CARA MENGELAK SILAU JADI MAKIN TERUK TANPA PERLU PAKAI CERMIN MATA

Nak straight to the point je entri kalini.

Vitamin pasal mata. Ramai yang tak sedar atau ambil kisah pun sebab mata bila rabun atau ada masalah, kan ada spek mata kan.

Siap ada yang saja-saja buat glasses sebab syok nak pakai. Lawa katanya. Nampak smart and brilliant.

Walhal, mata ni satu deria yang buat kita rasa betapa nikmatnya dapat melihat. Melihat tanpa bantuan cermin dan kanta khas yang sentiasa kena ada bersama.

Selain menjaga kesihatan mata dengan amalan senaman mata dan rutin merehatkan mata yang dah penat bekerja untuk kita hari-hari ni, makanan mata pun sangat penting untuk bantu mata kita sentiasa dapat bertugas dengan cemerlang.

Makanan dengan kandungan vitamin yang bagus untuk kesihatan mata :

Buah oren/kiwi @ SR Vitamin C –

Khasiat vitamin C dapat mencegah terjadinya penyakit mata – glaucoma

Bawang putih @ Garlic Complex –

Kandungan selenium, vitamin C, vitamin B1, quercetin, dan glutathione pada bawang putih bermanfaat untuk melindungi kanta mata daripada radikal bebas seperti sinaran UV. Membantu perjalanan darah dan dapat menguatkan sel-sel optik serta sistem imun tubuh supaya mata kita tetap kekal sihat.

Brokoli dan bayam @ B-Complex –

Tinggi serat, beta karoten, zeaxanthin dan lutein, asid folik, Vitamin B2 dan B6 yang membantu memperbaiki penglihatan, fokus, mengelak terjadinya rabun jauh dan glaukoma.

Buah-buahan beri @ Vitamin E –

Mengandungi anthocyanin (sejenis flavonoid dengan ciri antikosidan). Menghalang pertumbuhan selaput katarak dan kekaburan pada kanta mata.

Omega-3 @ Omega Guard –

Kajian menunjukan mereka yang mengambil nutrisi omega-3 secara konsisten akan terhindar daripada risiko mata kering.

Boleh ambil kesemuanya sekali atau kalau tanya saya, ofkos saya akan vote 2 vitamin yang dah siap-siap ada semua ini!

Carotomax dan Vivix

carotomax shakleevivix shaklee

Kedua-duanya membawa ciri anti0ksidan dan fungsi a-karotene, b-karotene, lycopene, anthocyanin, quorcetine, lutein dan zeaxanthin

Fakta nutrisi tentang Carotomax (bunyi pun dah macam carrot kan) :)

Menghasilkan “ungu visual” yang membolehkan kita mengekalkan pengihatan di dalam gelap dan mempertingkatkan penglihatan :

  1. nyctalopia (rabun malam)
  2. xerophtalmia (mata kering)
  3. presbyopic (rabun dekat)
  4. astigmatism (silau)
  5. mata lesu
  6. glaucoma
  7. katarak
  8. floaters
  9. eye bag

Sebiji kapsul softgel carotomax bersamaan dengan 102 hidangan pisang, sepotong ikan salmon, 714 buah aprikot, 285 biji limau gedang dan 85 biji ulas raspberi.

Itu keperluan vitamin A harian untuk mata kita yang tak sakit atau ada apa-apa masalah. Bayangkanlah kalau dah ada masalah penglihatan pulak, berapa banyaklah pulak agaknya buah-buah warna oren, dan sayuran hijau yang kita kena makan untuk cover balik semua kekurangan vitamin ni?

Memang confirm tak mampu nak makan sebanyak tu!

Dalam banyak-banyak permasalahan mata kat atas ni, yang saya pernah rasa sendiri ialah silau.

Efek dia sejak pertama kali buat spek dulu :

1. Saya start tak boleh driving malam-malam sebab nampak cahaya lampu macam pecah-pecah

2. Saya nampak benda atau objek di bawah cahaya macam berbayang-bayang tak kisahlah dari jarah jauh atau dekat

3. Saya tak berani dah memandu dalam cahaya sekalipun awal pagi sebab tak boleh nak agak jarak kereta dan tak confident nak tukar lane.

Makanya selepas itu memang tak berani dah nak pegang stereng lansung. huhuhu..

Masa tu saya tahu, puncanya adalah sebab saya selalu berjaga malam (konon study) dan menghadap pc lama sangat (konon buat assignment). Sempat jugalah menaip novel hehehehe…

Kemungkinan yang berkaitan, adalah rabun yang tak dirawat (mungkin betul sebab saya ada spek tapi tak pakai), cermin mata dengan power yang tak sesuai atau faktor kekurangan vitamin A)

Keperluan untuk buat spek masa tu pun sebab saya perasan perubahan pada mata saya bila tengok :

  • objek nampak kabur jauh dan dekat
  • sakit sekitar mata dan belakang kepala
  • silau ketika memandu (ini dah pasti)
  • mata selalu berair dan rasa pedih

Itu baru silau.

Bayangkanlah pula kalau seseorang yang bukan setakat silau, tapi ada power rabun yang tinggi, mata selalu kering, katarak dan mengalami floaters walaupun cuma sikit-sikit. Macam mana mereka ni nak melihat dengan sempurna.

Masa tu jugalah mula jatuh cinta dengan dua beradik ni. Carotomax dan Vivix. Dalam masa seminggu lebih je saya start, terus terpaksa simpan spek mata yang baru buat tu sebab rasa lagi pedih pulak mata bila pakai. Walhal sebelum tu pergi check dekat optometrist, katanya saya punya silau tinggi sangat dah tahap sama macam orang yang memang pakai glasses.

Sebelum tu jugak sampai berkali-kali rasa tak stabil berdiri, rasa nak pitam dan pening especially bila bangun daripada tidur dan berubah tempat ke kawasan cahaya yang terang. Bahana suka menghadap henpon dalam gelap lepas tutup lampu ler ai nii.

Serius rasa macam magik okeh!

*Vitamin bukan ubat. Kesan pada setiap individu adalah berbeza bergantung kepada umur, tabiat pemakanan dan latar belakang kesihatan.

*Prosedur LASIK tidak boleh dilakukan kepada mereka yang mengalami eye infection, penderita glaucoma, mereka yang mengalami masalah mata kering, pesakit diabetis yang ada komplikasi retina dan ibu yang mengandung.

Tak tumbuh, tak melata.. tak sungguh orang tak kata :)

vivix dan mata kering

Bertindaklah sekarang untuk kesihatan mata sebelum terlambat!

Boleh hubungi saya untuk pertanyaa mengenai produk Shaklee atau konsultasi berterusan, eksklusif untuk pelanggan nusaybahanuwar.com yang dikasihi.

SID Pro
Facebook : Nusaybah Anuwar
FB Page : i-Nutrisi / Tips Hamil Sihat dan Cantik
Shaklee ID : 932852
Emel : imanusaybah@gmail.com
Contact No : 019-3832656

287 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation