1ST AID KID WAJIB ADA DI RUMAH UNTUK JIMATKAN BELANJA RAWATAN KE KLINIK DAN HOSPITAL

Ramai di kalangan pembaca blog ni yang terjebak or sekodeng farmasimaya.com sebab nak ushar resepi-resepi sempoi, terutama sekali kuah rojak tu. Ada juga yang tak sengaja tersinggah sebab tengah google-google remedies untuk mengatasi masalah selsema bayi yang berpanjangan, tiba-tiba terjumpa krim kunyit kat sini. Apa-apa pun, terima kasih diucapkan. Saya sangat menghargainya.

Hari ni, sekali lagi datang mood nak share pasal item-item yang selalu jadi teman baik saya sebagai seorang ibu beranak dua. Barang-barang yang selalu ada, yang sentiasa saya restock supaya always in stock. Yang banyak membantu saya sepanjang membesarkan puteri yang berdua ni.

Apa dia?

Jom tengok satu-persatu.

image

 

 

 

 

 

Banyak sebenarnya yang saya standby sebagai first aid budak-budak kat rumah ni. Semua ni adalah sebagai perisai atau langkah pertama untuk memastikan kalau ada sakit yang datang, dapat segera disailang atau dikurangkan risikonya sebelum jadi lebih melarat. Hehehe…

First Aid ni nama lainnya peti kecemasan yang penting dan biasa kita akan cari dulu di masa-masa kecederaan. Memang betullah, lepas dah upgrade title jadi mak ni macam-macam kita sanggup buat demi anak tersayang.

Kalau dulu saya cuma fikir nak uruskan diri sendiri je, tapi sekarang sejak dah ada anak ni memang kena selalu standby dan make sure benda-benda ni ada kat rumah :

1. Nutriferon –

stik labu manis penggalak imun untuk aktifkan askar-askar melawan virus. Kalau ada petanda virus mula menyerang, badan rasa tak sedap, hidung mula berair, memang saya akan cepat-cepat koyak sachet dan jentik dalam mulut siapa yang berkenaan. Termasuklah juga bapak budak yang selalu kena hujan tu.

Alhamdulillah. Esoknya semua simptom ghaib. Walaupun disebabkan dia tak merasa nak dpt MC.. Ibu, abi, iman dan ain suuukaa sangat. ?

2. Garlic/Peppermint Ginger –

tablet bawang putih sebagai antibiotik semulajadi dan halia yang bantu buang angin jahat. Tersangat cepat bertindak dan nampak dia punya kesan. Puss puss meluncur lajuuuu je keluar dari badan. Meletop-letop depan belakang baq ang. hehehe..

Kalau di bulan puasa memang ramai yang cari terutamanya pesakit gastrik. Juga pilihan saya dan husband masa fasa detoks parasit setiap bulan. Menguit-nguit rasa geli dan merenyam dekat tuuttt tuuutt petanda cacing dalam badan dah gelisah nak keluar.

3. Herbal Blend –

krim serbaguna yang saya akan guna bila anak-anak ada timbul ruam, nappy rash, gatal atau kena gigit serangga. Everywhere boleh jumpa dia ni. Umah mama saya letak, dekat bilik ada, kat ruang tamu ada, dalam handbaeg, atas kereta pun standby satu tiub. Sebabnya.. memang sokmo hilang krim ni dibuat losyen si anak dara berdua tu. Berhantu sungguh!

Last but not least,

4. Herb-lax – dikenali sebagai julap lembut yang boleh setelkan masalah berkaitan usus. Ada masanya bila terlebih makan atau rasa susah nak membuang memang inilah yang akan dicari dulu. Inshaallah taksempat jadi sembelit or terjadi buasir akibat proses fitrah berkumuh yang dipaksa-paksa. Antara feberet abi yang buat perut jadi kempis. ?

Bunyi macam lebih kurang je herbal blend dan herb-lax.. tapi jangan risau dua-dua pun ekstrak herba dengan tagline selamat, berkesan dan semulajadi. Boleh guna dengan penuh yakin tanpa was-was.

Semuanya Shaklee aje ke?

Ehh.. tak.. ada macam-macam brand yang saya guna especially untuk anak-anak yang berdua ni. Antara yang lainnya ialah :

  1. Dr.Sneez – untuk keluarkan lendir hidung dan keringkan selsema
  2. Sterimar – untuk lancarkan blocking nose
  3. Krim tropika – untuk sapuan dada dan belakang supaya tidur lena
  4. Euky Bear Oil – untuk dititis dalam air untuk teknik steam nak buang kahak
  5. Minyak bayi TYT – untuk sapuan harian

Baca Juga : Petua merawat demam, batuk dan selsema bayi cara tradisional

dan Tips segera baik demam dan selsema dengan semulajadi

Menjawab persoalan buat yang bertanya,

tak tercekik ke telan banyak-banyak vitamin ni. takde lupa-lupa ke?” ?

Sebenarnya bukanlah hari-hari semua vitamin saya makan. Betul-betul kenyang sayaa kalo gitu. Hehehe. Ada sebahagiannya yang saya makan hanya bila diperlukan. Tak semua orang tabiat makannya sama kan? Tak semua orang rutin hariannya sama kan? So, keperluan nutrisi pun haruslah berbeza-beza bergantung dengan umur juga.

Memag tak mampu lah saya nak commit hari-hari blender buah organik buat jus, keringkan daun herba buat jamu, tenyeh kunyit nak sapu dekat hidung anak yang berair siang malam. Makanya bila ada produk alternatif yang memudahkan tanpa menjejaskan sumber aslinya memang ia akan jadi pilihan saya.

Terima kasih sangat nenek gojes Lyna Noh dan mak cantik Bahiah Hanaffiah sebab perkenalkan jenama ni dan selalu bebel-bebel kenapa penting untuk cerewet pasal latar belakang produk segala.

Banyak lagi hero dan heroin yang selalu jadi penyelamat saya dan family. Termasuklah krim kunyit untuk selsema baby yang tak pernah putus-putus permintaannya dan sentiasa ada order.

Saya memang jenis pantang dengar ada barang baik macamni. Semua tamak nak beli dan buat stok di rumah. Yang penting produk natural dan selamat diambil dalam jangka masa panjang.

Kalau nak listkan satu-satu memag sampai esok pun tak abis. Almaklumlah, sekarang ni selalu sangat jadi pawang aka tok bomoh moden dalam rumah sendiri.. hihihi..

Boleh roger untuk konsultasi dan cadangan vitamin yang sesuai untuk kegunaan seisi keluarga

Pengedar sah Shaklee seluruh Malaysia

COD sekitar Bangi, Kajang dan kawasan berhampiran

Nusaybah Anuwar 019-3832656

412 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Post Navigation