BULAN MENGAMBANG PENUH PETANDA PARASIT SEDANG MEMBIAK, DETOKS SEGERA SEBELUM IA MENGGANAS!

Fenomena full moon dan new moon

Agak lama dah sebenarnya benda ni tapi recently baru lebih jelas dan faham betul-betul. Ilmu kalau dapat kena tulis, hadam lepas tu share dengan orang. Bukan eksyen tau, tapi kongsi. hihihi. Seronok pulak rasa.

Antara sedar dengan tidak. Antara memang tak pernah tahu atau sengaja malas nak ambil tahu, atau dah tahu tapi buat-buat tak tahu.

Kalau dulu bila anak-anak atau diri sendiri rasa mood swing, cirit-birit, muntah-muntah, batuk berkahak atau selsema. Selalu akan cakap begini, “ni sekarang musim ni, memang ramai pun kawan-kawan anak dekat taska yang tengah tak sihat”. Topik biasa mak-mak perihatin di office. Siap ada yang emoish sebab katanya anak dia berjangkit dengan kawan kat sekolah. Kalah topik sinar pagi kat radio.

Kalau org tua-tua pulak duk kata “budak nak beralih bulan tu, biasaalaah..”

Begitulah seterusnya setiap bulan berulang lagi dan lagi.. Musim katanya. Musim yang tak habis-habis. Sama je simptom. Time tu klinik pun penuh dengan org-orang sakit yang nak minta MC. Bukan budak sekolah je, orang dewasa pun tak terkecuali.

Kaitannya dengan fasa kiraan bulan atau moon-age-phase ini ialah pada waktu ini parasit-parasit semua tu sedang aktif bertelur-menetas dan mengawan.

Sebab itulah orang yang beragama Islam disunatkan berpuasa pada sekitar bulan purnama (fullmoon) pada hari ke-13, 14 dan 15 dalam bulan hijrah, supaya dapat menjaga perut daripada makan, seterusnya menyuap makanan kepada parasit-parasit yang tengah seronok berada dalam tubuh kita.

Masa new moon dan fullmoon ni lah cacing kerawit, cacing pita, cacing gelang dan macam-macam jenis cacing lagi tengah aktif duk menambah zuriat dan beranak pinak dalam badan kita semua. Bukan anak-anak je, tapi dengan kita-kita sekali.

Memang kembang tekak kalau dibayangkan. Serius!

Siapa sebenarnya parasit ni?

Ingat lagi tak silibus masa sekolah dulu pasal parasit ni?

Makhluk hidup atau organisme yang suka menumpang dan mengambil kesempatan. Melakukan aktiviti yang merugikan orang yang ditumpangnya.

Dahlah tumpang rumah orang tanpa izin, lepas tu buat perangai.

Jahat kan? Macam tak kenang budi gitu.

Parasit tumbuh dan hidup dalam tubuh manusia atau makhluk hidup lain dengan mengambil nutrisi penting dan meninggalkan toksin dalam badan kita. Ia mengganggu penyerapan zat makanan, seterusnya menyebabkan timbulnya simptom-simptom tidak sihat.

Kesan parasit kepada manusia

Serangan parasit dalam tubuh kita ni ibaratnya macam sejenis penyakit yang tersembunyi, tetapi “makan dalam”. Simptom-simptom nya pun hampir sama dengan penyakit-penyakit lain menyebabkan ramai yang tak tahu pun sistem dalam tubuhnya sedang dimusnahkan perlahan-lahan oleh parasit!

Tak dinafikan, tubuh kita tetap juga memerlukan parasit yang dipanggil bakteria baik untuk menjalankan beberapa tugas seperti penghadaman dan pencernaan, tetapi yang menjadi masalah ialah parasit jahat yang bersarang terlalu banyak.

Sebab tu lah ada anak yang beratnya tak naik-naik. Duk kurus cekeding gitu jelah walaupun suka makan, makan banyak sampai takleh berhenti asyik nak mengunyah je. Alasan kita nak sedapkan hati, gitulah budak lasak, banyak keluar peluh. And paling kuat pun kasi ubat cacing je dekat budak tu.

Itu budak, kita yang dah tua ni bila last time makan ubat cacing?

20 tahun lepas? 30 tahun dulu?

Fikir-fikirkan..

Itu baru part cacing tau, belum parasit lg.. Bukan semua boleh dinyahkan daripada badan kita dengan begitu mudah dan senang. Aish, memang yerksss bila fikir. Geli!

Cara parasit masuk ke dalam badan kita

Antara perkara yang membolehkan parasit berada dalam badan kita, bersarang dan membina rumahtangga ialah :

  • melalui sumber air minuman yang tidak menapis bakteria
  • aktiviti mandi di tempat awam
  • makanan dan minuman yang tidak dibasuh terlebih dahulu
  • tangan dan peralatan memasak yang tidak dicuci dengan bersih
  • menyentuh haiwan peliharaan yang dijangkiti parasit
  • bersentuhan dengan orang sekeliling terutamanya ketika sedang melancong
  • pengambilan antibiotik yang memusnahkan semua bakteria baik

Macam selalu buat je kan?

Bukan selalu dah, tapi boleh kata hari-hari.

Takuuutt sangat kan kalau diaudit balik semua rutin harian kita.

Jangan pelik eh, sebab semua ni memang perkara biasa yang berlaku yang kadang-kadang kita memang langsung tak sedar pun. Maksudnya, semua orang memang sentiasa terdedah dengan parasit ini, bukan hanya orang tertentu saja, bukan cuma anak-anak kecik saja. Termasuklah juga diri saya sendiri.

Jadi, berhati-hatilah bila kita makan di luar kerana kebersihan yang diragui dan dikhuatiri makanan tidak dimasak dengan sempurna.

Selain itu, penggunaan tandas awam juga adalah antara tempat paling berisiko untuk penyebaran parasit terutama sekali mangkuk tandas yang kalau kita boleh scan bakteria yang ada di sekelilingnya, sumpah kita takkan sanggup nak duduk melawas kat situ.

Detoks Parasit Itu

Menjaga kebersihan diri, persekitaran dan makanan amat penting untuk mengelakkan jangkitan parasit (terutamanya makanan) yang sangat tinggi kebarangkalian terdedah kepada kuman dan bakteria.

Makanan kita, minuman kita, bahkan peralatan yang kita gunakan dalam kehidupan seharian juga terdapat risiko yang membolehkan parasit menjangkiti kita. Parasit ni akan hidup sihat dan gembira selagi ada sumber makanan daripada apa yang kita makan.

Tak hairanlah kita selalu rasa penat, badan lesu, tak bermaya, mengalami alergi dan gatal-gatal.

Part teringin atau mengidam benda-benda manis pun salah satu petanda parasit sedang meminta-minta kita untuk makan kek, cookies, brownies, macaroon yang kesemuanya itu tinggi kandungan gula putih.

Yes, gula putih atau white sugar adalah “makanan kegemaran” parasit tau!

So mungkin selama ni yang selalu duk batuk-batuk, asyik selsema, jerawat on-off, ada masalah sembelit, berat tak turun-turun, mungkin ia adalah angkara parasit!

Cukup-cukuplah kita simpan parasit dalam badan. Sudah-sudahlah membela mereka ini sejak sekian lama.

Nak salahkan dia semua pun tak boleh jugak, sebab kita yang benarkan dia membinasakan sistem dan organ dalam badan dengan membiarkan mereka terus selesa.

Parasit ini harus dibunuh dan dinyahkan keluar daripada tubuh badan kita sebelum ia membarah!

Jom order Set Detoks Parasit  Sekarang!

ikon beli sekarang

set detoks parasit shaklee

set detoks parasit shaklee

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Bangi, Kajang dan Cyberjaya

Hubungi SID Anda : Nusaybah Anuwar 019-3832656

2,943 total views, 2 views today

One Thought on “BULAN MENGAMBANG PENUH PETANDA PARASIT SEDANG MEMBIAK, DETOKS SEGERA SEBELUM IA MENGGANAS!

  1. Pingback: 9 TIPS SENANG TAPI MUJARAB UNTUK MENGHAMBAT BATUK SEGERA PERGI TANPA UBAT | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation