CARA SEMBUHKAN SAKIT LUKA BERPANTANG CAESAR DENGAN CEPAT TANPA PAIN KILLER

Pembedahan caesarean atau juga terkenal disebut sebagai c-section adalah pembedahan di mana pakar obstetrik membuat potongan pada perut dan rahim untuk membolehkan bayi dikeluarkan – kelahiran.

Pembedahan ini adalah pembedahan besar yang paling biasa di kalangan wanita – BabyCenter.Com

Yes. Caesarian adalah dikategorikan sebagai major surgery. Ibu akan diberikan spinal anesthesia bius untuk bantu menghilangkan rasa sakit di kawasan bawah pinggang.

Kenapa spinal?

One shoot dose – boleh bertahan selama 2 jam, sesuai untuk pembedahan caesarian. Melainkan kalau dah ambil epidural, tup-tup terpaksa emergency ceaser pula, maka boleh top-up dos ubat bius sepanjang proses bersalin.

Dulu masa bersalinkan yang sulung saya diberi epidural anesthesia, memang sangat membantu 1st time mom ni handle situation dan layan contraction walaupun sampai naik ke atas biji mata aku masa tu. hihihiii….

Paling penting,

1. Dapatkan rehat yang secukupnya. Ibu yang bersalin secara ceaser mengambil masa sekurangnya-kurangnya 6-8 minggu untuk kembali sembuh.

2. Elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat dan semestinya jangan angkat benda berat lain selain daripada baby sendiri

Sakit?

Tidak masa nak berjuang lahirkan baby tapiiii… perjuangan bermula beberapa jam selepas baby selamat dikeluarkan.

Jom baca kisah Puan Ainul ini.

LUKA JAHIT BERSALIN TERBUKA SAMPAI TAK BOLEH JALAN, TAK BOLEH DUDUK

Bersalinkan Maryam secara normal dan vacum. 2 hari sakit tak dapat tidur, seminggu di hospital, 2 kali induce.

Sehari balik dari hospital, maryam demam panas dan kuning naik tinggi. Jadi kena masuk nicu.

5 hari dia di NICU, Ainul ulang alik 2-3 kali ke DEMC setiap hari untuk hantar susu.

Jahit kat bawah yang “banyak” belum sembuh.. asyik bergerak ke sana sini sampai 1 tahap ainul nak berjalan pun sakit giler. nak duduk lagi la. sampai dalam kereta menangis dekat husband sebab tak boleh nak duduk pun. nak duduk pun takut. huhuu

Ya ALLAH sakitnya.

Nak duduk sakit..

Nak berjalan lagi lah sakit..

Sampai nak duduk menangis.. huhuhu

Last pilihan Ainul makan VIVIX. Dulu duk rasa vivix ni MAHAL la.

Tapi bila dah SAKIT, MAHAL dah tak nampak dah. Yang PENTING sakit hilang.

3 Hari konsisten makan setiap hari.

ALHAMDULILLAH.. lega sangat. Dah tak ada pedih, sakit nak duduk, berjalan. Siap boleh pakai seluar

BONUS lagi bila makan vivix semasa berpantang ni:

1. SUSU MERIAH. Memang dalam pantang susu memang banyak. tapi kali ni ‘ lain sangat ‘ sampai demam pulak bengkak susu. Alhamdulillah dapat bayak buat stok ebm untuk anak.

2. Darah kotor berketul ketul keluar. cerita dekat akak mengurut. dia cakap bagus darah tu keluar. darah tu kalau tak keluar bahaya. bahaya kalau darah nifas ni tak keluar betul betul. keluar habis. pernah baca darah nifas yang tak bersih boleh jadi kanser.

3. Badan rasa segar, sedap la orang cakap. Tak adalah lemau semacam. Badan bertenaga, boleh uruskan anak-anak walaupun pantang sendiri. Muka pun tak pucat sebab peredaran darah berjalan lancar.

Kalau rasa set berpantang banyak bebenor nak kena telan, ambil je vivix ni je rasanya dah cukup. ALL in ONE.

Memang berbaloi makan vivix masa pantang. Sangat puas hati. Next berpantang pun akan pastikan Vivix ada pada hari pertama bersalin nanti. baru la luka cepat sembuhkan

Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya. Terima kasih sebab kembalikan senyuman saya. – PUAN AINUL FAZILAH-

Saya juga adalah salah seorang ibu bersalin ceaser yang dah rasa sendiri apa yang Puan Ainul ceritakan ni.

Setuju 200% sebab memang puas hati sangat-sangat!

Walaupun pertama kali merasa pengalaman bersalin caesar yang tak pernah dibayangkan, ini juga pertama kali ambil keputusan untuk berpantang dengan Vivix, selain set lengkap berpantang yang buat saya sangat berpuas hati berpantang 2 orang kakak-kakak yang terdahulu.

vivix shaklee

Vivix – minuman botani yang mengandungi resveratrol dan kaya dengan anti-oksidan, bertindak sehingga ke peringkat DNA sel.

  • Polifenol anthocyanins dalam Vivix – Membantu mempercepatkan penyembuhan luka luaran dan dalaman
  • Asid elagik dalam Vivix – Mengelakkan terjadinya radang dan jangkitan kuman pada kawasan luka jahitan
  • Kandungan fiber daripada bahan botani tumbuhan dalam Vivix – Melawaskan pembuangan dan mengelakkan risiko sembelit
  • Menghasilkan sel-sel baru yang lebih sihat dan panjang jangka hayatnya

Membantu pembentukan mitokondria – pusat janakuasa sel baru supaya ibu cepat sihat dan bertenaga sepanjang berpantang.

Tak syok la kan muka pucat, mata sembap dan lembik selama 44 hari nak habiskan tempoh pantang tu. kaaaaan?

VIVIX ni yang syoknya sentiasa ada promosi. Dengan pembelian twinpack 2 botol, korang akan layak mendapat KEAHLIAN PERCUMA, POS PERCUMA dan CASHBACK dalam bentuk wang tunai.

Rasai lah pengalaman berpantang yang menyeronokkan dengan Vivix!

Vivix,

Peneman pantang paling best.

Life is a Story

Facebook: Nusaybah Anuwar
FB Page: i-Nutrisi / Tips Hamil Sihat dan Cantik
Emel: imanusaybah@gmail.com
Contact No: 019-3832656

“You’re the writer of your life”

79 total views, 3 views today

2 Thoughts on “CARA SEMBUHKAN SAKIT LUKA BERPANTANG CAESAR DENGAN CEPAT TANPA PAIN KILLER

  1. Pingback: TIPS PENJAGAAN LEPAS BERSALIN CEPAT SEMBUH | Life is a Story

  2. Pingback: KENAPA KENA SUNTIK HEPARIN LEPAS BERSALIN | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation