4 VITAMIN BASIC MAK MENGANDUNG SUPAYA SENTIASA SIHAT DAN SENANG BERANAK

Selalu kalau baru dapat tau pregnant, soalan pertama yang paling penting yang selalu doktor tanya ialah “dah start makan asid folik?”

Satu web kesihatan ibu-ibu mengandung menyenaraikan keperluan nutrisi bagi ibu hamil sepatutnya mengandungi vitamin berikut.

A complete prenatal vitamin should includes

  • 400 micrograms (mcg) of folic acid.
  • 400 IU of vitamin D.
  • 200 to 300 milligrams (mg) of calcium.
  • 70 mg of vitamin C.
  • 3 mg of thiamine.
  • 2 mg of riboflavin.
  • 20 mg of niacin.
  • 6 mcg of vitamin B12.
  • 10 mg of vitamin E.
  • 15 mg of zinc.
  • 17 mg of iron.
  • 150 micrograms of iodine

Sebelum kita pergi lagi jauh mai tengok video makyong yang gagah ni

Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

Mesti dia cukup vitamins kan.

Kita mulakan dengan si asid folik.

Jumlah dos asid folik yang diperlukan oleh mak mengandung ialah 400 mcg. Ni selalu ramai yang tau, tapi setakat tau tapi tak tau berapa banyak dos yang cukup kena makan sebab semua jenis asid folik yang ada di pasaran saiz tablet dan dos nya adalah berbeza-beza.

B-Complex

Adik beradik vitamin B yang lengkap. Gabungan sebiji B-Complex with folic acid dan 1 biji Vitalea with iron = 400 mcg asid folik yang diperlukan oleh tubuh ibu.

Penting ke asid folik ni?

Sangat penting. Asid folik akan membantu mencegah kecacatan tiub neural ketika lahir, yang memberi kesan kepada otak dan saraf tunjang.

Kecacatan tiub neural berkembang semasa 28 hari pertama selepas persenyawaan, sebelum ramai wanita mula tahu yang mereka hamil. Antara kita sedar atau tidak, lebih kurang separuh daripada jumlah kesemua kehamilan yang dilaporkan adalah tidak dirancang.

Kalau orang kita suka cakap “accident”

Oleh sebab itu adalah sangat-sangat disyorkan kepada mana-mana wanita yang yang boleh hamil dan ingin hamil supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari, bermula sebelum hamil dan berterusan untuk sepanjang tempoh 12 minggu pertama kehamilan.

Eh, senang cerita amik ajelah Vitamin B-Complex Shaklee yang lengkap dengan asid folik ni. Dalam sebiji tablet ni ada banyak elemen-elemen vitamin B lain yang boleh bantu kawal emosi dan elak stress tau.

Sesuai sangatlah dengan kaum wanita dan mak-mak yang selalu struggle dengan anak-anak bijak kat rumah tu. Lagi best sebab sejak tahun 2017 ni, atas arahan pihak kerajaan tak ada caj GST untuk vitamin kuning yang satu ni tau! Betapa specialnya dia dan betapa penting sebenarnya Vitamin B yang lengkap dan cukup untuk semua orang. Banyak dah kan kes-kes melibatkan tekanan perasaan sejak akhir-akhir ni?

Seorang wanita yang telah mempunyai bayi dengan kecacatan tiub neural perlu berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan beliau mengenai sama ada dia mungkin perlu mengambil dos yang berbeza asid folik. Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil dos yang lebih besar (sehingga 4000 mikrogram) sekurang-kurangnya sebulan sebelum dan semasa trimester pertama boleh memberi manfaat kepada orang-orang wanita, tetapi memeriksa dengan doktor anda terlebih dahulu.

Makanan yang mengandungi asid folik termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, kacang, buah-buahan sitrus, dan banyak makanan yang diperkayakan. Walaupun begitu, ia adalah idea yang baik untuk mengambil makanan tambahan dengan jumlah yang betul asid folik sebagai sandaran.

Multivitamins

Memang ada banyak jenis dan jenama multivitamins yang ada kat pasaran. Sesuai dengan namanya multivitamin, tablet ini ada serba sedikit setiap elemen vitamins dan mineral yang diperlukan oleh tubuh ibu. In-fact, multivitamins memang sesuai dan patut diambil oleh semua orang pun, bukan ibu mengandung je sebab tak semua zat dan nutrisi yang badan kita perlukan hari-hari ni boleh dipenuhi oleh diet pemakanan seharian. Makin hari, kualiti sayur, buah dan protein kita makin merosot kot!

Tablet multivitamin yang lengkap mesti ada vitamin A, vitamin C, vitamin D3, vitamin E, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, biotin, panthothenic acid dan calcium.

Vitalea with iron keluaran Shaklee yang juga mendapat title vitamin paling pioneer dan tertua di dunia ni ada KESEMUANYA tau! :)

Vitamin C

Selain yang kita dah sedia tahu tentang fungsi dan kepentingan vitamin C untuk kesihatan sistem imun, vitamin C ni jugak tersangatlah penting untuk kesihatan salur darah.

Tahu tak yang ada di kalangan ibu yang bacaan hB nya tak pernah cantik sebab tak cukup sumber vitamin C? Lebih-lebih lagi ibu yang selalu stress sebab alahan yang teruk dan bakal ibu yang suaminya seorang perokok.

Apa kaitan pulak kan?

Yes, vitamin C dalam badan kita ni akan menyusut dengan mendadak dengan kesan nikotin pada asap roko dan jika emosi kita sedang tidak stabil.

Vitamin C inilah yang berperanan menggalakkan penghasilan sel-sel darah merah yang sihat selain iron yang biasanya terdapat dalam multivitamin.

Iodin adalah penting untuk fungsi tiroid sihat wanita semasa mengandung. Kekurangan iodin boleh menyebabkan pertumbuhan terbantut fizikal, kecacatan mental yang teruk, dan pekak. Tidak cukup iodin boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran mati.

Besi membantu penghasilan darah merah yang cukup untuk mengangkut oksigen dalam kedua-dua ibu dan bayi ke seluruh bahagian tubuh.

Kalsium

Membantu menghalang ibu daripada kehilangan kepadatan tulang apabila bayi mula menggunakan kalsium untuk pertumbuhan tulangnya sendiri. Baby memang akan pandai ambil sendiri kalsium daripada ibunya. So nak tak nak ibu mesti kena cukup kalsium supaya nutrisi yang dah dicuri tu tak menjejaskan komposisi tulang ibu.

Takdelah nanti ibu rasa sakit everywhere, cramp kaki atau rasa azabnya bawa baby dalam perut macam kisah wanita ini yang menceritakan bagaimana pengalaman ngerinya yang Serik Nak Mengandung Lagi Akibat Lansung Tak Minum Susu

Ibu pun tak perlu risau dah akan cepat bongkok bila dah jadi nenek nanti. Tua tapi hot gittew!

Kajian bioavailabity study yang membezakan tablet kalsium Shaklee dengan jenama lain membuktikan bahawa penyerapan kalsium yang optimum berlaku dalam tubuh mereka yang mengambil 2 tablet ostematrix Shaklee.

Hebat tau, bukan setakat claim.. bukan sekadar cakap-cakap tapi memang ada kajian yang dibuktikan. Woww! No wonderlah mereka yang pertama kali terjebak dengan ostematrix Shaklee ni boleh terus jatuh chenta macam saya Pengalaman pertama kenal dengan Ostematrix yang buat saya bercinta dengan Shaklee sampailah ke hari ini

Ostemtarix Shaklee ini memang bukannya tablet kalsium semata-mata tau. Ia ada lengkap dengan vitamin D yang bantu penyerapan maksimum dan boleh elak terjadinya sembelit yang sangat terkenal di kalangan ibu mengandung.

Baca Juga : Kenapa sumber protein yang baik dan cukup tersangat penting untuk ibu mengandung yang nak anak sihat dan berkulit cantik?

Dapatkan Set Kehamilan Lengkap Shaklee hari ini

set mengandung shaklee

Atau hubungi saya pengedar Shaklee yang sah untuk pengeposan ke seluruh Malaysia

COD available di Kajang, Bangi dan kawasan berhampiran.

Nusaybah Anuwar 019-3832656

541 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation