3 KISAH VIRAL DI EVENT SHAKLEE BLNC2017 YANG KORANG WAJIB BACA DAN AMBIL TAHU

Shaklee Business Leader National Conference 2017 atau BLNC2017 – Sebuah majlis eksklusif yang julung-julung kalinya diadakan di Malaysia untuk family Shaklee yang terdiri daripada pemimpin atau leader-leader bisnes yang efektif.

Istimewanya majlis ini adalah kerana ada beberapa jemputan khas daripada US yang hadir semata-mata ingin berjumpa sendiri dengan kami semua.

Mereka ialah Mr.Chairman merangkap CEO Shaklee Roger Barnett dan Ketua Saintis Shaklee Dr.Bruce Daggy. Memang event yang really worth to attend siap terbawa dalam mimpi.

Ada banyak sangat sebenarnya kisah yang diceritakan dalam dewan pada hari tersebut, tetapi saya kongsikan 3 sahaja kisah yang telah “viral” seminggu ini gara-gara majlis BLNC2017 yang ohsem tu!

Kisah #1 – Dr.Rajban Sigh dan Nasi Lemak Timun

Dr Rajban Sigh BLNC2017

Seorang doktor perubatan (geriatricians) yang merupakan pegawai medik pertama di bidang Geriatrik (Geriatric Specialist) di Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bidang Geriatrik ni kalau baru pertama kali dengar – adalah satu bidang fokusnya pada keperluan dan penjagaan kesihatan warga tua. Beliau juga adalah orang pertama yang menubuhkan wad pertama untuk warga emas serta seorang penulis buku bertajuk “Health, Wellness dan Sickness”

Apa yang buat beliau lebih tershohor dan dikenali ramai adalah, beliau adalah doktor “on air”. Selalu ke udara di Fly.Fm untuk menjawab pertanyaan pemanggil yang nak tahu lanjut tentang persoalan kesihatan.

Hebat kan?

Kata-kata beliau pada hari itu yang saya paling ingat ialah,
“Doctor is not da right person to be asked about nutritions. We spent 6 hours time per day only to learn about drugs and how to cure disease (not focusing on prevention). All of you here are much better than me to talk about suplements.”

Lansung tak ego dan mengakui sendiri bahawasanya bidang kedoktoran dan nutrisi adalah sangat berbeza. Lepas tu dia minta maaf kalau ada doktor dalam dewan kami tu which dia tau memang ramai.

Kami yang beramai-rami dalam dewan tu berbaur perasaan. In fact, saya sendiri pun rasa sangat sebak sebab akhirnya dapat dengar sendiri penghargaan begitu daripada seorang doktor yang bukan calang-calang. Kami tahu, kami tak ada title doktor, tapi niat kami adalah untuk “building a better health”

Kalau tengok beliau, memang tak nampak pun macam warga emas. Siap pesan lagi kalau nak makan “healthy nasi lemak”, nasi tak boleh menggunung dan timun kena banyak! hehehe.. kelakar :)

Boleh baca kisah lanjut dalam post asal di Pengakuan doktor ini akan buat anda terngaga dan faham kenapa vitamin tak boleh sama sekali disamakan dengan sebarang jenis ubat

Kisah #2 – Dr Bruce Daggy yang lawak tapi memang kena setepek!

Dr Bruce Daggy Shaklee

Dr.Bruce Daggy ni memang fokus utama kami semua yang berusaha hadir pada event BLNC2017. Mana tak excitednya, saintis Shaklee kot yang datang. Bukan sekadar cakap-cakap kosong, Shaklee memang ada team R & D nya sendiri yang buat kajian demi kajian atas semua produk sebelum dihasilkan dan berada di pasaran. Sesuai sangatlah dengan prinsipnya yang sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM tu :)

Menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya.

Menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya.

Melaburkan lebih $250 juta dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan.

Back pada story Dr.Daggy, beliau berkongsi cerita tentang bagaimana seorang pakar kanak-kanak (paedtrician) yang datang bertemu beliau kerana runsing apabila terlalu ramai kanak-kanak yang datang ke klinik kerana pelbagai masalah kesihatan.

Cadangan beliau kepada doktor itu supaya anak-anak tersebut diberikan suplemen multivitamins, mealshakes, vitamin C dan Omega secara konsisten akhirnya “makan diri” apabila bisnes klinik akhirnya jatuh menjunam sehingga 50%!

Ada sebahagian daripada mereka yang datang semula ke klinik hanya lepas 6 bulan, ada yang terus tak datang-datang lansung, dan ada juga yang tunjuk muka hanya semata-mata kerana nak ucap terima kasih!

Amazing kan?

Memang kami dalam dewan tu semuanya ketawa beramai-ramai tetapi dalam masa yang sama saya sendiri rasa betapa ramai di kalangan masyarakat kita ni yang selalu memandang remeh tentang pelaburan dalam membina kesihatan. Termasuklah saya sendiri dahulu.

Doktor pakar kanak-kanak itu kesudahannya menutup klinik dan bertukar approach daripada merawat penyakit kepada mencegah penyakit dengan menyertai Shaklee. :) Katanya, dengan demikian lebih ramai yang orang yang beliau dapat bantu.

“Prevention is better than cure” kan?

Boleh baca kisah lanjut dalam post asal di Lawak realiti saintis US yang menundukkan ego sendiri

Kisah #3 – Mr.Roger Barnett dan statistik yang wowwww!

Roger Barnett BLNC2017

Banyak sangat points yang diutarakan oleh Mr.President yang kacak ni, tapi ada satu statistik menarik yang juga menarik perhatian saya :

“25% entire revenue in Shaklee Biz US are from customers who has been using the products more than 30 years – because they work”

Terus saya terkenangkan point-point wajib yang biasa digunapakai oleh sifu-sifu bisnes tentang rahsia nak sustained dalam perniagaan. Cari bisnes yang boleh bantu selesaikan masalah orang. Inshaallah awak akan bertahan lama :)

Terus saya rasa macam nampak diri sendiri dalam statement tu. Baru 4 tahun plus jadi consumer pun saya dah rasa menyesal lambat tau pasal jenama ini.

Beliau banyak kali ulang sebut tentang keunikan dan perbezaan Shaklee yang menyebabkan beliau rasa sangat berbaloi dan berpuas hati dengan keputusannya membeli Shaklee Corporations sejak 12 tahun lalu. Seorang kaya yang mindanya juga bernilai! :)

Landmark Study adalah bukti yang bukan setakat claim kosong, bukan sekadar nasib-nasib baik mujarab dan berkesan pada pengguna tapi memang proven scientifically.

Kalau orang tanya saya, inilah antara sebab utama saya bertahan dan gigih membina empayar hari ini.

“I want to help other people to live better life, living longer, younger and healthier with an amazing brands” Supplements building health in long term period.

Sama macam bisnes jugak.

Bukan harini saya buat bisnes ni tapi sebab lambat kaya dan asyik kena belajar (yang orang selalu kutuk acah-acah doktor), bulan depan saya lompat buat bisnes lain pulak sebab tak tahan telinga.

Inilah juga nasihat ayahanda beliau yang berbunyi “Real wealth must be built over long term”

Beliau kata, dari umur 5 tahun lagi kata-kata tu selalu disebut oleh bapanya tapi masa umur 30 tahun baru dia betul-betul faham maksud orang tuanya itu.

Terinspirasi betul saya. Berkobar-kobar rasanya nak bercakap benda-benda positif dan memberi inspirasi macam ni jugak dengan anak-anak walaupun diorang kecik lagi.

Boleh baca kisah lanjut dalam post asal di Kisah Mr.Chairman kaya yang hanya faham nasihat ayahnya selepas 25 tahun!

Fuhhh fuhh fuhh.. Panjang lebar dah rupanya entri ni. Tak sedar menaip dengan penuh perasaan. :)

Betapa terujanya saya dan kawan-kawan dalam dewan tu sepanjang hari. Betapa saya rasa sangat berbesar hati menanti kehadiran ahli keluarga baru dalam empayar Shaklee saya ni.

Let’s Chase Our Dream Together.

Shaklee – Built to Last!

Hubungi saya untuk bersama-sama merangka plan dan merealisasikan impian hidup dan insan-insan tersayang. Dengan modal hanya RM79.50 anda semua boleh mula melakar kejayaan sebenar. :)

Your Shaklee Business Leader,

Nusaybah Anuwar  019-3832656

490 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation