2 KISAH – BILA ABAH KAU TAHU PASAL JENAMA MULTIVITAMIN TERTUA DAN NOMBOR SATU DI DUNIA

Disebabkan sebulan dua ni asyik tenggelam timbul isu yang sama (stok licin), saya nak meroyan sikit cerita tentang sejarah multivitamin tertua di dunia milik Shaklee ni.

Nama asal Vitalea Shaklee ini adalah Vitalized Minerals yang juga merupakan asal usul wujudnya istilah “vitamin” yang telah diambil dan disingkatkan daripada 2 perkataan itu.

Rupa asalnya pula adalah dalam bentuk sirap (cecair).

Kini, vitamin yang sama didatangkan dalam bentuk tablet yang menggunakan Teknologi Salutan Mikro Asid Folik Berpaten.

Apa tu?

Kalau kekuatan Hang Tuah terletak pada huruf “ta”, kelebihan multivitamin yang diberi nama Vitalea ini pula ialah teknologi yang digunakan. Satu-satunya multivitamin di dunia yang dihasilkan melalui formula salutan mikro asid folik berpaten.

Sistem Penyerapan Bioaktif berpaten ini menggunakan teknologi micro coating (salutan mikro) dicipta khas di mana asid folik yang pertama sekali diuraikan (dilepaskan terlebih dahulu) ke dalam salur darah.

Salutan mikro asid berpaten ini membantu dalam pembebasan segera 28 vitamins dan minerals yang terkandung di dalam vitalea ke dalam perut kita. Ia bertujuan untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B bagi memelihara dan menghasilkan sel-sel baru yang sangat penting untuk menjalankan fungsi tubuh badan kita.

Folic Asid (atau folate), juga dikenali sebagai vitamin B9 yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel.

Oleh itu ia sangat diperlukan oleh bayi dalam rahim untuk membina banyak sel-sel baru. Jika si ibu kekurangan folic acid, kesihatan bayi dalam rahim mungkin akan terjejas dan risiko kecacatan juga adalah tinggi.

Tak hairanlah bila kandungan zat dan mineral di dalam setiap tablet vitalea ini sangat mudah larut, seterusnya berintegrasi dengan protein untuk penyerapan pantas oleh usus kecil kita.

Baru baca point pertama dah rasa teruja kan?

Mestilah, kalau tidak.. takkanlah vitalea ni mendapat anugerah daripada Center for Science di Amerika Syarikat sebagai The Best Multivitamin dalam Public Interest pada tahun 2000. :)

Kisah abah yang makan vitamin kerana ketakutan

Tadi mama cerita, abah sekarang dah makin berjaga-jaga bab makan. Dah boleh kontrol ambil nasi, dah mau makan roti bijirin.

Pagi-pagi abah akan shake esp tabur dengan chia seed buat sarapan. Sedap katanya. Abah suka.

Mama kata, abah takut kena dialisis. Saya tambah lagi, dialisis tu dah satu hal, tang saraf pun bahaya. Paras gula yang tak dikawal boleh attack saraf mata dan ganggu penglihatan.

Abah pesakit kencing manis. Antara simptom yang paling jelas kelihatan ialah abah selalu penat, cepat lapar dan kerap buang air kecil.

Bila dah ada penyakit macamni, memang tabiat pemakanan kena ubah. Takboleh dah nak ikut sedap tekak. *Herm, sebenarnya pemakanan sihat ni memang kena sentiasa jadikan amalan, bukan tunggu dah sakit dulu.

Sebelum salam diorang masa nak balik tadi saya bagi abah satu lagi vitamin. “Ini multivitamin”, kata saya. Abah ambil kaca mata dan sebut ” oh, vitalea. Abah tau vitamin ni, lama dah ni” (sambil belek dan pusing-pusingkan botol)

“Ye bah, inilah vitamin pertama dan tertua ni dunia. Dah 101 tahun umur dia” saya mengatur bicara penuh hati-hati. (bukan senang nak konsult abah sendiri)

“Nanti abah makan 2 biji pagi-pagi lepas shake esp tu tau. InshaAllah abah akan bertenaga dan tak cepat letih”, kata saya menyambung konsultasi.

Bila tau abah dah mula peka pasal pemakanan dia, saya rasa makin happy. Inilah doa saya selama ni. Saya mahu mereka berdua bertukar jenama. Saya mahu mereka mendapat yang terbaik.

Bila mama bagitau abah dah jarang makan nasi, saya gembira dalam bimbang sebenarnya. Saya takut abah tak cukup nutrien walopun selama ni yang abah makan tu pun belum tentu cukup.

Laju-laju saya lari balik rumah sekejap ambil sebotol vitalea untuk abah. (Saya dah abah berjiran). Tablet hijau bujur yang disaluti spirulina ni boleh cover keperluan nutrisi seharian abah.

Abah saya genap 60 tahun hari Ahad lepas. Selain vivix, ostematrix, garlic dan omega guard pun abah ambil sebagai makanan tambahan.

Moga dengan ikhtiar membekalkan vitamin-vitamin macam apa yang saya sedang buat ni, kesihatan abah akan bertambah baik. Ameeen..

Boleh order vitalea atau ESP untuk abah awak juga sebab selain sedap, ia memang bagus!

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Kajang, Bangi dan kawasan berhampiran

Nusaybah Anuwar 019-3832656

514 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation