5 PETANDA SERIUS PROTEIN DALAM BADAN TAK CUKUP YANG ANDA MUNGKIN TAK SEDAR!

sumber asas protein

Badan kita terdiri daripada pelbagai jenis sel yang kompleks. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem yang menjalankan fungsi tubuh. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Pada hakikatnya, protein boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Ramai yang tahu tentang protein, tetapi ramai juga yang masih tidak jelas betapa pentingnya protein dalam kehidupan seharian kita.

Perhatikan gejala-gejala berikut, pernahkah anda mengalaminya?

Antara sedar atau tidak ia adalah petanda protein dalam tubuh kita tidak mencukupi :

gemar makanan manis adalah petanda kurang protein

1. Sering timbul keinginan untuk mengunyah makanan manis-manis

tidak fokus atau sering mengantuk adalah petanda kurang protein

2. Sukar memberi tumpuan dalam sesuatu perkara termasuklah hilang fokus, mudah bosan, mengantuk dan lupa.

rambut gugur adalah petanda kurang protein

3. Berdepan dengan masalah keguguran rambut yang kronik

Ada orang, malah ramai yang lansung tidak menyedari petanda yang satu ni. Salah satu sebabnya ialah rambut kita mengalami regenerasi (keguguran dan pertumbuhan semula) setiap hari. Perhatikan rambut masing-masing, adakah keguguran di tahap biasa-biasa atau semakin hari semakin teruk dah macam ada penyakit?

tidak larat bersenam adalah petanda kurang protein

4. Selalu berasa lemah sehingga tidak berdaya bersenam

kerap jatuh sakit adalah petanda tubuh kurang protein

5. Kerap jatuh sakit dan mudah letih

mudah penat adalah petanda kurang protein

mudah penat adalah petanda kurang protein

PENTINGKAH PROTEIN ?

Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :

  • 66% air
  • 25% protein
  • 8% lemak
  • 1% kombinasi daripada vitamin dan mineral

25% daripada badan kita berasal dan diperbuat daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita sebagai manusia ini adalah protein.

Korang Tau Tak ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN – ESP

ESP Shaklee - protein soya Non-GMO tanpa kolesterol yang membekalkan tenaga berpanjangan

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Ia mat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekalkan tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Berita Baik! Protein Soya Shaklee adalah Non-GMO Soy yang tidak diubah secara genetik.

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

Panduan memilih produk soya yang terbaik dan selamat.

Audit diri masing-masing, kalau hari-hari rasa nak makan coklat dan kek, kalau asyik mengantuk masa driving sedangkan dah terlebih tidur, kalau baru 10 minit exercise dah rasa macam nak pengsan, itu antara petanda-petanda yang badan anda kekurangan protein!

Saya sendiri telah melalui kesemua petanda-petanda kekurangan protein di atas tanpa sedar setelah 28 tahun hidup! Nasib saya baik kerana dipertemukan dengan Shaklee, didedahkan kepada kepentingan nutrisi seimbang serta kesan buruk akibat kekurangan zat-zat tertentu.

Itupun bila perasan masalah rambut gugur saya ni yang makin hari makin teruk. Masih belum terlewat untuk mengubah pemakanan kita kepada yang lebih baik dan seimbang.

Mujurlah saya cepat sedar. Sehinggalah saya diperkenalkan dengan serbuk soya Shaklee ini. Tapi apakah rasanya? Betul ke ESP Shaklee tak sedap?

Sudah ramai yang jatuh cinta dan berpuas hati dengan #shakleeeffect ESP.

Hubungi saya untuk pertanyaan atau maklumat lanjut agar saya dapat bantu anda.

Konsultasi berterusan dan panduan pengambilan yang betul akan diberi secara PERCUMA.

Pengedar sah Shaklee di seluruh Malaysia.

COD sekitar Bangi, cyberjaya dan Putrajaya

Nusaybah Anuwar 019-3832656

2,261 total views, 1 views today

One Thought on “5 PETANDA SERIUS PROTEIN DALAM BADAN TAK CUKUP YANG ANDA MUNGKIN TAK SEDAR!

  1. Pingback: KESAN MAKAN AYAM ANTIBIOTIK HARGA MURAH | Life is a Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation