GLA COMPLEX BANTU STABILKAN HORMON DAN RUNGKAIKAN KEMURUNGAN SEHINGGA KEMBALI JADI WANITA SEJATI

Ramai yang mengakui bukan senang jadi orang perempuan. Selain bab nak mengandung dan bersalin yang saya ni daripada zaman budak lagi dah takut nak bayangkan semua tu.. hormon adalah sesuatu yang jauh lebih penting.

Kenapa hormon?

Sebab hormonlah yang membezakan antara seorang wanita dan lelaki. Hormon ini jugalah yang berperan penting dalam perkembangan dan pertumbuhan organ seks wanita serta proses pembiakan.

Dengan kata lain wanita dan hormon berpisah tiada.

Wanita dan Hormon Estrogen

Setiap tahap dalam kehidupan seorang wanita, sejak daripada mula baligh, mengalami period setiap bulan, mengandung sehinggalah mengalami menopause, kaum yang unik ini tidak lepas dari peranan hormon estrogen yang tersangatlah penting.

Apakah yang dimaksud dengan estrogen dan bagaimana hormon ini bekerja?

Estrogen adalah hormon utama yang menentukan jantina setiap individu. Sekiranya paras estrogen dalam badan tinggi, ciri-ciri wanita akan lebih menonjol. Selain itu, ia juga menzahirkan sifat kewanitaan dan berfungi untuk membentuk tubuh badan, payudara, kitaran haid serta menjadi kunci kepada kesuburan setiap wanita.

Payudara yang besar, otot-otot pinggul yang “kelihatan indah dan seksi” dan tubuh lebih berisi dibanding dengan lelaki adalah hasil daripada fungsi hormon estrogen.

Begitu juga apabila terhasil kulit yang lembut serta bulu-bulu roma yang lebih halus dan sedikit daripada lelaki.

Inilah dia fungsi hormon seks wanita yang digelarkan sebagai estrogen.

Boleh bayangkan tak apa yang akan jadi apabila seorang wanita tidak memiliki hormon ini?

Tak sanggup nak bayangkan sebab hodoh… kan? hehehe..

Hormon ini juga mempengaruhi otak, dan penelitian juga menunjukkan bahwa kadar estrogen yang rendah dan berlangsung lama terkait dengan suasana hati kurang baik.

Suasana hati yang kurang baik inilah yang kita selalu panggil “mood swing” atau pre-menstrual syndrome.

Walaubagaimanapun, kadar hormon estrogen pada wanita juga boleh berubah-ubah, dari rendah, normal, hingga berlebih. Paras hormon yang turun-naik ini boleh dilihat daripada tanda-tanda tertentu.

Apakah kesan atau akibat bila seorang wanita kekurangan hormon ini?

Estrogen terdiri daripada sekumpulan hormon yang dihasilkan daripada sel-sel lemak

Dikatakan wanita gemuk lebih cenderung menghidap kanser kerana hormon estrogen dihasilkan daripada lemak tubuh dan ini bermakna semakin banyak lemak yang dimiliki, semakin banyak hormon estrogen yang akan dihasilkan.

Kadar estrogen yang normal tidak menyebabkan masalah. Namun begitu, ramai wanita yang mengalami penurunan hormon estrogen sehingga levelnya terlalu rendah. Gejala ini bukan hanya menjadi masalah yang merunsingkan mereka yang telah mengalami menopause saja, tetapi juga para wanita-wanita muda yang dietnya tidak terjaga dan menjalani rutin harian yang tidak sihat.

Ada banyak hints yang memberitahu kita signal bahawa “eh awak.. rendahnya paras hormon estrogen dalam tubuh awak ni.. kena buat sesuatu nii..”

Selalu penat, tidak ghairah pada seks, kitar haid yang tak teratur, selalu lupa (pelupa), susah tidur (insomnia), hot flash, dan berpeluh di waktu malam hari adalah gejala-gejala biasa yang akan dialami oleh seorang wanita apabila paras hormon estrogen terlalu rendah.

Kelenjar adrenal yang terletak di atas buah pinggang akan bekerja keras setiap kali kita berhadapan dengan stress. Stress yang kronik akan menyebabkan hormon adrenalin dilepaskan, seterusnya mengakibatkan ketidakseimbangan hormon di dalam sistem badan kita.

Paras hormon yang tidak seimbang ini akan menjejaskan banyak perkara dalam kehidupan wanita termasuklah mood yang sering berubah-ubah yang turut mempengaruhi kesuburan, keinginan seks dan pengeluaran telur (ovulation) yang sangat penting untuk menjayakan kehamilan.

Perubahan mood yang tak menentu, tiba-tiba ok dan lepas tu berangin satu badan adalah antara petanda yang paling terkenal sampaikan ada suami-suami yang hairan apa sebenarnya yang dah berlaku kepada isteri masing-masing yang sebelumnya manja.

GLA membantu memusnahkan simptom agar dapat kembali jadi wanita sejati

GLA Complex Shaklee dihasilkan daripada borage oil (bunga borage) yang kualitinya jauh lebih bagus, lebih pekat dan berkali ganda lebih power.

Gamma Linolik Asid – GLA adalah sejenis lemak Omega-6 penting yang diperlukan untuk kesihatan manusia, tetapi hanya boleh diperolehi daripada pemakanan sebab badan kita tidak berupaya menghasilkannya sendiri.

GLA terdapat dalam minyak berasaskan tumbuhan seperti Borage Seed Oil, Evening Primrose Oil, dan Black Currant Seed Oil. Ianya berkhasiat sebagai penyeimbang kelenjar yang membantu untuk menstabilkan sistem hormon serta sangat efektif dalam membantu meringankan masalah menstruasi dan menopause, terutamanya yang berkait dengan kemurungan dan perubahan emosi.

Fungsi GLA yang penting ialah :

1. Membentuk prostaglandin (bahan hormon penting untuk fungsi kimia badan) yang bertanggungjawab dalam banyak fungsi semulajadi tubuh wanita :

  • mengawal atur hormon seperti kitaran haid, ovulasi, perlekatan benih yang telah berjaya tersenyawa dan seterusnya melindungi kandungan.
  • mengurangkan rasa sakit semasa haid dan meredakan simptom PMS – premenstrual syndrome

2. Menjaga kesihatan rahim serta dapat mencegah cyst pada ovari atau endometriosis yang sangat kerap berlaku di kalangan wanita hari ini.

3. Membantu meningkatkan tahap kesuburan dan mengawal simptom menopause yang sering membuat wanita rasa ia adalah fasa yang sangat teruk

Hormon yang stabil membantu sistem tubuh berjalan dengan baik, haid yang teratur, mood yang ceria sekaligus membuat kita sebagai wanita kelihatan cantik dan berseri. Inilah yang dikatakan kecantikan luaran dipengaruhi oleh kecantikan dalaman juga! :)

Secara semulajadinya, tubuh wanita menghasilkan hormon progesteron sepanjang kitaran ovulasi melalui ovarium dan kelenjar adrenal. Jika tubuh tidak mampu menghasilkan hormon progesteron yang cukup, di situlah akan bermula pula masalah yang lain.

Rendahnya progesteron bisa disebabkan oleh kegagalan fungsi hati, stress, diet, pengambilan ubat-ubatan tertentu, dan kurang bersenam. Biasa kan, kes mak-mak kita yang dah masuk fasa-fasa hujung, yang mula terjebak dengan ubat akibat penyakit 3 serangkai dan ditambah pulak dengan gejala menopause yang semakin memburukkan keadaan.

Baca Juga : Kenapa GLA Complex Shaklee Mesti Jadi Kawan Baik Semua Wanita

Haid tidak teratur bukan saja bikin susah nak rancang kehamilan, tapi buat sang isteri sokmo emoish tak tentu pasal.

Jom lihat bagaimana isteri ini mengatasinya :

Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.

Kalau orang lelaki kata life begin at 40, kita yang perempuan ni pun kena lawan dengan “masih maintain tip-top lepas 40, sihat dan masih subur, kalau mahu tambah!” :)

Beruntungnya jadi wanita ni, hormon estrogen menjadi pelindung yang paling bertanggungjawab menjauhkan kita daripada risiko penyakit kronik. Tetapi, selepas menopause, risikonya tidak ada beza dengan lelaki yang sentiasa berisiko mendapat penyakit-penyakit kardiovaskular termasuk jantung dan strok.

Sebab itulah, bila hormon tak stabil, bila period sekejap datang sekejap merajuk lama, kita tak boleh biarkan saja kekal begitu bertahun-tahun. Mereka-meraka di golongan begini bukan saja sukar mendapat zuriat tetapi sangat tinggi risiko diserang penyakit kronik.

Sebagai wanita, apa lagi yang kita nak kan?

Dapat jaga suami dan rumahtangga, dapat didik dan besarkan anak-anak tanpa emosi yang tak tentu arah, masih bertenaga dan boleh servis pak suami bila-bila masa diperlukan itu pun dah sangat ohsem, kan? :)

Ramai tau pelanggan-pelanggan saya yang dalam kategori wanita menopause. Kata mereka, sangat sukakan vitamin Shaklee sebab simptom menopause pada diri mereka dapat dikawal dan mereka rasa lebih sihat dan bertenaga. :)

Dapatkan vitamin wanita ini hari ini.

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Bangi, Kajang dan kawasan sekitar

Hubungi Nusaybah Anuwar 019-3832656

650 total views, 2 views today

One Thought on “GLA COMPLEX BANTU STABILKAN HORMON DAN RUNGKAIKAN KEMURUNGAN SEHINGGA KEMBALI JADI WANITA SEJATI

  1. Pingback: PUNCA TIDAK SUBUR DAN SUSAH MENGANDUNG | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation