DRSNEEZ KRIM SELSEMA NO.1

Selesema ialah jangkitan bahagian atas saluran pernafasan berpunca dari pelbagai jenis virus. Ibu-ibu akan risau bila bayi mereka terkena selesema. Selain memberi ubat yang diberikan doktor ada juga cara tradisi mengurangkan selsema bayi. Tapi tak bagus sbnrnya kasi ubat kat bayi bawah umor ni. Ye. Bawah umor. Tak sesuai bayi diberi ubat seawal usia macam tu. Tapi common la, masa bayi la selalu jadi sakit² mcm ni. Sebab baby tak reti buang hingus sendiri. Suka main air dan tak pandai keluarkan kahak! Itu nanti kita cerita. Sekarang ni fokus dulu dgn cara tradisi. Ikhtiar luaran. Semulajadi dan Selamat. Caranya cukup mudah, letakkan parutan kunyit pada kawasan sekitar hidung bayi. In Sha Allah hingus akan kering dan selesema akan berkurangan.Teringat arwah mak pernah bagitau masa Iman Nasuha asyik selsema.
Sampaikan masuk wad. Diagnose bronchopneumonia. Sampai menangis orang tua tu tengok si cucu berselirat wayar. “Alah..kasi la susu badan”. Ye. Iman Nasuha sampai sekarang pun masih fully breastfeed. Alhamdulillah. Rezeki dia. Tapi kalau dah hidung tak selesa, direct feeding pun dia refuse. Sampai bengkak² cik B kiri kanan. Ye. Itulah punca. Selsema berlanjutan. Lepas tu batuk. Lepas tu kahak kaler jernih jadi kuning pastu hijau. Pekat. Mula demam. Sambung dari sehari jd 3 hari. Lps tu seminggu. Lps tu kebah. Lepas tu demam blk. Lepas tu cuti abis sbb kena jaga anak dekat wad. huwaaa….

Mak pesan suh letak kunyit kat hidung. tepek-tepek. Biar kering hingus.
Memang menjadi. Tapi ape pun, kaedah nya kena lah konsisten dan istiqamah.
Ini tak. Harini buat 3 kali sehari. Gigih duk asah kunyit kat lesung batu. Mula-mula. Esoknya buat 2 kali, lusa sekali, tulat lansung tak buat dah. Sebab? Dah malas. Sebab? Dah bnyk kain baju jadi mangsa si kuning! hehehehe.. Alasan.

Ini petua dulu-dulu. Petua mak-mak kita. Ye betul, petua tradisi. Mujarab.
Orang dulu-dulu mana ada gas nebulizer, mana ada iliadin nasal spray. Semua pakai petua je. Tapi zaman sekarang? Tak kuasa nak parut si kunyit. Nak angkut si lesung batu yg berat gedabak. Lepas tu kuning abis semua jari jemari.
Tak cukup lg, semua bantal, tilam, baju si anak pun abis kena.

Zaman sekarang semua nak senang. Semua nak segera. Semua nak cepat.
Semua pun nak duit!

Sampailah suatu hari sorang kawan a.k.a opismate sebut pasal ni.
Kunyit dan habbatus sauda.

Dari `Aisyah radhiyallahu `anha, Rasulullah bersabda : ” Sesungguhnya Habbatus Sauda’ ini adalah ubat dari segala penyakit, kecuali As-Saam”. Aku berkata (Perawi hadits ini, yakni Khalid bin Sa’ad): “apa itu As-Saam?” dijawab (yakni oleh Ibnu Abi Atiq): “Kematian”. (HR. Bukhari)

TEKNOLOGI TERKINI KRIM THRUDERMAL

Teknologi THRUDERMAL membolehkan sapuan krim mnyerap dengan kadar yang pantas dan efektif jauh ke dalam kulit. Hasilnya dengan sapuan sahaja kesan pemakaian krim dapat dirasai dalam masa beberapa MINIT sahaja!

GABUNGAN Nigella Sativa (habbatus sauda), Curcumin Langa (kunyit), Coffe Arabica dan Foeniculum Vulgarae (jintan) yg kaya dengan sifat anti-oksida, anti histamine (anti-keradangan) dan sifat anti-kuman yg sangat baik boleh membantu melegakan pernafasan dari gejala-gejala resdung.
KEGUNAAN
Digunakan secara tradisi untuk melegakan selsema dan gejala-gejala akibat resdung seperti hidung berair, kerap bersin, hidung tersumbat, sakit kepala disebabkan masalah sinus dan gatal-gatal kulit di sekitar hidung dan mata.

CARA PENGGUNAAN
Untuk sapuan luaran sahaja. Picitkan sedikit sahaja Dr.Sneez pada hujung jari yang bersih.
Sapukan lapisan nipis krim Dr.Sneez pada kulit wajah di sekitar kawasan hidung seperti dalam gambarajah.

Sampai sekarang, Iman Nasuha pengguna tegar krim hebat ini.
Wajib ada di rumah. Wajib ada di setiap rumah juga!

DR.SNEEZE, SENANG. SELAMAT. MURAH. CEPAT. BERKESAN!

Terima kasih Ya Allah. Terima Kasih.

1,520 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation