BANTU SEMBELIT ANAK CARA SEMULAJADI HINGGA AYAH TAK PAYAH KOREK MENGOREK LAGI

Kalau cakap pasal masalah anak-anak sekitar umur setahun dan ke atas yang belum masuk sekolah ni, isu biasa ialah susah nak buang air besar atau sembelit.

Memang sembelit adalah big issue selain kes anak memilih makan, asyik nak makan jajan dan mudah sakit sebab tak cukup nutrisi.

Macam mana nak tahu anak kita sembelit?

Sembelit bukanlah suatu penyakit dan ia dikaitkan dengan masalah untuk membuang air besar. Biasanya anak akan menunjukkan signal bahawa dia berasa sakit atau tidak selesa semasa ingin “berak” sehinggakan terpaksa berusaha keras untuk meneran.

Anak juga akan mula menunjukkan simptom kurang aktif, tiada selera makan, perut mengeras dan selalu kembung.

Sebagai ibu bapa, simptom yang boleh diperhatikan ialah bagaimana rupa sisa kumbahan anak. Yes, najis pun ada level-level sihat dia tau!

Najis bayi atau kanak-kanak yang bermasalah sembelit adalah keras, kering dan berbiji-biji. Kekeringan inilah juga yang menyebabkan mereka berasa sakit setiap kali najis hendak melepasi rektum ketika mahu melunaskan hajat. Allah.. kesiannya.

Selalu, kalau yang berkait dengan masalah penghadaman dan pencernaan ni, kita akan kaitkan dengan tabiat pemakanan kan.

Stress pun boleh jadi punca, tapi jarang sekali lah budak-budak ni nak stress. Diorang mana ada masalah yang nak difikir-fikir atau di”stress”kan macam kita.

Apa ada pada Arabic Gum

Acacia is the gum that is exuded from the acacia tree. It’s a dietary fiber that can dissolve in water. As a medicine, acacia is taken by mouth to reduce cholesterol levels and to help increase weight loss.

In manufacturing, acacia is used as a pharmaceutical ingredient in medications for throat or stomachinflammation and as a film-forming agent in peel-off skin masks. Don’t confuse acacia with sweet acacia (Acacia farnesiana).

How does it work?

Acacia is a source of dietary fiber. It tends to make people feel full, so they might stop eating earlier than they otherwise would. This might lead to weight loss and reducedcholesterol levels.

Acacia gum atau arabic gum ini adalah sejenis pokok asli yang tumbuh di negara Sudan dengan gelaran “bread from heaven” kerana ia ada disebut di dalam Al-Quran dengan panggilan nama Al-manna. (Al-Baqarah:57)

Gam acacia/arabic gum dikatakan mempunyai kandungan prebiotik semulajadi yang tertinggi sama fungsi dengan prebiotik yang terkandung dalam susu ibu dan 10 kali ganda kalsium berbanding susu lembu sahaja.

Fungsi prebiotik sangat unik iaitu menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dan merencatkan pertumbuhan fungus di dalam usus.

Jadi, tak hairanlah gam acacia ini sangat bagus bagi merawat masalah sembelit. Mudahnya mengatasi masalah ini dengan bagi anak makan gam acacia/arabic gum yang semakin popular hari ini. :)

Lebih mudah apabila ia sudah siap sedia diserbukkan dalam canister mealshakes perisa asli vanilla. Sangat sedap dan cepat dibancuh bersama susu anak. Yeay!

mealshakes-shaklee-ada-arabic-gum-untuk-anak-sembelit

Mana nak dapat Arabic Gum macam ni?

Berita baiknya gam acacia ini terkandung dalam mealshakes. Tak hairanlah bila ramai kanak-kanak bebas sembelit dengan Mealshakes.

Boleh baca lanjut tentang Khasiat dan Manfaat Mealshakes Vanilla Shaklee

Ramai yang dah mengakuinya tau, termasuklah juga ibu ini yang dulunya sampai tahap kena korek najis anak sendiri.

Anak Sembelit Teruk Sampai Kena Seluk Tangan Nak Korek from iReach HD on Vimeo.

Sangat kesian kan?

Saya ni pun selalu je kalau time nak mandikan or basuh berak anak main tarik tali sokmo dengan abi. Itupun rasa alahaiii, sebab budak ni terlalu lawas. Disebabkan semua benda makan dan tak memilih, najis dia dah rupa macam orang besar punya. Eiy!

Tak terbayang dek akal macamana sakitnya anak setiap kali nak buang air besar. Benda fitrah yang kita selalu buat, tapi kena lalui dengan airmata sebab tersangat sakit, bayangkanlah!

Macam tu lah perasaan ibu ini yang anaknya sering saja sembelit sehingga ayahnya terpaksa masukkan tangan ke dalam lubang dubur setiap hari.

Mujurlah sempat dia dikenalkan dengan mealshakes yang tingggi kandungan serat dan lengkap dengan mineral lain yang sangat diperlukan oleh kanak-kanak ni.

Yang lagi bestnya, anak-anak bukan sahaja bebas sembelit tetapi turut lebih berselera makan dengan sistem imun yang lebih kuat juga. :)

Dapatkan mealshakes anak kesayangan ibu hari ini. :)

Anak suka ibu percaya! :)

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Bangi/Kajang dan kawasan sekitar

Nusaybah Anuwar 019-3832656

640 total views, 2 views today

One Thought on “BANTU SEMBELIT ANAK CARA SEMULAJADI HINGGA AYAH TAK PAYAH KOREK MENGOREK LAGI

  1. Trima kasih. Info yg sgt lengkap ???
    Syed Ismail recently posted…Kedai Shaklee untuk Bisnes Online Shaklee SayaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation