ANDROID DI HUJUNG JARI

Kelaass sgttt tajok entri mak jah. (Tak tauler ngape nama makjah selalu kena petik). Kalo dkt tibi selalu jadi bibik aje makjah ni, takpun makcik2 dkt kampong yg suka mengumpat mulut lazer ngalahkan Ogy Ahmad Daud dlm Melodi dulu-dulu.

Mak Jah heroin

Saya suka sangat dgn istilah “dunia di hujung jari ni”. Entah dari mana dpt sbnrnya pun tak sure, tp seingat saya lah, pertama kali nampak di library sekolah dulu. SMK Puteri Wilayah. Walopun bkn librarian. Nak kabo suka pegi library lah kekonon sebenarnya kan. Motiff ??

Bukan apa, sekarang ni mana-mana pegi pun mesti nampak org tgh pegang gadget dkt tangan. Baik yg nipis ya amat atao yg besar gedabak. Kat mana-mana. Dlm bas? Tepi tangga? Pasar malam? Restoren? Kedai makan? (Bkn sama je ke restoren dgn kedai makan?) Dlm jamban? Eh? Macam biase buat jee…hahahah kantoi kau! Toksah nak cover.

Haaa…demikian contoh2 yg telah kakngah berikan berkaitan dgn penyakit bergadget yg telah menjadi tabiat masyarakat kita ni. Tgh berak pun bole bgtau dunia yg lokasi dia dkt tandas pavillion. Tak ke hujung jari tu. Tabiat yg tak elok ni tau dak? Sebab tu lah dikatakan dunia di hujung jari, siap dulu masa mula2 kenal teknologi touch screen ni, siap maki jari sendiri sbb gemok sgt, nak tekan keypad pon payah!

Entah hape hape yg kau bebel tu kan wahai nusaybah. Hahaha..aku tak boleh lelap tido. Nak test ape best sgt ke dunia android ni bole hapdet belog guna henpon segala. Lama dah nak ngetest ni, tp time begini pulak teghingin raso eh nak coba. Ko dah kenapa?

Ohhh..layan juge rupanye yee.. so lain kali bole buat sokmo-sokmo. Takde lah alasan susah nak online sbb baby nak bergayut kan.. lps ni ko gayut lah sebelah dik, ibu dgn sempoinya boleh taip entry.hehehe…

Eh eh..mcm dah dgr bunyi beduk tuu.. (tipu sgt). Cukup-cukuplah berjaga, azan subuh dah berkumandang. Jadi eloklah kiranya kita menjadi org beriman dgn bangkit dari tilam kemek yg dah tak bersarung ni, terus ke bilik air menuju ke jalan yg benar.

Mulakan dgn solat di awal waktu. Moga kita selalu beroleh keberkatan masa, bkn asik kata masa sudah mencemburui kita.

Salam subuh.

#misiberblog

#novemberchallenge

1,006 total views, 1 views today

One Thought on “ANDROID DI HUJUNG JARI

  1. teknologi ada baik dan buruknya, semoga kita memanfaatkan teknologi untuk kebaikan masyarakat, dan agama kita,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation