BREASTFEEDING JOURNEY : MARMET

PUNCA?

Sebab lupa bawa pam ke ofis. Kalau dah tak ada sangat, guna harmony manual pun dah sgt² membantu.
tapi kalau dua-dua pun tak ada mmg terpaksa berselubung dlm shawl dan buat kerja ini. Marmet!

Memang feel dia lain. dan bila dah start and dapat rhytm dia.. seronok tau! rasa mcm takmau benti. kiri kanan. kiri kanan.

Output? Bolehla tahan jugak, dapatla penuh sebotol 5 oz tu. dapatlah sekali sesi penyusuan.
sekeliling mulut botol jgn cakaplah comot dia bkn main. bersepah-sepah titisan mutiara bonda.

Milk collection shell yg sgt² berguna setiap kali pumping atau menyusu kan Iman. Menakung sekurang-kurangnya 0.5 oz lelehan susu pada breast yg tidak aktif semasa pumping atau direct feeding. I like!

Terkadang ada juga masa-masa yg sgt hectic dlm rutin sehari-hari. Selalunya bermula dgn terlewat lelap, terlajak tidur, terbangun lambat dan terfleksi ke ofis… Hihihi.. punca sbb urat putus? baru sekali beranak ni.. kalau dah anak 5-6 esok tak tahulah… sampai 5-6 orang ke Saybah? hehehe.. in Sha Allah kalau ada rezeki.. kan Abi?

Mama tu steady saje cecah 9 anak.. itupun skrg tgh melalui fasa emptiness..sangkar kosong.sunyi..

bila anak-anak dah besar. kesudahannya tinggal berdua jugak.. mak – ayah. mama – abah. ibu – abi.

kau tengok muka aku, aku tengok muka kau. sehari masak nasi 3 pot kecik pun tak habis..

kalau masa anak-anak tgh membesar, sampai 9-10 pot masak nasi guna periuk besar. itupun kdg² tak cukup. nak pulak kalau mama masak nasi ayam. semua org wajib bertambah makan, paling koman pun 3 kali. nasi ayam mama mmg terbaik!

Mode: Lapar dan rindu masakan mama…

 

1,048 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation