BREASTFEEDING JOURNEY : AKU DAN POWER PUMPING

Perkataan pertama : Memang powerrrr!!!!

Jatuh bangun perjalanan penyusuan memang sesuatu yang tak boleh dinafikan. Bukan senang nak senang, bukan susah juga nak susah.

Pagi ni bgn je tido..eh..eh..tegang? Haaa..dah mula rs engorged balik..yeay! dah mula rasa ada lelehan susu.

After 4 days.. Alhamdulillah..memang kaedah ni works for me..after all mkn itu dan ini..this is da most mujarab..saya suka..saya suka..

Apa itu engorged? hihihi..dulu selalu dengar org sebut².. masa majlis aqiqah iman, sembang dgn wifey helmi (kawan abi) dia ni boleh tahan jugak klw dpt bersembang..cerita psl solid..psl EBM..nasib lah masa tu dah berblogwalking psl makanan pejal..dia advice suh guna frozen EBM dlm food iman nanti.. aku story bab iman tak suka EBM beku.. masatu tu jgk dia ckp psl engorged breast.. katanya dah lama akak tak rasa engorged..hahaha.. masa tu tak tahu sbnrnya apa maksud engorged tp hermm..gara² nak lyn sembang org, saya hangguk² senyum dgn kak jue..hihihi..pakcik google kan ada..buat² tahu lah dlu..then baru tnya dia.. internet di hujung jari lah katakan..

ERGORGED BREAST a.k.a BENGKAK SUSU

Ada ibu yang akan bertanya : Apa itu engorgement? Apa itu bengkak susu ? Ada juga ye yang tak pernah merasa sakit akibat bengkak susu ni?

Jawapan : Apabila penghasilan susu terlalu banyak , dan baby kita tidak menyusu mengikut kadar waktu sepatutnya , maka breast kan membengkak. Susu banyak terhasil tetapi tidak banyak pengeluaran . Apa bila breast membengkak , maka kita akan terasa sakit +tidak selesa di bahagian breast dan apa yang menambah risau lagi apabila baby taknak latch untuk menyusu . Perkara ini memang akan terjadi. baby rasa tidak ‘best’ untuk menyusu.

Terdapat pelbagai sebab juga mengapa engorgement berlaku selain baby tidak menyusu mengikut waktu sepatutnya. Antaranya plugged ducts.

Plugged ducts pula adalah apabila liang-liang pengeluaran susu kita ditutupi oleh kekotoran. So, susu banyak terhasil , tapi ‘jalan keluar’ nya adalah sedikit dan tidak dapat menampung laluan susu yang ingin keluar. Maka engorgement akan berlaku.

Breast is not emptied properly pun satu punca. Payudara kita ini mesti dikosongkan dengan sekosong-kosongnya supaya tak ada susu terkumpul. Kalau tak, walaupun kita dah menyusukan bayi pun, masih lagi boleh engorged.

OH YA! bengkak susu or engorgement ni biasanya terkenal di kalangan ibu² yang baru melahirkan & sedang dlm TOT menyusukan bayi nya.. Manakala dlm kes ibu yg bayi nya sudah mula mkn..situasinya adelah mungkin sedikit berbeza.. engorgement selalu berlaku sebab pumping schedule yg ke laut..dan ketegangan akibat laut itu adelah sedap (kes terpencil) dan tidaklah sakit spt kategori ibu² baru yg baru selesai urutan pada cik B oleh makcik bidan..mmg sakit! rasa nak mintak epidural lg sekali hoi!

ayoyoy..shawl pulak tertinggal..tertinggal lagi..susah mcmni..Cik B kena menyorok..malu2 buat kerja..baju kasual ku hari ni sedikit membantu..

shhh..sementara belum ramai ni ayuh kita jalankan misi.. shhhh…

Selain drpd itu, keep on feeding baby as often as you can @ pump cik B regularly boleh mengelakkan bengkak susu terjadi.

Kalau tak diatasi breast engorgement ni, boleh jadi masalah lain, susu akan kurang, mungkin juga akan ada blocked duct, mastitis dan banyak lagi. Aku pernah menderita demam akibat mastisis..kubis ni aku ada cuba..tp tak banyka membantu. helmi fazallul (officemate merangkap bff abi) bagi tips dekat abi suh guna sikat..dan..ya ia BERHASIL!

GOOD LUCK YER MOTHERS SEMUA!

IMG_2398

 

2,328 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation