lain yang apabila bersedih, terus tak mahu makan lansung sampai jadi kurus kering. Daripada 2 situasi ini, saya rasa lebih elok jika bersedih dan makan banyak. Kenapa? Kerana jika kita mengalami kesedihan dan tidak makan, serotonin di dalam sistem tubuh kita akan menurun. Manakala jika kita makan dengan terlalu banyak, makanan yang kita makan itu mungkin adalah pembekal serotonin secara semulajadi, maka kesedihan kita itu akan dapat dikurangkan.

Google Pic : Cinta Kolesterol

Google Pic : Cinta Kolesterol

APAKAH DOPAMIN ?

Ia berkait rapat dengan ghairah, mood, stamina, dan daya tumpuan. Dopamin sangat berperanan dalam proses berfikir (cognitive). Proses berfikir ini sering dikaitkan dengan kemampuan otak untuk memproses informasi dan maklumat.

Hormon ini dihasilkan di ginjal dan hipotalamus. Ia berfungsi untuk meningkatkan denyut jantung dan tekanan darah, serta meransang pelepasan hormon prolaktin.

Kekurangan hormon dopamin boleh mengakibatkan seseorang mengalami parkinson, tekanan, motivasi rendah, sukar memberi perhatian dan tumpuan, lambat berfikir, rendah libido, mudah keletihan, berat badan cepat naik, dan mengalami gangguan tidur.

Kelebihan dopamin pula boleh mengakibatkan mual, muntah, sakit kepala, degup jantung yg tidak teratur, sakit dada, kesukaran bernafas, perubahan jumlah urin, perubahan warna kulit, serta sakit pada kaki dan lengan.

Dopamin yang berlebihan juga boleh menyebabkan skizofrenia. Skizofrenia merupakan penyakit otak yang timbul akibat ketidakseimbangan pada dopamin, iaitu salah satu sel kimia dalam otak. Dalam masyarakat, ia disebut sebagai penyakit gila atau mereng. Gangguan otak ini menyebabkan perubahan fikiran dan perilaku kerana tidak lagi dapat membezakan antara khayalan dan kenyataan.

APA PULA SEROTONIN ?

imagesAG0JFL5X

Serotonin adalah zat kimia yang mengawal pergerakan usus dan bertindak sebagai neurotransmitter yang menghantarkan signal-signal tubuh melintasi ruang saraf antara sel-sel saraf atau neuron.

Hormon serotonin dihasilkan di saluran pencernaan. Ia adalah bahan kimia semulajadi yg banyak ditemui di otak, selaput lendir, saluran gastrointestinal (GI), sistem saraf pusat, dan keping darah (trombosit). Hormon ini berfungsi mengawal mood atau suasana hati, nafsu makan dan tidur. Hormon adalah zat dalam tubuh  yang mengatur aktiviti sel-sel dan organ-organ tertentu.

Dikenali juga sebagai hormon penenang atau hormon kebahagiaan meskipun serotonin sebenarnya bukanlah hormon. Kewujudan hormon ini sangat membantu memperbaiki suasana hati dan menahan rasa sakit. Rasa bahagia dan tenang ini dipengaruhi oleh aktiviti hormon serotinin dan dopamin.

Kelebihan hormon serotonin boleh menyebabkan kegelisahan, kebingungan, peningkatan degupan jantung, kehilangan koordinasi otot, berpeluh, sakit kepala, menggigil, mual, muntah, kejang, demam panas, degup jantung tak teratur dan hilang siuman.

Kekurangan hormon serotonin akan menyebabkan kecemasan, tertekan, fobia, pesimistis, gelisah, tidak percaya diri, mudah marah, gangguan tidur, PMS, dan sakit kepala.

images691WH6WG

Serotonin dipercaya mempengaruhi berbagai fungsi psikologi dan fungsi tubuh yang lain. Dari sekitar 40 juta sel otak, sebahagian besar dipengaruhi secara langsung atau tidak langsung oleh serotonin. Pengaruh serotonin ini berkaitan dengan mood, hasrat seksual, fungsi seksual, nafsu makan, tidur, ingatan dan pembelajaran. Serotonin juga dikatakan memiliki beberapa fungsi kognitif, termasuk dalam memori (daya ingatan) dan belajar.

Maka, bolehlah disimpulkan bahawa lebih tinggi paras serotonin dalam tubuh seseorang, maka lebih gembiralah seseorang itu tetapi jika kekurangan serotonin, seseorang itu akan berada dalam kemurungan(depression), sentiasa bersedih, lebih mudah tersinggung dan selalu marah-marah.

Cuba check diri kita balik. Kita cepat marah tak? Mudah melenting tak? Kalau ye, itu maknanya kita sering kekurangan hormone serotonin.

Makanan-makanan yang boleh meningkatkan kadar serotonin adalah seperti gula, manisan, pisang, durian, buah beri, aiskrim, almond dan coklat.

Jadi, apabila seseorang meghadapi kegagalan atau ditimpa musibah dan berada dalam kesedihan, adalah lebih baik jikalau dia makan banyak. Ia supaya kesedihannya itu dapat dilupakan buat seketika. Kalau tak percaya, kita sendiri boleh lihat orang sedih yang tak mahu makan dan minum akan lebih cenderung bunuh diri daripada orang yg murung tapi melantak banyak sebab bila dia tak makan, kadar serotonin dalam tubuhnya akan jadi sangat rendah dan bila hormone serotonin rendah, kesedihannya akan menjadi berganda-ganda.

Satu lagi fakta menarik tentang serotonin berbunyi ;

Google pic : Happy Breastfeed Baby

Google pic : Happy Breastfeed Baby

bayi-bayi yang diberi susu ibu akan dibekalkan serotonin secara tidak langsung kerana susu ibu juga dapat membekalkan serotonin kepada bayi. Menurut kajian, anak-anak yang diberikan susu ibu akan membesar dengan gembira, mempunyai kelakuan yang baik dan lebih mudah dijaga. Ini bermakna, secara tidak lansung susu ibu akan mempengaruhi perilaku anak-anak apabila dewasa kelak.

Berikut adalah gejala-gejala yg akan muncul jika kadar serotonin rendah :

 • Mengalami kesukaran untuk fokus dan menumpukan perhatian pada sesuatu perkara
 • Tugas-tugas kecil akan sering kelihatan seperti sebuah tugas yang sangat besar.
 • Mengalami kepenatan atau keletihan yg kronik
 • Mengalami gangguan nafsu makan
 • Mengalami gangguan tidur
 • Ghairah seksual yang menurun
 • Sering berasa rendah diri
 • Lebih gemar bersendiri
 • Suka mengasingkan diri daripada masyarakat luar

Credited to sumber : Wikipedia 

TAHUKAH ANDA ?

th (3)

Selain pisang, kandungan vitamin B6 yang terdapat dalam buah durian juga dapat membantu menghasilkan hormon serotonin. Hormon penting yang membuat suasana hati kita menjadi lebih baik dan mencegah dari risiko stres dan kemurungan.

Bagi kita yang sering berhadapan masalah sukar tidur dan jarang mendapatkan tidur yg berkualiti, mungkin mengambil durian boleh menjadi alternatif penyelesaian yang tepat. Kandungan asid amino triptofan dalam durian dapat meringankan kecemasan, insomnia, dan menciptakan perasaan euforia (tersangat gembira) dengan cara meningkatkan kadar serotonin pada otak. Serotonin merupakan zat penting untuk mengatur cycle tidur yang bekerjasama dengan zat kimia lain iaitu melatonin.

Walaubagaimanapun, ulas-ulas durian yg kita makan akan menjejaskan kesihatan jika diambil secara berlebihan. Bukan itu sahaja, bahkan ia boleh juga mengakibatkan kematian jika dimakan bersama minuman beralkohol. Makanlah buah durian secara bersederhana supaya dapat dirasakan manfaat sihatnya itu. Cukup jika diambil 100-200 gram sahaja sekali makan.

pisang doly

pisang doly

Pisang pula mengandungi berbagai jenis vitamin seperti vitamin A, vitamin B6, folat, pantothenic acid, dan niasin.

Sebagai sumber vitamin B6 pisang mengandungi 0,5 mg per 100 gram. Fungsi vitamin B6 sebagai koenzim untuk beberapa proses dalam metabolisme. Vit B6 berperan dalam metabolisme dan sintesis protein terutama serotonin. Serotonin adalah salah satu neurotransmiter dalam otak. Salah satu manfaat dari serotonin adalah dapat membuat suasana hati menjadi lebih baik.

Pisang sangat sesuai dimakan dipagi hari selepas sarapan kerana ia mengandung kalori yang tinggi dan mampu membekalkan kita tenaga yang cukup untuk melakukan tugas sepanjang hari. Campuran pisang dan yoghurt juga boleh menjadi kombinasi yang menyihatkan dan lazat untuk diambil secara konsisten.

Antara maklumat nutrisi yang terkandung dalam sebiji pisang.

 1. Thiamine (Vit. B1) 0,031 mg (2%)
 2. Riboflavin (Vit. B2) 0,073 mg (5%)
 3. Niacin (Vit. B3) 0,665 mg (4%)
 4. Asam pantotenat (B5) 0,334 mg (7%)
 5. Vitamin B6 0,367 mg (28%)
 6. Folat (Vit. B9) 20 mg (5%)

Bagaimana pula dengan kita?

Setinggi mana pula kadar serotonin dalam tubuh badan kita ?

Sedarkah anda akan majorotinya kandungan vitamin B yg terlalu banyak terdapat di dalam kedua-dua buah berwarna kuning ini?

Tak mahukah anda mendapat hormon keghairahan dan kegembiraan dgn serentak hanya dengan menelan sebiji pil yg juga berwarna kuning?

60961_10151302460073571_1330704157_n

B-Complex Shaklee memiliki kesemuanya yg anda perlukan.

IMG_84270469286176

Harganya cuma 45 sen sebiji ! Tak masuk akal bukan?! Nak masuk tandas awam utk mandi pun 50 sen!

Mahukan harga yg lebih padat dengan efek hormone serotonin dan dopamine?

Anda mampu memilikinya dgn jaminan kehidupan yg nyata lebih baik! :)

Sertai kami sekarang!

SMS/WhatsApp/Telegram :

Nusaybah 019-3832656

3,484 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation